Nyheter

«Alle skal med» i de unges egen film om Selbak

Gjennom et prosjekt i regi av Østsiden bibliotek skal barn og ungdom på Selbak vise hverdagen sin og hva som opptar dem. Ett av målene er å rydde opp i inntrykket av bydelen, og få fram hvor bra den oppvoksende generasjonen deres er.

Bilde 1 av 3

– Jeg er vant til å se dem her på biblioteket et par timer om dagen, men det er kult å bli kjent med dem på en helt annen måte. Når vi sier at «ditt bidrag skal være at du filmer deg selv gjøre dine ting og ditt liv», så får vi sett mange av historiene fra en helt annen vinkel. Det syns jeg er veldig spennende, sier ungdomskontakt Silje Svangren Andersen ved Østsiden bibliotek.

Det var hun som kom opp med ideen til filmprosjektet «Ikke uten meg!», der de unge brukerne av biblioteket får mulighet til å vise fram det de ønsker å dele fra hverdagslivet og fritiden sin.

– Vi har en liten gruppe som har vært mer engasjerte i prosessen med å forme stilen, men det er meningen at alle som vil skal få være med. Om det er et lite klipp der de spiller Minecraft eller gjør en TikTok-dans, til at de har en mer sentral rolle. Det er litt opp til dem selv, forteller Andersen.

Les også: Nå bor fire personer på krisesenteret: – I morgen er det kanskje 15 (+)

– Et andre hjem

Med seg på laget har hun fått med kreativ rådgiver Jonas Bjerketvedt, for mange kanskje bedre kjent som DJ Sjel-Jonas fra den legendariske Fredrikstad-rapgruppa Pen Jakke.

– Vi har jobbet mye sammen tidligere med tanke på aktiviteter for ungdom, og satt oss ned sammen for å tenke ut hva vi kunne finne på som inkluderte alle som er her. Da kom vi ganske fort fram til at film er kult, for da er det mange muligheter. Man kan både være med å filme, bli filma eller intervjue, forteller Andersen.

De to pådriverne for prosjektet er klare på at det er de unge selv som former budskapet, og bestemmer hva filmen skal handle om.

– Det er også litt derfor vi har tittelen «Ikke uten meg». Det handler om at du faktisk må engasjere deg for at det skal skje ting, så vi håper det at man er delaktig i denne filmen, kan vise litt av prosessen med å skape og sette i gang noe, sier Jonas Bjerketvedt.

– Nå kommer jeg utenfra, men sånn jeg har fått det fortalt og sett selv, er dette et bibliotek som har blitt en slags fritidsklubb – eller et andre hjem, som mange av ungdommene selv sier. Da kommer med en gang spørsmålet om hva mer som kunne skjedd her, hvordan man kan utvikle det videre? Vi håper filmen skal være en inspirasjon til det, og hva som kan bli i framtida – samtidig som man får se hvem disse barna og ungdommene er, fortsetter han.

Les også: Gårdeier har ventet i seks år på godkjenning (+)

Theodor Heksem (13, t.v.), Linus Berg (13), Nathalie Jonassen (12) og Roza Breefkany (13) viser fram en «piece» som har blitt laget i arbeidet med filmen.

Theodor Heksem (13, t.v.), Linus Berg (13), Nathalie Jonassen (12) og Roza Breefkany (13) viser fram en «piece» som har blitt laget i arbeidet med filmen. FOTO: Hermund L. Kjernli

Kjendisdrøm

Blant de unge selv er det litt delte meninger om hva som gjorde at de ønsket å være en del av prosjektet.

– Det er gøy! Vi kan bli «famous», fniser Nathalie Jonassen (12) og Roza Breefkany (13) spøkefullt.

– Jeg syns det er morsomt og interessant at folk kan få et innblikk i hva vi gjør her på Selbak og biblioteket, mener Derin Yaekob (15).

De utgjør tre av seks i «den harde kjerne» som jobbet med filmen da Demokraten var innom Østsiden bibliotek en onsdag ettermiddag i slutten av november. Og selv om motivasjonen deres har litt ulike former, er de samstemte i at Selbak er bra, og at biblioteket er mye av grunnen til det.

– Det beste med Selbak er alle folka og vennene. Nesten alle henger her, og er «close», fastslår Nathalie.

– Men vi skulle hatt en egen fritidsklubb, for det er så gøy på den på Østsiden. Kanskje dette kunne vært en fritidsklubb også, som var åpen på lørdagskveldene, skyter Roza inn.

Les også: Poetisk hverdagsavbrekk for elvependlerne (+)

Løfter det positive

For Derin Yaekob er det viktig å bidra til at folk ser mer av det som er bra med bydelen han bor i.

– Jeg tror folk tenker mer på det negative enn det positive, sier 15-åringen, og sammenlikner med formidlingen av nyheter fra andre deler av samfunnet.

– Fra sykehuset hører man også bare om det som ikke går bra, og ikke det som skjer mest, at en person klarte seg fint. Jeg mener det gis litt mye oppmerksomhet til det som er negativt, fastslår Yaekob.

Nettopp det å løfte fram det positive er et annet sentralt mål med prosjektet «Ikke uten meg!», eller som kommunen selv beskriver: «å lage en film som viser hvor bra ungdommene på Selbak er, og rydde opp inntrykket mange har om bydelen».

– Det er ikke til å stikke under stol at det har blitt færre steder for unge å være, og særlig etter at koronapandemien kom. De har ikke like mange voksenpersoner rundt seg som kan snakke med dem, så naturlig nok har det derfor blitt vanskeligere for mange ungdommer å holde beina på bakken. Dette er skikkelig bra folk, men det er omstendighetene rundt som har gjort det tøffere, sier Silje Svangren Andersen.

Les også: Dyrker integreringstiltak på Selbak: – Sånn det skal gjøres! (+)

– Livsglede

Derfor er hun og Jonas Bjerketvedt opptatt av å vise at biblioteket kan være stedet som gir flere barn og unge muligheten til å ha en fritidsaktivitet på laverskelnivå.

– Gjennom aktiviteter og ting man kan være med på, vil man treffe mange alternative voksenpersoner sammenliknet med hjemme- og skolesituasjonen. Barn og unge her oppe er nok mindre med på denne typen tilbud enn de som kommer fra mer ressurssterke familier og områder, men dette (biblioteket, journ.anm.) er et samlingspunkt der det er lett å gå inn og sette i gang workshops eller aktiviteter, sier Bjerketvedt.

Når filmen er ferdig, skal den etter planen presenteres på det store lerretet.

– Nå får vi se hvordan det går med koronasituasjonen, men målet har vært å få til en visning på Fredrikstad kino, og da kanskje også invitere familiene. Samtidig er det en sideting som vi håper å få til, men om det blir senere hvis det må til, så får det bare bli sånn. Det viktigste poenget med prosjektet er vel egentlig bare å skape en entusiasme over seg selv, sier Bjerketvedt.

Og han er oppriktig imponert over det barna og ungdommene har levert så langt.

– Jeg må si at det vi har sett til nå, viser en utrolig livsglede. Det er det som går igjen for meg, sammen med mye samhold og annen positiv energi som kommer fram. Det gir også håp for framtida, avslutter Bjerketvedt.

F.v: Derin Yaekob (15), ungdomskontakt ved Østsiden bibliotek Silje Svangren Andersen, Theodor Heksem (13), Erling Christensen (13), kreativ rådgiver Jonas Bjerketvedt,  Roza Breefkany (13) og Nathalie Jonassen (12) ser gjennom nye klipp som skal med i filmprosjektet.

F.v: Derin Yaekob (15), ungdomskontakt ved Østsiden bibliotek Silje Svangren Andersen, Theodor Heksem (13), Erling Christensen (13), kreativ rådgiver Jonas Bjerketvedt, Roza Breefkany (13) og Nathalie Jonassen (12) ser gjennom nye klipp som skal med i filmprosjektet. FOTO: Hermund L. Kjernli

Mer fra Dagsavisen