Bli med på innsiden av vannverket

Se bildene fra Frevar vannverk i Fredrikstad.

Onsdag var pressen invitert til informasjonsmøte og omvisning på vannverket i Fredrikstad. Vannet som hentes i Vestvannet, føres i rør til en rensestasjon og gjennomgår seks renseprosesser før det er trygt å drikke.

Se bildene fra innsiden av vannverket i bildekarusellen i toppen av saken, og trykk på VIS BILDETEKST for å lese om hvert steg i renseprosessen.

Les hele saken her: Denne dingsen passer på drikkevannet vårt

Mange kommuner er heldige med drikkevannskildene sine. Andre er ikke det. Som Fredrikstad, der alt vannet innbyggerne trenger starter som skittent elvevann hentet fra et reservoar som ligger rett bak landets største sykehus på Kalnes.

– Råvannet som vi henter fra Vestvannet i Glomma, er ganske skittent, sier driftssjef Tor Gunnar Jantsch på Frevar, avdeling vannverket.

Vannskandalen i Askøy, der flere tusen mennesker er syke og flere titalls har blitt innlagt på sykehus som følge av dårlig drikkevannskvalitet, har preget arbeidet hos vannverket i Fredrikstad de siste dagene. De har gjort ekstra tilsyn ved både høydebassenget og ved reservebassenget.

Flere bildeserier:

Fotoglimt fra Fredrikstad Cup

Veteranbiltreff på Isegran

Møleprammen på vannet

 

FAKTA

Dette er Askøy-saken

  •  Alarmen gikk torsdag i forrige uke etter at mange i Askøy kommune var blitt syke. I alt beregnes det at over 2.000 innbyggere er blitt rammet.
  • I alt har 62 personer vært innlagt på Haukeland sykehus. 15 av disse har vært barn.
  • Det ble påvist store konsentrasjoner av E.coli-bakterier i et høydebasseng på Øvre Klepp i Askøy. Dette kan være et tegn på at vannet er forurenset av andre bakterier.
  • Det er ikke utelukket at det kan være andre smittekilder.
  • Haukeland sykehus har identifisert bakterien Campolybacter som årsaken til sykdomsutbruddet.
  • Den samme bakterien ble tirsdag funnet i flere vannprøver fra Kleppe vannverk på Askøy.
  • En ett år gammel gutt døde onsdag i forrige uke av tarminfeksjon. Det er ennå ikke klart om dødsfallet har forbindelse med Campolybacter-utbruddet.
  • Campylobacter er en bakterie som kan gi diarésykdom. Mennesker kan bli smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller av smittede dyr eller fugler.

Kilde: NTB 13.06.2019