Nyheter

– Å brenne søpla er den beste løsningen vi har akkurat nå

Frevar drifter et av forbrenningsanleggene som mottar søppel fra Geminor AS. – Men det er feil å si at Frevar forbrenner søppel fra England, sier Frevar-direktør Fredrik Hellström.

Frevar-direktør Fedrik Hellström er overrasket over uttalelsene til Henning Aall, gruppeleder i Fredrikstad MDG, i saken om forbrenning av importsøppel i Fredrikstad.

Der kom det frem at avfallsimportøren Geminor AS årlig importerer 100.000 tonn søppel til Borg Havn, og Aall hevdet at søppelet forbrennes av Frevar på Øra. Det mener Hellström er feil.

LES OGSÅ: Ber om fart på biogassvedtak

Frevar drifter import-søppelanlegg

– Det er det feil å påstå at Frevar brenner importert avfall, det gjør vi ikke. Vi får levert avfall fra Fredrikstad Kommune, Movar, og andre steder i Norge, presiserer Hellström.

– Jeg er forbauset over Henning Aall, for jeg kjenner meg ikke igjen i det han sier. Vi har vært miljøsertifisert siden 2000 og vi har en transparent drift overfor naboene, industrien på Øra, foreningene og innbyggerne. De 100.000 tonnene som importeres går til tre andre anlegg, Kvitebjørn Bio-El, Borregaard, og Sarpsborg avfallsselskap.

– Stemmer det at Frevar drifter Kvitebjørn Bio-El?

– Ja, Frevar drifter det, eller er operatører.

– Likevel mener du at det blir feil å hevde at Frevar forbrenner avfall fra England?

– Ja. Her må man se på synergien i driften. Hvis Kvitebjørn Bio El AS skulle hatt et frittstående anlegg til dette, måtte det blant annet hatt et eget kontrollrom, sier Hellström.

– Aall mangler innsikt

Daglig leder i Geminor AS, Kjetil Vikingstad, mener Henning Aall også tar feil når han sier miljøgevinsten fra importen er marginal.

– Det er fint at MDG-representant Henning Aall er engasjert, men han mangler åpenbart innsikt i denne materien, og vi er derfor litt overrasket over at han uttaler seg så bombastisk. Konklusjonen hans er nok ikke riktig, sier Vikingstad.

Han viser til at avfallsmengdene er et globalt problem og at deponering gir langt større utslipp enn forbrenning.

– Vi ønsker oss alle lavere utslipp og bedre renseanlegg for utslipp av energiproduksjon. Men alternativet er ikke å stenge ned produksjonsanlegg eller varmeanlegg i kommunene, sier han.

LES OGSÅ: Fredrikstad er avhengige av andres søppel (Demokraten+)

Globalt versus lokalt perspektiv

Han mener vi må se på avfallsproblematikken i et globalt perspektiv.

– Hvor avfallet benyttes som brensel, er mindre viktig enn at det benyttes feil. Storbritannia er et av landene som produserer mer avfall enn de kan håndtere, men de har gode rutiner for sortering og spesialtilpassing av avfall som brensel. Kvaliteten på og sammensetningen av avfallet fra Storbritannia er kort fortalt bedre egnet enn avfallet i Norge. Derfor må anlegg i blant annet Norge, Sverige og Danmark hente mye av sitt brensel fra Storbritannia, noe som også er tilfellet i saken om Borg havn og industrien på Øra, sier Vikingstad.

LES OGSÅ: Frevar får millionstøtte

Beklager feil navn

– Hvis jeg sa feil navn beklager jeg det, men praksisen er den samme. sier Henning Aall.

Praksisen han kritiserer, er selve importen av søppelet og det at det forbrennes her i Norge, i stedet for at hvert land tar ansvar for sitt eget søppel.

– Jeg skulle jo tro at alle forsto at det å forbrenne avfall og omdanne det til bioenergi, er den god løsning på avfallsproblemene vi har i dag.

Tungmetaller blir fjernet fra kretsløpet på denne måten. Ja, det blir et problem og et spørsmål når Landøya er fullt. Men foreløpig er det det beste vi har, sier Fredrik Hellström, og understreker at energigjenvinning av avfall er en viktig del av den sirkulære økonomien.

LES OGSÅ: Se bildene fra vannverket

LES OGSÅ: Grethe går til krig mot mikroplast-verstingene

Mer fra Dagsavisen