Demokraten

Neste år skal matavfallet i papirposer

På nyåret får 1.100 husstander på Østsiden egne dunker for matavfall.

– Det kommer et krav om utsortering av plast og matavfall fra 2023, sier André Svendsen, virksomhetsleder renovasjon i Fredrikstad kommune.

– Plast sorterer vi allerede, nå er det matavfallet som står for tur.

Skal teste ut papirposer

Renovasjonssjef Svendsen planlegger å rulle ut et pilotprosjekt for innhenting av matavfall i løpet av første kvartal neste år. Tømmerutene er valgt ut med bakgrunn i blandet bebyggelse.

– Når vi for fire år siden innførte egne dunker for glass og metall, testet vi ut bruk og innhenting på samme måte. Vi foreslår nå at deler av disse boligområdene får teste ut egen dunk til matavfall først: Torp, Kjølstad, Kjølberg, Sorgenfri, Nabbetorp og Begby ned til Bekkevold (ridesenteret).

I andre kommuner, som har hentet inn matavfall i mange år, bruker man egne matavfallsposer. Kommer Fredrikstad kommune til å bruke det samme systemet?

– Ordet plast er et fyord i dag. Med tanke på miljøet er planen i prøveprosjektet å teste ut bruk av papirposer, noe også Frevar har ytret ønske om, svarer Svendsen og legger til:

– Det blir selvfølgelig papirposer som er produsert for dette formålet.

Tømming hver 14. dag

Virksomhetsleder André Svendsen i Fredrikstad kommune registrerer at det er mange spørsmål, og knyttet en del usikkerhet, rundt den nye ordningen med sortering og innhenting av matavfall.

– Jeg kan forstå at mange reagerer og synes det etter hvert blir mange dunker på gårdsplassen, men i testperioden er det dette vi foreslår. Noen er opptatt av at de har bygd fine stativer til sine avfallsdunker og nå ikke får plass til alle dunkene, andre stiller seg tvilende til om tømming hver 14. dag er riktig i forhold til matavfall.

– Men igjen, vi ønsker at første kvartal 2022 skal handle om å teste ut både dunker og logistikk rundt henting, noe som vil gi oss noen viktige svar. I prøveprosjekt ønsker vi å teste ut tømming hver 14. dag av rest- og matavfall. Dette skal selvfølgelig evalueres slik at vi velger den beste løsningen når vi skal rulle ut matavfallsdunker til alle husstandene.

Matavfallet skal gå til produksjon av biogass på Frevar.

– Håpet er at biogassen som blir produsert av innsamlet matavfall går tilbake til drift av våre biler, avslutter kommunens renovasjonssjef André Svendsen.





Mer fra Dagsavisen