Antall fyrverkeriskader går ned – fortsatt viktig med forholdsregler

Bedre kvalitet på fyrverkeriene er en av årsakene til at antallet skader på nyttårsaften har gått ned. Men for mange kjæledyr er festkvelden et mareritt.

De gamle pinnerakettene – som nå er forbudt– førte til mange skader og branner, skadetall som gikk merkbart ned etter at det i 2008 ble forbudt med slike raketter.

Både Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder at bransjen de siste årene har gitt et mer seriøst inntrykk og at det er bedre kvalitet på fyrverkeriet som selges i dag enn tidligere.

– Bransjen er gjennomregulert og vi ser at skader og branner i forbindelse med fyrverkeri gikk ned etter at forbudet mot pinneraketter kom. De skadene vi ser nå oppstår i forbindelse med uforsvarlig bruk og ikke som følge av dårlig fyrverkeri, sier Ivar Bjerke i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Gode råd

Hans råd for å unngå fyrverkeriskader er å oppbevare fyrverkeriet tørt og trygt, planlegge oppskytingen i god tid, helst mens det fortsatt er lyst ute, bruke beskyttelsesbriller og ikke minst lese bruksanvisningen og holde god avstand.

Ved opptenning må man bruke tennstav eller stormlighter, og aldri bøye seg over fyrverkeriet. Oppskytningsstedet må ikke være i nærheten av hus eller annet brennbart som ledninger eller greiner fra trær. Fyrverkeriet må plasseres på et hardt underlag og gjerne støttes opp for at det ikke skal velte.

Brannmåneder

Desember og januar er de to månedene i året hvor det brenner mest i Norge. I desember i fjor rykket brannvesenet ut på 1.041 oppdrag som gjaldt brann og i januar i år på 1.211 oppdrag. Flesteparten av disse gjelder brann i bygninger og i skorsteiner. Også branntilløp i komfyr er høyt oppe på listen, ifølge statistikken fra Norsk brannvernforening. Å innta mye alkohol kombinert med matlaging er ingen god idé.

Flere steder i Norge er det også innført totalforbud mot oppskyting av fyrverkeri. I Bergen er det for eksempel totalforbud mot bruk av fyrverkeri i og i nærheten av de tette trehusområdene. Også i Stavanger, Trondheim og Oslo er det totalforbud i enkelte områder.

Les også: Så mange glass mener barna det er greit at vi drikker

Dyrenes mareritt

Mange dyr har det vondt på det som er kanskje den største festkvelden i året for oss mennesker. Skarpt lys og høye smell er ikke bra verken for hunder, katter, fugler og andre dyr.

Mange dyr, og så mange som halvparten av alle hunder, har nemlig en eller annen form for lydsensitivitet eller fobi mot høye lyder. Hundeeiere blir derfor oppfordret til å trene opp hunden til å bli vant med lyden ved å spille av opptak av fyrverkeri eller andre lyder, men dette er noe som må trenes opp over tid.

På nyttårsaften er det flere tiltak man kan sette inn, det viktigste er å ikke la kjæledyret være alene. For hunder bør man finne et så lydtett rom som mulig, som for eksempel bad eller kjeller. For hunder er det også en god idé å sørge for en ekstra lang tur tidlig på dagen slik at den er litt sliten.

Bruk dronevett

Det kan være svært fristende å bruke en drone for å ta det ultimate nyttårsbildet, men det er både ulovlig og kan føre til stygge ulykker.

Regelverket sier nemlig at det er forbudt å fly hobbydroner i mørket på grunn av dårlig sikt. Av personvernhensyn og sikkerhetshensyn er det heller ikke lov å fly droner over folkeansamlinger, og dronen må holde seg 150 meter fra personer, biler og bebyggelse.

Skulle en drone bli truffet av fyrverkeri, styrte mot bakken og treffe personer der kan det også få alvorlige konsekvenser.

Les også: Hvorfor frykter islendere katter på julaften?

Billig kan bli dyrt

Å spare penger på å dra over grensen for å kjøpe fyrverkeri, kan fort vise seg å være en dårlig idé, og føre til både bot og beslagleggelse. For å importere fyrverkeri, selv til privat bruk, må du på forhånd ha søkt om og fått innvilget importtillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Tolletaten minner om at man må gå på rød sone hvis man har fyrverkeri i bagasjen, selv om man har tillatelse på forhånd. Går man på grønn sone og blir kontrollert vil fyrverkeriet bli beslaglagt uansett om man har tillatelse eller ikke.