Nyheter

Bare Frp stemte mot at skjenkebevilling knyttes til minstelønn

Victor Kristiansens (Ap) forslag om å knytte skjenkebevilling til arbeidskontrakter ble vedtatt i bystyret.

– Jeg er veldig glad for at forslaget ble godt mottatt av bystyret og de tre punktene ble vedtatt mot Fremskrittspartiets stemmer, sier Kristiansen til Demokraten.

Det var han som ønsket å fokusere på de ansattes minstelønn i skjenkebransjen på vegne av Fredrikstad Arbeiderparti.

– Saken ble tatt svært godt imot fra de fleste hold – også av bransjen selv.

BAKGRUNN: Vil knytte skjenkebevilling i Fredrikstads uteliv til lønnsbetingelser (Demokraten+)

Sier mye om Frp

– At Frp i Fredrikstad, med Bjørnar Laabak i spissen, stemmer imot et slik forslag, når flere aktører i bransjen selv har ønsket dette forslaget velkommen, sier mye om holdningene til Frp om et seriøst arbeidsliv, skriver LO-leder Vidar Schei i et debatt-innlegg, som en reaksjon på stemmegivningen.

MENINGER: «Dette sier mye om holdningene til Frp om et seriøst arbeidsliv»

– Dette er et forslag som kan gjøre at useriøse aktører i bransjen får dårligere rammevilkår, og som gjør at vi som forbrukere kan være tryggere på at de som jobber med å gi oss god mat og drikke når vi er ute og hygger oss, også har en lønn som er innenfor lovens bestemmelser.

KOMMENTAR: «Fredrikstads utelivsbransje har hatt sine «cowboyer» – bevilling og minstelønn bør henge sammen»

Negativ rådmann

Rådmannen vurderte det som uhensiktsmessig å sette minstelønn som et vilkår for å få skjenkebevilling, ettersom kommunen da kan risikere å gi dobbeltstraff og dermed komme opp i juridiske utfordringer.

– Fra oss har det vært et ønske av hensyn til like konkurranseforhold mellom de ulike skjenkestedene, og ikke minst av hensyn til de ofte unge, sårbare ansatte, å sette enda sterkere fokus på lønns- og arbeidsvilkår, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Litauer arrestert etter årets største spritbeslag på norske grenseoverganger

Vedtaket som ble fattet er å anse som et utredningsvedtak for å se på handlingsrommet. Eventuell prikkbelastning skal vurderes, dette ble justert i bystyret i mai.

Retningslinjene rulleres i forbindelse med ny fireårsperiode for skjenkebevillinger fra 1. oktober 2020. Trolig settes da ned et ad-hoc utvalg på nyåret 2020 med politikere og bransje, som skal vurdere hva som kan legges inn i alkoholpolitiske retningslinjer.

LES OGSÅ: Hovedtillitsvalgt slår tilbake – avviser privat omgang med sjefen (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen