Arrangerer protestfestival i gamlebyen

Lørdag opptrer ti lokale navn på arrangementet Fredrikstad Song Contest.

Du behøver ikke å sitte hjemme foran svart skjerm når Eurovision Song Contest-finalen i Tel Aviv går av stabelen lørdag, selv om du støtter Svart skjerm-initiativet om å boikotte.

Lørdag arrangerer Solidaritetstorget, Palestinakomiteen og Norsk Folkehjelp et alternativ til Eurovision Song Contest på Gamlebyen Kulturhus.

- Kom i paljetter eller palestinaskjerf. Eller begge deler!, sier arrangør Eva-Lill Sandberg.

Billettprisen varierer fra 100 til 450 kroner.

- Vi har valgt å dele opp billettprisen, sånn at du kan komme uansett hva budsjettet ditt er, sier Eva-Lotta Sandberg.

Konstnadene på arrangementet er allerede dekket inn med støtte fra ulike organisasjoner.

LES OGSÅ: Israel, palestina og pop-ens apati

Paljetter og politikk

Paljettkjolen Sandberg skal bruke på lørdag er kjøpt på bruktmarked. Når man kjøper en råflott paljettkjole, tenker man uansett ofte at man bare får brukt den én gang. Sånn tenker tydeligvis ikke Eva-Lotta Sandberg, som er konfransier sammen med Rødts Hannah Berg.

- Du har jo gått i den kjolen i tog ned Karl Johans gate, minnes Hannah, om den gangen paljettkjolen ble med på aksjon.

- Ja, det er jo en anledning til å bruke et plagg som skiller seg litt ut, sier Sandberg. Lørdag kommer kjolen i bruk på nytt som ett av flere klesskift, når hun er konfransier på Fredrikstads egen lokale melodi-fest.

LES OGSÅ: Her er 17. mai-programmet for Fredrikstad

Hvitvasking av okkupasjon

Partnerne har fått med flere lokale artister på denne musikkonkurransen. I tillegg skal en palestinsk dansegruppe opptre. Sangkonkurransen holdes i Melodi Grand Prix-stil og en fagjury skal kåre en vinner. Deretter det blir etterfest hvor folket vil kunne danse seg inn langt inn i natten.

Lokal Rødt-politier Hannah Berg sier arrangementet er en stille protest mot Israels politiske handlinger overfor palestinere. Hun tror ikke man løser store og betente internasjonale konflikter løses verken ved boikotter eller andre tiltak, men ser de store internasjonale arrangementene som en anledning til å ta tak i politiske problematikker i enkelte land – som Israel / Palestina-konflikten.

- Et annet eksempel er fotball-VM i Brasil. Man må bruke de kanalene man har til å rette fokus mot disse problemstillingene.

– Israel bruker denne typen arrangementer til å promotere seg selv og vise seg frem på en måte som gjør at fokuset vårt går bort fra okkupasjon og undertrykkelse, og går over til glitter og fest. Israel gjorde dette selv høypolitisk da de vant Eurovision i fjor, og sa at vinneren var en fremdragende ambassadør for Israel. Dette handler om hvitvasking av okkupasjon. Boikottoppfordringen er et ledd i et internasjonalt press for at Israel skal endre sin politikk, sier Kathrine Jensen til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Her stenger jernbanen i sommer

PROGRAM FREDRIKSTAD SONG CONTEST

Linar Yacoub – åpner showet

The Astronomies

Havre

Ahmed Sadiq

Knutsen & Knutsen

PoP CornY

Duck og Cover

Hox News

N8mare (Robin Tagnes)

Kamilla Christin

Ahmed og Kamilla

Palestinsk Danse og sanggruppe fra hønefoss står for pauseinnslaget

Etterfest med Dj Dreamerproject