Nyheter

Båtforeningen – en trygg havn for sosialt fellesskap

Det er ikke bare god økonomi, et flott klubbhus og ny løftekran som trekker medlemmer til 75 års jubilanten Selbak Båtforening.

Bilde 1 av 7

– Hver dag møtes en gjeng til morgenkaffe og ettermiddagssamtaler. Et viktig sosialt fellesskap hvor det nok er Selbak-profilene som bidrar til det gode oppmøte, smiler formann i foreningen Arild Tolfsen.

– Det er hyggelig å ha et sted å gå til, sier Jan Magnussen.

– Jan «jobber to skift» i båtforeningen, skyter Arild Tolfsen inn.

Løser «verdensproblemer»

På krakken utenfor klubbhuset sitter Øivind Stabel, kjent som «Stabel von Selbak», smattende på en snadde nikker han til Magnussen og bekrefter at samlingsstedet er viktig for mange på Selbak.

Øivind Stabel, kjent som «Stabel von Selbak», mener båthavna er et av de viktigste samlingsstedene på Selbak. Selv er han medlem og en av to som har vann under kjølen på sin Targa-båt hele året.

Øivind Stabel mener båthavna er et av de viktigste samlingsstedene på Selbak. Selv er han medlem og en av to båteiere som har vann under kjølen på sin Targa hele året. Foto: Tomm Pentz Pedersen.

– En ting er sikkert, det kommer aldri til å bli røykeforbud her ute på «kaffebenken», gliser Tolfsen.

– Er det ny ankervinsj, baugpropell, kombiplotter eller hvem som er sterkest angrepet av tre-fot-syken dere diskuterer over kaffekoppen?

– Nei, nei, nei vi er ferdig med det tullet der, her løser vi «verdensproblemer». Nå diskuteres saken om Frode Berg og i forrige uke var det NAV som sto på agendaen, smiler veteran i båtforeningen, Kai Rud.

Kai Rud, Arild Tolfsen og Jan Magnussen tar ofte en kopp kaffe og «prekær om mangt og meget».

Kai Rud, Arild Tolfsen og Jan Magnussen tar ofte en kopp kaffe og «prekær om mangt og meget». Foto: Tomm Pentz Pedersen

Les også: Bevilget 200.000 til beredskapsbåt​ (Demokraten+)

Kvinner ønskes velkommen

Båthavn, samlingsplass og gode venner – det er en veldrevet forening som nylig kunne feire 75 år med småbåthavn på Selbak.

– Vi er rundt 80 medlemmer og har sunn økonomi. Når vi for få år siden investerte i ny kran betalte vi den kontant. Men vi hadde jo ikke vært i den situasjonen uten stor dugnadsinnsats og nøktern økonomistyring, forteller formann Tolfsen.

– Hvor er damene? Det ser ut til at det mildt sagt er en liten kvinneandel i styre og på «samlingsstundene»?

– Det henger nok sammen med gjennomsnittsalderen til de som møter opp til våre daglige treff. Når det er sagt tror jeg det garantert kommer til å endre seg i årene framover, kvinner er selvfølgelig hjertelig velkommen til å bidra i foreningen. Nå har vi også skiltet toalettene med dame og herre, så forhåpentligvis går vi i riktig retning, smiler Tolfsen.

Hjertestarter i havna

Livet i båthavna på Selbak preges i det store hele av fred og ro. Men med Glommastien passerende mellom utallige små og store båter i opplag har foreningen valgt å investere i en hjertestarter.

– Selvfølgelig en viktig beredskap for foreningens medlemmer, men her har vi også tenkt på alle som passer gjennom området. Vi har skiltet på klubbhuset hvor apparatet som kan være livreddende befinner seg, forteller Tolfsen.

– Hvilke planer står på blokka til Selbak Båtforening de nærmeste årene?

– Det er begrenset med muligheter for ekspansjon. Vi skal fortsette å ta vare på havna, vedlikeholde og sikre god drift, avslutter Arild Tolfsen, formann i jubileumsåret.

Leserbrev: «Fra 2021 mister landets 462 frivilligsentraler sitt statlige driftstilskudd»

Mange skjær i sjøen

Planene for å etablere en båtforening på Selbak startet allerede på slutten av 1920-tallet. Fra protokollen til stiftelsesmøtet fortelles det om forhandlinger og konferanser, blant annet i 1930 mellom Johs. Sandersen og Selbak brugs eier konsul Schuebeler – hvor konsulen til slutt gikk med på utleie av en «passende plass til båthamn». Dessverre døde Schuebeler under forhandlingene, «uten at vi fikk håndgivelse skriftlig bekreftet» som det står skrevet i protokollen.

Protokoll 1944: «Såfremt båteierne er enige i å motta tilbudet fra Sellebak & Glomma brug a/s, bør der dannes en båtforening og nedsettes en hamne kommite»

Protokoll 1944: «Såfremt båteierne er enige i å motta tilbudet fra Sellebak & Glomma brug a/s, bør der dannes en båtforening og nedsettes en hamne kommite»

Etter dette var det konsul Johs. Blom, sjef for Sellebakk bruk, som overtok forhandlingene om etablering av en båtforening. Men Blom døde før det ble signert en kontrakt. I krigsårene jobbet Sandersen ufortrødent videre med planene og kontaktet disponent ved Sellebak & Glomma bruk som var grunneier. Men også her stoppet planene siden disponenten sluttet ved bruket – med andre ord ble det tilbake til starten i 1930.

Høsten 1943 fikk Sandersen endelig gjennomslag etter en henvendelse til fellesstyret ved Sellebakk & Glomma bruk AS.

6. juni 1944 ble Selbak Båtforening etablert – «En betryggende hamn».

Les også: Skahjem med bok om nærings- og industrihistorie på Østsiden (Demokraten+)

80 båter i opplag. – Det er begrenset med muligheter for ekspansjon. Men vi skal fortsette å ta vare på havna, vedlikeholde og sikre god drift, forteller Tolfsen.

80 båter ligger i opplag. – Det er begrenset med muligheter for ekspansjon. Vi skal fortsette å ta vare på havna, vedlikeholde og sikre god drift, forteller Arild Tolfsen. Foto: Tomm Pentz Pedersen.

Mer fra Dagsavisen