Demokraten

Høstferietips: Legg en godværsdag til Lettretangen

Ute på vannet kjører båtene forbi i langsom fart; de lager hvite striper på den blanke overflaten og sender søvnige, små bølger inn til oss på stranden. Sola skinner varmt, og det er ikke et vindpust; i dag frister det nesten med et sjøbad selv om vi skriver høst.

Ved Mølledammen summer insektene rundt i sivet. Nedenfor dammen er restene etter Elingaards mølle og sagbruk; steinfundamentene som reiser seg over bekken forteller om det som var, den gang da. En bro tar oss over til den andre siden av dammen, der stien begynner. Her er også et kart over området med turløyper og severdigheter inntegnet.

Lettretangen

Lettgått vandring gjennom kulturskogen

En vaklevoren port slipper oss inn i Elingårdskogen, der en bred sti slynger seg oppover og innover mellom trærne. Her inne er det dunkelt og kjølig, i motsetning til den intense varmen ved Mølledammen. En grusvei merket som kyststi fører i en ganske rett linje mot sørvest.

Området er preget av skog som er plantet og drevet, så partier med nokså høye grantrær avløses av hogstfelt med bringebærkratt, mindre løvtrær og viltert gress. Grønn mose dekker skogbunnen mange steder og omgjør selv den litt kjedelige kulturskogen til en grønn festsal idet solstrimer siles inn mellom stammene.

Lettretangen

Veien fører oss forbi en større åker som på kartet heter «Det lange jordet», og på bakketoppen ovenfor denne er en rundkjøring der kyststimerking peker til venstre. Like etterpå tar vi av fra kyststien og svinger inn på første skogsbilvei til høyre; denne veien er litt mer gjengrodd og tar oss utover mot kysten.

Gult høstløv har funnet veien ned på bakken, og flere steder passerer vi bregner som er preget av kjøligere netter; de har fått en gyllen farge. I diket vokser kraftige dunkjevler side om side med lilla røsslyng og grønt gress med lange, vakre aks.

Ut mot havet

Skogsbilveien blir etter hvert til en skogssti som krongler seg over steiner og røtter, partier med fjell, ned i fjæra og deretter opp gjennom et lite, grønt skogholt der varmekjære trær ser ut til å stortrives. Underveis får vi enkelte steder fin utsikt mot idylliske bolighus ved vannet i Elingårdskilen.

Et smalt tråkk fører oss ut av skogholtet og over et fjellplatå der vi må lete litt etter stien videre, men snart kan vi sette kursen ut på den store gressletta på Lettretangen. Området er velegnet for å slå opp teltet og nyte en natt eller to i det fri. Her er det tilrettelagt med grillplasser, benker, utedo og søppeldunker, og for den badeglade finnes både badestige og sandstrender. Vi slår oss ned på en langbenk ovenfor den ene stranden for en lang og solrik rast.

Lettretangen

I bakkant av gressletta reiser fjellet seg mot himmelen, og på toppen av Lettrekollen ser og hører vi en annen gjeng som er på tur og nyter den solrike høstdagen. De har nydelig utsikt der oppe; fra platået mange meter over oss er det faktisk mulig å se jordens krumning i horisonten!

Etter en liten stund kommer et par fra turfølget der oppe ned til oss. De har fulgt et smalt tråkk som fører nedover den bratte fjellsiden; man kan med andre ord klatre opp også hvis man skulle få lyst til det. Men det er både bratt og krevende, så i dag lar vi det være. Isteden blir vi på stranda, vasser og finner skjell og ser på båtlivet. Når dagen blir moden og vi er mettet på inntrykk og solskinn, går vi returen i egne fotefar.

God tur!

---

Turfakta

Lettretangen

Lengde: 7 km

Passer for: Fin tur på merket kyststi, umerket skogsbilvei og sti gjennom skog og over fjell, rullesteinsbelte og strender. Ulendt terreng. Egnet for gode sportsvogner fram til der skogsstien begynner; herfra blir de minste med videre i meis. Fiske- og bademuligheter, både fra svaberg (badestige) og strender. Brygge. Bålplass, rastebenker, utedo og søppeldunker. Muligheter for telting på gressletta på Lettretangen. For øvrig finnes en kjempeflott gapahuk like ovenfor Mølledammen ved Elingaard: Drømmeplassen (4H Østfold). Oversiktskart finner du på www.norgeskart.no og www.turkart.no.

Tips! Fra Lettretangen kan du klatre opp fjellsiden til Lettrekollen; det går et utydelig og umerket tråkk opp i bakkant av gressletta, og du må være forberedt på veldig bratte heng med mye klatring og klyving. Vi har prøvd denne ruta, og tenker at dette kunne blitt en kjempespennende turløype dersom man hadde fastmontert tau til hjelp i de bratteste fjellsidene! Per i dag er det imidlertid ikke noe vi vil anbefale. Et bedre alternativ til toppen er å følge egne fotefar tilbake til der du tok av fra kyststien. Sving her til høyre og bli med kyststien sørover. Ta deretter til høyre i to påfølgende kryss. Denne veien tar deg helt ut til Lettrekollen så du kan se verden fra oven før returen.

Tips! Elingårdskogen er et bra valg også for den som liker å sykle.

---

---

Veibeskrivelse

Lettretangen
  • Med utgangspunkt i fv. 110 – Mosseveien – mellom Fredrikstad og Råde; sving inn på fv. 116 mot Onsøy kirke og Engelsviken.
  • Kort etter Onsøy kirke svinger du inn til venstre ved skilting mot Elingaard herregård.
  • Kjør Ytterstadveien forbi herregården og ned mot Mølledammen.
  • Parker bilen ved dammen, på anvist plass for besøkende. Koordinater til parkeringen: UTM 33 N 6575788 Ø 260092.

---
Nyeste fra Dagsavisen.no: