Nyheter

Alternative mai-feiringer i Fredrikstad

I dag møtes den lokale 17. mai-komiteen for å drøfte hvordan nasjonaldagen skal avvikles. Det er allerede besluttet at 1. mai blir uten hovedtale på torvet og Internasjonalen i gatene.

Av: Arne Børresen

Byens LO-leder, Vidar Schei og resten av 1. mai-komiteen har konkludert med at det ikke vil være mulig å gjennomføre arbeidernes dag slik den er gjennomført i Fredrikstad hvert år siden 1947. Likevel lover han at folk skal få føle at det er den store solidaritetsdagen.

– Nei, det er ikke tilrådelig å kreve at korpsmusikantene og de som står oppstilt langs togruta skal holde minst to meters avstand til hverandre. Dette vil være praktisk helt umulig å få til. Derfor må vi gjøre som alle andre som lager arrangementer i disse koronatider; vi må ta i bruk noen av de mange video-løsningene som finnes. Vi har akkurat nå bestemt at kransnedleggelsen i Kirkeparken og på Krigskirkegården vil bli strømmet slik at folk kan sitte hjemme å følge med. Vi skal også få lagt ut en tale som erstatter hovedtalen på Stortorvet. De neste dagene skal vi få laget noen kulturinnslag som vi sender i opptak på 1. mai. Hvem som skal holde talen og hvilke artister som står for kulturbiten, har vi ennå ikke klarlagt, opplyser Vidar Schei til Demokraten.

Les også: Advarer: – Det er nå det starter

Støtter korpsene

1. mai-komiteen har tidligere fått bevilget 30.000 kroner som skal brukes på å engasjere seks musikkorps og et kor. Om støtten fra kommunen sier Schei dette:

– I solidaritet med koret og korpsene som også trenger inntekter i disse koronatider, vil pengene bli overført som avtalt. De kan ingenting for situasjonen landet og verden har havnet oppe i, poengterer Schei.

Han får støtte av Frps gruppeleder og vikar-stortingsrepresentant Bjørnar Laabak:

– Vi kommer selvsagt ikke til å motsette oss at korpsene og koret som er engasjert, får disse pengene selv om 1. mai, slik vi kjenner dagen, ikke blir noe av. Det er midler de helt sikkert trenger, sier Laabak.

Saken fortsetter under bildet. 

17.MAI 2018

Et sangkor og syv korps skal ikke miste inntekten fra oppdragene som følge av koronakrisen, lover både formannskapet og 1. mai-komiteen. Foto: Tommy Skauen/arkiv

Les også: «Som leder for krisearbeidet i Fredrikstad kjenner jeg meg ikke igjen i en vente-og-se-holdning»

Drøfter nasjonaldagen med andre byer

Også 17. mai-komiteen jobber for å finne alternative, lokale opplegg for nasjonaldagen, men her har brikkene ennå ikke falt på plass, forteller komitélederen Margrete Kvalbein (MDG):

– Vi skal ha et møte tirsdag etter påske før vi presenterer en plan for den alternative 17. mai 2020 nå på onsdag, forteller Kvalbein og legger til:

– Hva som nok er helt sikkert er at det ikke blir en 17. mai slik vi kjenner den. Vi må, som de som styrer med 1. mai, basere avviklingen på bruk av digitale verktøy. Likevel er det viktig at vi forsøker å gjøre dagen så stemningsfull som vi bare kan med barn som snakker ut på lufta, vaiende flagg på skjermen, noen forsangere i sving og hva som ellers hører nasjonaldagen til, understreker Kvalbein.

– Porsgrunn var den første kommunen i Norge som avlyste 17. mai-arrangementet – hva tenker du om det?

– Vel, jeg har forståelse for det. Jeg og syv andre kolleger ble invitert av 17. mai-komitélederen i Oslo til å delta på et for å snakke om hvordan dagen kan feires alternativt i de åtte største byene i Norge, opplyser Margrete Kvalbein.

Saken fortsetter under bildet.

1.mai feiring i Fredrikstad 2018

– Vi skal gjøre vårt for at folk skal få føle at det er 1. mai selv om det ikke blir slik vi er vant med, lover LO-leder Vidar Schei. Her fra 1. mai 2018. Foto: Tommy Skauen/arkiv

Les også: Utdanningsforbundet: – Kan ikke garantere smittefrie barnehager

Mer fra Dagsavisen