Nyheter

Aktivisme mellom to permer

Nystartet Fredrikstad-forlag debuterer med narkokrim-memoarene «Tata: Mitt liv med Pablo Escobar».

Det lokale forlaget Camino lanserer i disse dager boka «Tata: Mitt liv med Pablo Escobar», skrevet av Victoria Eugenia Henao, Pablo Escobars kone. Memoarene til verdens mest kjente narkoboss, er oversatt av forlagsgründeren Signe Prøis

Opprinnelig skulle Victoria Eugenia Henao besøke Fredrikstad i mai i forbindelse med boklanseringen. Ettersom det ble umulig på grunn av koronapandemien, har forlaget i stedet planlagt et digitalt forfattermøte med «Tata».

– Den 16. juni skal vi ha en direktestrømming fra henne i Buenos Aires, og seerne kan stille henne spørsmål om det de lurer på, sier Prøis.

Les også: Marte ble utfordret til å utforske sine drømmer – resultatet ble Trosvik hagepark (Demokraten +)

Ukjente stemmer

Bokutgivelsen markerer startskuddet for Fredrikstad-forlaget. Fremover er planen til forlaget å gi ut bøker som Prøis mener tetter et hull i det norske markedet.

– Det jeg håper å få til med Camino, at det kan være et forlag som er litt aktivistisk på verdens vegne, at litteraturen kan ofte brukes aktivistisk og forfattere har ofte et aktivistisk engasjement i noe større enn seg selv. Mens her i Norge driver vi mer med innovervendt litteratur, i hvert fall på det skjønnlitterære markedet.

Hun sier at det dør en kvinne hver dag i Argentina, på grunn av partnerdrap.

– I Norge har vi en litterær tradisjon for å se litt mer innover, mens det er mange problemstillinger i andre deler av verden som er relevante for oss, sier Prøis.

Boken om Tata er den første i en lang rekke planlagte utgivelser.

– Forlaget utarbeider en sakprosa-serie med latinamerikanske forfattere i samarbeid med en gjeng ekstremt engasjerte latinamerikanistas, som på ulike måter jobber med Latin-Amerika. Det er akademikere, journalister, lærere og ulike typer formidlere som har bodd mye i Latin-Amerika.

Les også: Starter eget forlag for å gi ut «Tata» sin bok

Det som brenner mest

Camino forlag har blant annet kjøpt tekster av Gabriel Garcia Marques.

– Det er en en veldig kul antologi med journalistiske tekster av Garcia Marques. Han var jo opprinnelig journalist, og virkelig levde og åndet for journalistfaget og mente det var det absolutt beste yrket i verden, å være journalist. Han jobbet som utenrikskorrespondent i 40 år, og skrev masse.

Hun sier at tanken er at de skal gi ut bøker om de temaene som brenner mest i Latin-Amerika akkurat nå.

– Kvinnedrap. Vold mot kvinner. Kvinners rettigheter, det er et stort tema der nå. Det er en stor bølge av protester som pågår, fordi kvinner bare forsvinner. Bare i Argentina er det en kvinne som blir drept hver dag. I partnervold.

I tillegg til kvinnespørsmål, er det andre tema som er aktuelle på hele det latinamerikanske kontinentet.

– Det er økende polarisering og totalitære regimer. Vi har skal også gi ut en bok om det som skjedde i Chile, sosial ulikhet, folkebevegelser. Det er snart et år siden opptøyene i Chile.

Naturressursforvaltning og urfolkproblematikk står også på temalisten, ved siden av krigen mot narkotika og gjengproblematikk.

–Spesielt Mexico er utsatt, noe som blant annet fører til vold og migrasjon.

Mer fra Dagsavisen