– Burde hatt minst 20 søkere til rådmannstillingen

Gigantisk gjeld og tette bånd mellom LO og Ap er blant årsakene til at Norges mest attraktive by ikke er interessant for kvalifiserte rådmannskandidater, mener Bjørnar Laabak (Frp).

Frps gruppeleder i formannskap og bystyre synes det er ubegripelig at kun to mennesker – konstituert rådmann Nina Tangnæs Grønvold (49) og arbeidsledige Noori Masoud (27) – ønsker seg jobben som rådmann i Norges sjuende største kommune.

– Et alvorlig signal

– Jeg må si jeg ble veldig overrasket da jeg fikk høre at det bare var to søkere til denne jobben. En slik viktig, interessant og ikke minst utfordrende stilling burde hatt minst 20 søkere. Vi er tross alt også nylig kåret til Norges mest attraktive by, påminner Laabak, som var statssekretær hos moderniseringsminister og jurytalsmann Jan Tore Sanner (H) da kåringen fant sted i juni 2017.

– Hva kan grunnen være til at lederkandidatene vender Fredrikstad kommune ryggen?

– Jeg tror for å si det rett ut at vi ikke er så attraktive likevel blant folk som ønsker seg en topplederstilling som den vi nå tilbyr. Årsakene må være flere; vi har med årene opparbeidet oss en voldsom gjeld (6,3 mrd., journ.anm.), vi har havnet langt på etterskudd med sykehjemsutbyggingen og vi har – selv med skyhøy eiendomsskatt – generelt sett en meget stram økonomi med ytterst lite handlingsrom. Dette må Ap-styret gjennom de siste åtte årene ta et ansvar for. Så tror jeg også at de tette båndene som finnes i denne kommunen, mellom LO og Ap, blir lagt merke til på en negativ måte. Høytutdannede mennesker med kritisk sans er skeptiske til slikt samrøre, hevder Laabak.

KRITISK: Bjørnar Laabak (Frp).

– Hvis det også i den neste utlysningen bare melder seg et ytterst lite antall søkere – hva tenker du om det?

– Det vil jeg oppfatte som et alvorlig signal til både oss politikerne og administrasjonen. Det må være noe galt når nærmest ingen vil ha en slik jobb, svarer Frp-toppen.

– Laabak driver valgkamp

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) avfeier kritikken.

– Jeg tror Laabak tar feil og det kan vel se ut som han forsøker å bruke enhver anledning til å drive valgkamp. I Fredrikstad bygges det sykehjem og økonomien er under kontroll selv om den er krevende, påpeker Nygård.

– Men hva mener du er årsaken til den tynne søkerlisten?

– Rekrutteringsselskapet kom sent inn i prosessen fordi vi valgte å lyse ut før de var på plass. Nå får de bedre tid til å gjøre en god jobb for oss.

– Hva om den labre interessen gjentar seg?

– Vi kan selvsagt ikke sette et minimumskrav på antall søkere. Utfallet av en ansettelsesprosess kan selvsagt ikke forskutteres. Prosessen avgjør hvem som blir innstilt og til slutt ansatt av bystyret, poengterer Nygård, som har som mål å få gjennomført tilsettingen i bystyret i juni.