FSK-ere til NM og Birken

Astrid Stigen (15) er blant 29 skiløpere fra FSK som stiller i Birkebeinerrennet og Junior-NM til helgen.

Stigen skal gå «Ungdomsbirken» – en kortere variant av Birkebeinerrennet fra Rena til Lillehammer. Tradisjonen tro stiller skiklubben med en 25-mannstropp i «Birken» og «Ungdomsbirken» søndag. Det er blitt en fin tradisjon også sosialt, med sesongavslutning på Sjusjøen.

I Junior-NM på Savalen i Østerdalen, parallelt med «Birken», deltar FSK også med flere gode løpere. I eldste klasse, M19/20: Herman Gløersen og Philip Drivenes, som begge skal gå 10 km klassisk, 20 km fri og stafett. I M18, Erik Stigen, som går 10 km klassisk, 15 km fri og stafett. I M17, Jakob Gløersen, går 10 km klassisk, 10 km fri og stafett.

I tillegg går de utflyttede FSK-erne, som nå representerer Hamar Skiklubb og også bor på Hamar, Jørgen Stigen og Mads Arnesen i klasse M19/20.

Hevdet seg

15 år gamle Astrid Stigen ble sist helg beste østfolding i Hovedlandsrennet på Gålå, hvor hun havnet blant den beste tredjedelen både på distanse og sprint. Dessuten gikk hun ankeretappen på Østfolds stafettlag.

Å være inne blant den beste tredjedelen for en østfolding fra snøfattige Kråkerøy, i det uoffisielle NM for 15- og 16-åringer, er en fin fjær i hatten. Over 500 unge skitalenter fra hele Norge deltar årlig i Hovedlandsrennet, som kjennetegnes av en liten armada av klubbledere, foreldre, besteforeldre, smørere, trenere, klubbledere og andre ivrige som stiller opp for å legge til rette for skiløperne.

– Jeg har aldri hørt om noe annet land med en slik voldsom interesse for ski og langrenn, sier Rolf Stigen, som er pappa, trener i FSK, lærer på Hvaler, skismører og mye, mye annet i skimiljøet i Østfold.

Opprinnelig er Stigen fra Bækkelaget og dermed oppvokst med ski på bena fem-seks måneder i året i Østmarka og Nordmarka.

God også uten ski

De fleste løpsinteresserte har hørt mer om løperen Astrid Stigen enn om skiløperen – med gateløp og terrengløp som spesialitet hittil i sin unge, men «bratte» karriere.

Astrid Stigen har som 12-, 13-, 14- og nå 15-åring vunnet en rekke lokale løp, også på seniornivå. Blant annet Glommaløpet sist sommer fra Sarpsborg til Gamlebyen, der hun var helt suveren i både junior- og seniorklassene – til tross for at hun fortsatt ikke er junior.

I fjor debuterte hun også i friidrett og baneløp, med medaljer i KM for ungdom i sitt aller første offisielle løp. Hun er også en flittig bakkeklatrer med fremragende resultater i «Oslos Bratteste», 400 høydemeter rett opp til Tryvannstårnet.