Nyheter

Blåsemafians MGP-opptreden har blåst liv i korpsinteressen

Jørgen Lund Karlsen og blåserkompisene blir nedrent av henvendelser fra nordmenn i alle aldre etter å ha tatt seg videre fra semifinalen i Melodi Grand Prix. Nå sikter trioen seg inn på den internasjonale finalen, og på veien høster de lovord fra Norges Musikkorps Forbund.

– Meninga med å hive seg med i Grand Prix var å kunne gi noe tilbake til korpsene. Klarer vi også å komme til finalen i Rotterdam får vi til et løft for bevegelsen som blir helt sjukt!

Det sier Jørgen Lund Karlsen, Blåsemafia-saksofonisten som sammen med trombonist Sigurd Evensen og trompetist Stig Espen Hundsnes nå rennes ned av henvendelser fra barn og voksne i hele landet etter semifinale-seieren forrige helg.

Les også: Fra «Maskorama» til Melodi Grand Prix

Norges største zoom

– Responsen etter MGP-semifinalen har vært helt enorm. Vi blir kontaktet av unger som bare har SÅ lyst til å begynne i korps. Og voksne som forteller om at de nå skal pusse støv av instrumentet på hylla. Jeg tror vi har oppnådd noe helt fantastisk, medgir Gressvik-gutten Lund Karlsen på inn og utpust.

På direktesendt fjernsyn ga da også trioen klart uttrykk for hvor de hadde sine opphav; nemlig skolekorpsene.

– Vi hadde ikke kommet dit vi er i dag uten årene i barnekorpsene. Både Sigurd og jeg har uendelig mye å takke Rød og Hurrød skolekorps for, hvor Ole-Henrik Mohn-Pettersen (saksofonist og kapellmester, red. anm.) var dirigenten vår. En kan langt på vei si at vi gjør MGP-showet i ren takknemlighet til korpsbevegelsen, poengterer saksofonisten som snart 20 år etter at han begynte korpskarrieren for lengst har et kjent navn i hele musikk-Norge.

Mens avisenes musikkanmeldere var lunkne til Blåsemafian og Hazels «Let Loose», ville befolkingen og musikantene i det ganske land det annerledes. De heiet kvartetteten fram til den viktige delseieren med god margin.

– Gjennomføringen av Norges største Zoom – hvor vi hadde hele 1000 musikanter med – ble en gedigen happening. Den skal vi gjenta før finalen 20 februar. Så til alle korps i hele landet: meld dere på! gestikulerer 27-åringen stolt.

Les også: Opposisjonen krever plan for å redde sommerens festivaler

Spiller seg til ESC?

Og dersom det blir slik at Blåsemafian får representere Norge i Rotterdam, er ambisjonen å skape internasjonal oppmerksomhet om korpsene.

– Norge er som kanskje ikke alle vet, europamestere i brass-band (Eikanger Bjørsvik som for en tid tilbake vant EM journ. anm.) – da bør vi også bli best i korps. Kommer vi til Nederland ser jeg for meg at vi flyr inn korps, marchingband og trommeorkestere fra både Norge, England og Tyskland. Da vil vi få en helt sinnsykt god stemning rundt finalen, smiler Lund Karlsen.

I likhet med alle sine hundrevis av medmusikanter håper han koronaviruset bokstavelig talt blåser bort før slaget står mellom 18. og 22. mai. Ivrig understreker han videre:

– Utallige spillevenner rapporterer om en ensom tilværelse for tida. Men da man spilte sammen med 1000 andre på zoomen var tilbakemelingen «jøss, jeg er jo ikke alene!», ler blåsemafia-talsmannen.

Les også: Petter uteligger klar med ny dokumentarserie: – Idretten er åpen for alle

Håper på «Carlsen-effekt»

Nasjonal produsent Berit Handegard i Norges Musikkorps Forbund (NMF) fullroser ambassadørinnsatsen fra de tre unge musikerne:

– Verdien er ubetalelig! De setter virkelig bevegelsen på kartet. Det er så flott at de løfter korpsene oppover og framover ved å fortelle omverdenen om hvordan karrieren startet og hva skolekorpsene har betydd for dem. Jørgen og Stig Espen Hundsnes kjenner vi godt til fra før her i NMF – de har blant annet vært med i Norsk Blåseorkester – et ensemble bestående av de dyktigste unge musikerne i Norge. Men tredjemann, Sigurd Evensen, er ikke borte han heller; makan til spilling! sier hun engasjert.

Sammen med NMF-ledelsen gjør Handegard hva de kan for å legge forholdene til rette for Blåsemafian og alle Zoom-spillerne rundt om i Norge.

– Kan det bli en Magnus Carlsen-effekt også i korpsbevegelsen?

– Det ville vært kjempeartig om Blåsemafian ga korpsbevegelsen en slik effekt. Mye tyder uansett på at gutta gir oss et løft, vi får telefoner og mailer her i et staka kjør, repliserer Handegard på vegne av organisasjonen som teller cirka 60.000 medlemmer.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen