Nyheter

80.000 smolt «sjøsatt» på Øra

Mandag og tirsdag skrives det industrihistorie i Fredrikstad, når til sammen 80.000 smolt – eller lakseyngel – tømmes ned i Fredrikstad Seafoods tanker på Øra.

Av Arne Børresen

– Vi passerer en milepæl nå. 27. og 28. mai 2019 var dagene da Fredrikstad fikk status som en lakseby, sier en av selskapets 19 aksjonærer til Demokraten.

Slakteferdig om ett år

Eierrepresentanten ønsker selv ikke å eksponere seg i media om smolten som kom på tankbiler fra Haugesund til Fredrikstad i går og i dag.

- Dere får snakke med direktøren. Det er han som skal fronte selskapet ut i pressen. Jeg vet imidlertid det vil gå noen dager før han innkaller til pressekonferanse om denne saken, sier aksjonæren til Demokraten.

Bernt Olav Røttingsnes, administrerende direktør i Fredrikstad Seafoods, var imidlertid ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag ettermiddag.

– Ser ut til å stortrives

Etter hva avisa har fått opplyst av andre som står nyskapingsbedriften nær, skal transporten av den historiske lasten fra smoltfabrikken i Haugesund til Øra i Fredrikstad ha gått knirkefritt.

– Smolten, som er oppdratt til å leve i vann med et visst saltvannsnivå, ser ut til å stortrives. Så nå er det bare å følge oppskriftene videre fram til laksen er slakteferdig om cirka et år – det vil si i løpet av mai 2020, får Demokraten opplyst.

Det var i 2015 at nærings- og industridepartementet ga grønt lys for igangsetting av en landbasert laksefabrikk i Fredrikstad. Siden den gang har politikere fra både sentralt og lokalt hold fulgt utviklingen av den innovative virksomheten, som det er investert nesten 300 millioner kroner i så å si hver eneste måned.

Blant de lokale eierne er Bøckmann-familien og Bård Eker størst med rundt 15 prosent hver av aksjene, mens Einar Rasmussen-gruppen i Kristiansand er aller størst med cirka 25 prosent av aksjene.

Mer fra Dagsavisen