Fredrikstad

Blir verdens første i sitt slag

Kloakk blir gjødsel og skal gi mulighet for urbant landbruk i den ombygde høyblokka.

Bilde 1 av 2

Cicignon park skal ikke bare huse beboere, men også landbruk, når det står ferdig. Som ett av de første byggene i sitt slag i verden, skal fremtidsvisjonen om urbant landbruk der dyrking av mat skjer i, eller i tilknytning til, blokker og høyhus.

Landbruk i byblokk

Veksthus integrert i byblokker er ikke lenger en fremtidsvisjon, det er høyst reelt og gjennomførbart med blant teknologien som skal tas i bruk på Cicignon park.

– De første leilighetene skal stå innflyttingsklare til jul i år, sier professor Petter Jenssen ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitetet på Ås (NMBU).

Han leder prosjektet SiEUGreen med å gjøre den ombygde høyblokken til et miljøfyrtårn, der leilighetene skal ha kildesortering av avløpsvann.

LES OGSÅ: - Fredrikstad går glipp av hundrevis av arbeidsplasser

– Må tenke nytt om kloakk

– Slik det er i dag står kommunalt vann, avløp og avfall for omkring 13–14 prosent av CO₂-utslippene fra kommunalsektoren. Det er ikke bærekraftig, sier Jenssen.

At fremtidens landbruk må være klimavennlig og fremme såkalt sirkulær økonomi, er en mening samarbeidspartnerne deler med utbygger Kan Cao. Da de lette etter passende bygg for prosjektet, utmerket Cicignon seg med beliggenheten og samarbeidsviljen til kommunen.

– I tillegg er Fredrikstad vennskapsby med Zhuzhou i Kina, så vi har allerede en tilknytning til hverandre.

LES OGSÅ: MC-fører havnet i søppelbilen

Kjente komponenter

Teknologien som skal brukes for å omdanne kloakken til biogass og gjødsel, er allerede på plass.

– På Cicignon skal vi sette sammen kjente komponenter på en ny måte. Avløpssystemet som skal brukes, er et vakuumsystem som har vært i bruk i skip i flere tiår.

På Ås har forskere funnet en metode for å omdanne avfallet til biogass og fast og flytende gjødsel. Forskerne har jobbet med problematikken lenge, og teknologien er allerede på plass.

– Nå setter vi sammen kjente komponenter på en ny måte, for å kunne snu menneskelig avfall fra å være en belastning for miljøet, til å bli en ressurs.

LES OGSÅ: Sa ja til å flytte dobbeltsporet vestover

60 mill. fra EU

NG Development AS, som inngår i det Kan Cao-eide Nordic Group Holding, kjøpte det tidligere sykehuset i 2014 Selskapet betalte 130 millioner kroner for det 35 mål store området, som har en eksisterende bygningsmasse på 55.000 kvadratmeter.

– Vi har også fått over 60 millioner kroner i støtte av EU-prosjektet om fremtidens grønne byer. Cicignon Park er valgt som det foretrukne demonstrasjonsprosjektet av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, som har koordinerende lederrolle for prosjektet, forteller Can til Estate media.

Biogassreaktor i sentrum

Når Cicignon står ferdig, er bygget utstyrt med en biogassreaktor som reduserer antall mikroorganismer til et nivå som er akseptabelt for bruk i planteproduksjon samtidig som biogass produseres. Utløpet fra biogassreaktoren skal behandles videre slik at ikke-nedbrutt organisk materiale filtreres fra og den næringsrike væsken benyttes videre til gjødsling av planter i et veksthus, skriver NMBU på sine nettsider.

I prinsippet skal det meste av næringsstoffene og energien tas ut på stedet slik at eventuell overskuddsvæske vil være hygienisk akseptabel (badevannskvalitet).

Prosjektet SiEUGreen har ledet til opprettelsen av Senter for urbant landbruk på NMBU.

Professor Trine Hvoslef-Eide og professor Petter Jenssen er prosjektledere.

– Det er fint å kunne sette dagsorden, dette vil bli et miljøfyrtårn, sier Jenssen.

LES OGSÅ: Bønder frykter ny tørkekatastrofe

Mer fra Dagsavisen