Nyheter

– I ytterste konsekvens er det framtida til næringen som står på spill

Med et helt nytt klasserom og en bransje som la inn ressurser og innsats, lå alt tilrette for et godt utdanningsløp på den nye fiskelinja. Nå føler Kurt Allan Hansen fra Fjordfisk og Geir Magne Skjelbred fra Egersund Trål at de har vært med på å lure elevene.

Bilde 1 av 4

Fremtidsdrømmen til Nickolas Hansen (17) og Jan Roger Gran (26) er på nippet til å briste i politiske avgjørelser. Begge hadde søkt Vg2 Fiske og fangst på Kalnes videregående skole. Nickolas har gått Vg1 med studiespesialisering, mens Jan har gått en annen yrkesfaglig linje og søkte seg utenfra til Kalnes-linja.

Men i sommerferien ble det kjent for elevene at Viken fylkeskommune likevel ikke ville fortsette planene om yrkesfag Fiske og fangst på Kalnes.

– Det er ikke noe annet jeg vil, enn å bli fisker, sier Nickolas, som har tatt Vg1 med studiespesialisering Fiske og fangst på Kalnes videregående skole.

– Å bli fisker er alt jeg vil. Nå føler jeg meg lurt. Ikke av skolen, eller de i næringen, for de har vært kjempeflinke. Men av politikerne som har bestemt at det ikke skal bli noe Fiske og fangst i år likevel.

Jan er også skuffa.

– Da jeg ringte skolen og spurte om plass, sa hun jeg snakket med «så bra, vi har ledig plass». Så får jeg vite etterpå at det ikke blir noe av likevel. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre.

Les også: Satser på fiskerutdanning: – Et fag for framtida

Saken fortsetter under bildet. 

###

Jan (foran) og Nickolas (bak til venstre) fortviler over at studietilbudet de ble forespeilet nå skrinlegges, men har bare gode ord å si om undervisningen de til nå har fått fra skolen og fra næringen, her representert ved Kurt Allan Hansen fra Fjordfisk og Geir Magne Skjelbred fra Egersund Trål. Foto: Gry Catinka Wold

Frykter for framtida

Ungdommene går en usikker framtid i møte som fiskere. For det er ikke lett å bli fisker uten å ha gått yrkesfaglig.

– Det er ikke sånn nå, som det var før, sier Kurt Allan Hansen. Han er daglig leder på Fjordfisk, Østlandets største mottak av fisk og skalldyr, og en av samarbeidspartnerne til Kalnes videregående skoles fiskerilinje.

– Før gikk jo dette yrket i arv fra far til sønn, eller man kunne mønstre på båt og jobbe seg opp. Nå er det krav om sertifiseringer og godkjenninger, som sikkerhetskurs og bøtebinding. Det er nesten ingen som tar inn uerfarne lenger, fordi kravene er så strenge.

Akkurat det har Jan Roger Gran erfart på kroppen:

– Jeg har tatt sikkerhetskurset, som jeg betalte for selv. I sommer kjørte jeg hjemmefra til Barkåker, og derfra til Ålesund og sto med CV-en i hånda på brygga. Da fikk jeg beskjed om at det er ingen som tar ombord folk, at jeg må minst ha Vg2 Fiske og fangst.

Da hadde han sovet fire netter i bilen.

– Det er veldig leit at man ikke får skoleplass når man har blitt lovet det, sier han.

– I ytterste konsekvens er det også framtida til næringen som står på spill, sier avdelingsleder på Egersund Trål Hvaler, Geir Magne Skjelbred.

– Her på Hvaler er gjennomsnittsalderen til fiskerne for høy. Vi må ha inn nye folk, ellers vil næringa her stå i fare for å dø ut.

Les også: Rusmisbruker Robin (48) fikk hjelp av ung musikerduo (Demokraten+)

– Fylket ikke tatt kontakt

Representantene i fiskerinæringa i Utgårdskilen reagerer på måten fylkeskommunen har håndtert saken. Skjelbred er en av dem fra næringen som har jobbet mye med Fiske og fangst-linjen.

– Når linjen skulle opprettes i 2019 var Egersund Trål, Fjordfisk og fiskarlaget på Kalnes og misjonerte for linjen for å få flest mulig til å velge «blå linje». En av de tingene vi garanterte elevene der og da, var at alle som valgte å kjøre løpet med blå linje var sikret lærlingplass. Dette er noe næringen har stått på hele tiden, så å skylde på næringen er helt feil, sier Skjelbred, som svar på at fylkesråd Siv Henriette Jacobsen forklarer nedleggelsen av linja med manglende lærlingeplass og rekekvoter til elevene.

– Ingen fra fylket har tatt kontakt med oss angående saken.

Bygget klasserom

Hansen fra Fjordfisk og Skjelbred fra Egersund trål føler at de har bidratt til å lure elevene inn på et skoleløp som nå ikke blir noe av.

– Det er vondt å tenke på, at vi lovte dem det. Tryggheten vår for at denne linja skulle opprettholdes, var i den politiske enigheten om å opprette den, og i at politikerne ville satse på den blå næringen. Vi har bygget klasserom, og Borg havn har jobbet med å få i stand overnattingsmuligheter til fremtidige elever ved siden av, sier Skjelbred.

– Hvordan har kommunikasjonen rundt nedleggelsen vært, med fylkeskommunen?

– Det har ikke vært noen kommunikasjon. Sjefen for Egersund trål reiste fra hovedkontoret i Egersund og ned hit, for å ha møte med Borg havn. Vi satt og diskuterte leiekontrakt angående skolen samtidig med at politikerne la ned studiet, sier Skjelbred.

Dette var i juli, midt i sommerferien.

Ufrivillig friår

Da Demokraten og NRK begynte å stille spørsmål om nedleggelsen av studiet, ble elevene som hadde gått Vg1 med studiespesialisering Fiske og fangst lovet at de kunne gå rett i læra hos lokale fiskere.

Men over en uke etter at skolen skulle ha startet, har fortsatt ikke Nickolas hørt noe om lærlingplass.

– Jeg sitter hjemme og kjeder meg. Da sitter jeg med noe garn som jeg spleiser og skjøter, og tar opp igjen, og spleiser på nytt. Det er greit å øve seg, sier han.

– Hva gjør du nå, med tanke på skole?

– Det vet jeg ikke. Jeg skal ha møte med en representant fra fylkeskommunen, som skal følge opp saken min. Men så langt har jeg ikke fått tilbud om noen lærlingplass. Selv om de lovte det, fortsetter han.

Dermed ser han på et ufrivillig friår fra studiene.

Det gjør mamma Rita Merete Hansen sint.

– Jeg blir rett og slett fly forbanna. Nå har de lovet ungdommene et studie og et skoleløp, også er dette resultatet. Det føles som at politikerne står med vinden i ryggen og pisser på oss.

Skjelbred mener fylkeskommunens forklaringer på nedleggelsen er «tåkelegging».

– Det de gjør nå, ved å tilby elevene lærlingplass direkte etter Vg1, er å legge både ansvaret og kostnadene over på oss i næringen. Dessuten fratar det elevene kompetansekrav, som kystskippersertifikat, som de må gå Vg2 for å få.

Saken fortsetter under bildet.

###

Nickolas og Jan drømmer om å gå inn i den blå næringen som fiskere. Så mye at Nickolas bruker fritiden på å øve seg på å skjøte garn, mens Jan selv betalte sikkerhetskurs og kjørte langveis i håp om å få jobb. Foto: Gry Catinka Wold

Uvitenhet eller tåkelegging

Skjelbred mener også at det er feil at ikke fiskebåtene i Utgårdskilen har rekekvoter å fiske med elevene på, slik som fylkesråd Jacobsen har hevdet.

– Kalnes har kvoter for både fisk og reker med Vg2-elevene. Kalnes hadde rekekvote i skoleåret som gikk, og det ble levert reker på Kalnes sin kvote, sier han.

Det var også elever som var med Hvaler-båt til Nordkapp og tok torskekvoten av Kalnes i vinter, og elever var med på blåkveite-fiske på Trænabanken.

– Kalnes sitter med skolekvote for skoleåret 20-21 som nå ikke kan brukes, så å skylde på kvoter er enten uvitenhet eller tåkelegging, mener han.

Tiden renner ut

Mens politikerne somler, sitter både Nickolas og Jan (bildet) ledige, uten mye å ta seg til.

– Jeg søker jobber innen næringen, men det er ikke lett når man ikke har yrkesfaglig, sier Jan.

– Jeg har fått tilbud om andre yrkesfag, men jeg vil bare bli fisker. Så det er ikke aktuelt for meg å ta for eksempel anleggsgartner, sier Nickolas.

– Vi fikk jo vite at blå linje var godkjent, og det var politikerne i Østfold fylkeskommune som presset dette gjennom i utgangspunktet, sier Skjelbred.

– Nå føler vi jo at det vi har gjort mot blant annet Nickolas, var dårlig gjort.

###

Fra venstre Rita Merete Hansen, Nickolas Hansen, Jan Roger Gran, Geir Magnus Skjelbred og Kurt Allan Hansen. – Her på Hvaler er gjennomsnittsalderen til fiskerne for høy. Vi må ha inn nye folk, ellers vil næringa her stå i fare for å dø ut, sier Geir Magne Skjelbred. Han er provosert og lei seg på vegne av elevene, men frykter også for rekrutteringen til sin bransje.  Foto: Gry Catinka Wold

DETTE ER SAKEN

* I mars 2019 ble det vedtatt å opprette en Fiske- og fangst-linje på Kalnes videregående skole

* Forslaget om fiskerlinja kom fra den lokale fiskerinæringa i Østfold og lokalpolitikerne i fylket

* Fiske og fangst som yrkesfag på videregående skole er en inngangsport ikke bare til fiskeyrket, men også andre yrker innen «blå næring», som for eksempel akvakultur og marinbiologi.

* Ved starten av skoleåret 2019/2020 var representanter fra fiskerinæringa med på å rekruttere elever til studiet, ved blant annet å garantere læreplasser

* Det var fem elever som startet på yrkesfaglig fordypning for fiskerlinja. Alle fem søkte seg videre på Fiske og fangst Vg2, som skulle hatt oppstart i august 2020. I tillegg var det tre elever som søkte seg til studiet utenfra

* Den 25. juni ble imidlertid studiet nedlagt etter forslag fra fylkesråd for opplæring, Siv Henriette Jacobsen. Forslaget ble fremmet den 27. mai.

* Begrunnelsen var at det var for få søkere, og at det manglet læreplasser

Mer fra Dagsavisen