Demokraten

Malin Krå Simonsen (Ap): – Hege har satt mangfoldsplanen på dagsordenen

I 10 år har Sarpsborg kommune jobbet med en komplett plan for mangfold, inkludering og likeverd. Temaplan rettet mot ansatte i Fredrikstad kommune lar vente på seg.

– Fra politisk hold er også vi utålmodige etter å få på plass planen, sier Arbeiderpartiets Malin Krå Simonsen.

Sarpsborg er foregangskommune

Som Dagsavisen Demokraten tidligere har omtalt jobber Sarpsborg kommune kontinuerlig med å tilpasse planen for hele Sarpsborgsamfunnet, og alle medarbeidere i kommunen.

– Så langt det er mulig er det viktig at alle virksomheter speiler mangfoldet i kommunen. Det gir en god arbeidsplass forutsatt at mangfoldet ikke bare slipper inn, men også slipper til. Da er vi også en god rollemodell når vi er i dialog med privat og frivillig sektor, sa mangfoldsrådgiver Flemming Johnsen, i fjor høst. Han ønsket også å måle kommunens virksomheter på dette området.

Erfaringsutveksling med nabobyen

Hege Hansen fra Fredrikstad har etablert en kunnskapsbedrift – hvor hun vil sette søkelys på og synliggjøre fordommer og holdninger. Gi kunnskap til helsepersonell, familier, lærere og barnehageansatte om andre legninger, og har satt spesielt søkelys på skeive eldre. Hansen skryter av arbeidet som gjøres i Sarpsborg hvor hun selv har deltatt i møter med kommunens mangfoldsrådgiver. Flemming Johnsen bekrefter at også denne delen av mangfoldet skal inn i planen.

Hege Hansens åpenhet har ført til mye respons fra voksne og eldre skeive i Fredrikstad. Men hjemkommunens mangler i arbeidet med en komplett mangfoldsplan uttrykte hun klar misnøye med i Dagsavisen Demokratens artikkel:

– Sarpsborg kommune får inn skeive eldre i sin mangfoldsplan. I Fredrikstad er det ingen som kan svare meg på om det faktisk finnes en mangfoldsplan i kommunen, sa en oppgitt Hege Hansen.

Noe som medførte at Malin Krå Simonsen (Ap) inviterte henne til en samtale.

– Jeg hadde en god prat med Hege Hansen over en kopp kaffe. Hun er ei bra dame som har mye viktig kompetanse innen mangfold og likestilling. At hun bruker sin tid og stemme til å fokusere på dette utgjør et svært viktig bidrag til et samfunn for alle, sier Krå Simonsen og fortsetter lovordene:

– Hansen har i aller høyeste grad satt mangfoldsplanen på dagsorden! I tillegg har hun satt holdninger og økt kompetanse innen dette feltet i fokus. Det er viktig for ansatte som skal yte gode tjenester til innbyggerne i Fredrikstad. Når det snakkes og skrives om mangfold, fordommer og holdninger, får det naturlig nok mer oppmerksomhet.

I nevnte artikkel presenterte vi arbeidet som gjøres i Sarpsborg kommune. Du responderte med at en erfaringsutveksling kunne være nyttig?

– Det er administrasjonen som arbeider fram planen, og det betyr i praksis at vi fra politisk hold ikke er involvert i arbeidet før vi får den til behandling i våre politiske utvalg. Vi har dyktige folk internt i administrasjonen, som både er initiativrike og lydhøre for gode erfaringer. Når det er sagt, kan jeg fra politisk hold fortelle at jeg har hatt god kontakt med partikollega Therese Thorbjørnsen (Ap) i Sarpsborg om denne saken. Det var hun som i sin tid var saksordfører for mangfoldsplanen. Therese har delt sine erfaringer, noe som har vært veldig nyttig, svarer Malin Krå Simonsen (Ap).

(Saken fortsetter under bildet)

Ironisk nok bruker Hege Hansen gjerne koppen med påskriften «#Jævlahomo». Hun blogger om livet som skeiv mamma, underviser om det offentliges møte med andre legninger, er styreleder i Fredrikstad Pride og jobber for å få skeive eldre inn i kommunens mangfoldsplan.

Prioritert satsingsområde

På spørsmål om hvorfor Fredrikstad kommune ikke har prioritert arbeidet med en komplett mangfoldsplan, spiller Krå Simonsen ballen over til Helene Apenes Matri (Ap), leder av helse- og velferdsutvalget.

– Selv om det ikke er beskrevet konkret i en plan, jobber alle seksjonene i kommunen med ulike tiltak for økt fokus på mangfold og inkludering. For de rødgrønne samarbeidspartiene er arbeidet med mangfold et prioritert politisk satsingsområde, og selv om vi er utålmodige for å få planen på plass er det også viktig å si at det allerede gjøres mye bra, sier Apenes Matri.

Sarpsborg kommunes rådgiver for mangfold, inkludering og likeverd, Flemming Johnsen, er opptatt av at alle medarbeidere i kommunen – og hele Sarpsborgsamfunnet – har kunnskap om et stort mangfold blant innbyggerne. Helene Apenes Matri mener de fleste overordna kommunale planer i Fredrikstad er rettet mot alle:

– En viktig påpekning er at vi har en mangfolds- og integreringsplan i Fredrikstad som gjelder så lenge en ny plan ennå ikke er klar. Temaplanen vi venter på tar for seg mangfold, likestilling og inkludering for medarbeidere, og retter seg mot ansatte i organisasjonen. Den skal også ta for seg diskriminering på arbeidsplassen. De fleste overordnede planer i kommunen vår er rettet mot alle, som for eksempel kommuneplanens samfunnsdel. Det viktige her er at man som innbygger skal få tjenester man har behov for, og man skal få det med respekt. Ha standarder for interne forhold er viktig for hvordan vi møter tjenestemottakerne våre, kunnskap er viktig i all tjenesteutøving, sier leder av helse- og velferdsutvalget i Fredrikstad, Helene Apenes Matri (Ap). Som avslutningsvis legger til:

– Da vi nylig vedtok «Plan mot vold i nære relasjoner» ble det også vedtatt at Fredrikstad kommune skal ha en trygghetsuke/dag, hvor jeg tenker at temaene som Hege Hansen har fokus på kan være typiske temaer som faller naturlig inn der. I tillegg vil jeg trekke fram at kommunens rådgivende mangfolds- og inkluderingsutvalg også er et sterkt uttrykk for at kommunen setter mangfold på agendaen.

(Saken fortsetter under bildet)

Arbeiderpartiets Helene Apenes Matri (til høyre) kunne nylig sammen med Silje Louise Waters (SV) fortelle om et samlet bystyre for en plan mot vold i nære relasjoner. – De fleste overordnede planer i kommunen vår er rettet mot alle, sier Apenes Matri.

Mangfold i oppvekstsektoren

I fjor høst ble Malin Krå Simonsen (Ap) valgt som leder av oppvekstutvalget, som følge av rokeringer i den politiske ledelsen da Jon-Ivar Nygård (Ap) ble samferdselsminister.

– Selv om jeg har fått nye oppgaver betyr ikke det at arbeidet for mangfold og økt aksept får mindre fokus. Jeg tar med meg fokuset på mangfold inn i oppvekstsektoren, særlig fordi planen vil være relevant for alle våre ansatte i barnehager, skoler og barnevern. Barna er vår fremtid og de skal kunne leve frie, mangfoldige liv, avslutter Krå Simonsen.

Nå er det Hilde Sandmæl (Ap) som leder kommunens administrasjonsutvalg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen