Avslørte smuglertransport av nesten 9.000 liter øl og 2.000 liter sprit

Sju polske menn ble mandag pågrepet på et industriområde i Sarpsborg, etter en koordinert aksjon fra politiet og Tolletaten.

– Den ene av de pågrepne er løslatt igjen. Det kan se ut til at han rett og slett var på feil sted til feil tid. De seks andre blir fremstilt for varetektsfengsling onsdag, og politiet ber om fire uker, forteller krimsjef Niels Lund ved Sarpsborg politistasjon til Demokraten.

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad forsøkte samtlige av de sju polakkene å stikke av da politi og tollere gikk til samlet aksjon mot smuglerligaen på et industriområde på Hafslund i Sarpsborg mandag ettermiddag.

Målet for aksjonen var en trailer som hadde stått parkert på industriområdet siden søndag, samt en mindre lastebil som passerte grensen mandag morgen.

Les også: – De som hadde det ille før, har det enda verre nå (Demokraten+)

Tror de har hovedmannen

I traileren ble det funnet nesten 9.000 liter øl og 825 liter sprit. Aksjonen førte samtidig til at politiet også slo til mot en adresse i Oslo, der det ble funnet ytterligere rundt 1.200 liter sprit. Det ble ikke gjennomført ytterligere pågripelser i saken som følge av dette.

Til Sarpsborg Arbeiderblad opplyser krimsjef Niels Lund at den antatte hovedmannen i smuglerligaen, en polsk mann bosatt i Oslo, skal være blant dem som ble hektet inn på Hafslund.

– Vi er fortsatt tidlig i etterforskningen, så jeg har ikke så mye mer å tilføye foreløpig, sier Lund til Demokraten.

Les også: Forventer en veldig annerledes påske ved grensa

Alkoholbeslaget tok betydelig plass i kontrollhallen ved Svinesund tollsted.
Foto: Tolletaten

Alkoholbeslaget tok opp betydelig plass i kontrollhallen ved Svinesund tollsted. Foto: Tolletaten

– Nest største så langt i år

Mandagens beslag på Hafslund utgjør ifølge kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted 914.262 kroner i unndratte avgifter.

– Dette er det nest største enkeltbeslaget av øl og brennevin vi har gjort så langt i år, sier Grandahl til Demokraten.

Han legger til at det største alkoholbeslaget deres hittil i 2020, skjedde inne på tollstasjonen ved Svinesund i januar. Da ble det avdekket til sammen 37.943 liter øl, 1.440 liter brennevin og 2.880 liter vin fordelt på to polskregistrerte trailere.

– Begge sjåførene var polske menn, en i 50-årene og en i 30-årene. De ble tatt på rød sone, og hadde med seg brus som dekklast, utdyper Grandahl.

Av hensyn til politiets arbeid med saken har han ikke hatt mulighet til å gå ut offentlig med dette rekordbeslaget før nå

– Dette beslaget utgjør nesten 3,4 millioner kroner i unndratte avgifter, og er ett av de største alkoholbeslagene vi har hatt noensinne, avslutter kontorsjefen.

Les også: Varebil var lastet med over 1.000 liter sprit – ble avskiltet på stedet

Dette beslaget av totalt over 40.000 liter alkholvarer er det hittil største ved Svinesund i 2020. Samtidig er avsløringen fra januar blant de største alkoholbeslagene ved tollstasjonen noensinne.
Foto: Tolletaten

Dette beslaget av totalt over 40.000 liter alkholvarer er det hittil største ved Svinesund i 2020. Samtidig er avsløringen fra januar blant de største alkoholbeslagene ved tollstasjonen noensinne. Foto: Tolletaten