Demokraten

Kunstverk bidrar til flere englekjoler

På sin første salgsutstilling donerte kunstneren Bengt Børresen (74) et bilde til Angel Gowns, «de stille barna». Salgssummen endte på 15.000 kroner – i tillegg til 5.000 kroner fra besøkende på utstillingen.

Børresen gliser når han oppsummerer responsen etter sin første utstilling.

– Det har vært helt utrolig. I helgen har jeg solgt malerier for 250.000 kroner.

«Ode til de stille barna»

Børresen, eller Fredrik Staalhofte som er kunstneraliaset, kaller sin uttrykksform for visuell undring om eksistensielle spørsmål – eller fabolismer som han selv uttrykker det.

Tidligere i år hørte kunstneren om dugnadsgjengen som sydde dåpskjoler, kokonger og dåpstepper til dødfødte eller barn som dør kort tid etter fødsel. Det gjorde sterkt inntrykk på ham:

– Uttrykket «de stille barna» var helt nytt for meg. Men når jeg forsto at det dreide seg om å gi dødfødte og små barn en verdig slutt på en kort livsreise har jeg tenkt mye på innsatsen disse menneskene gjør. Derfor ble dette et tema i et av mine malerier og salgssummen donert til prosjektet, forteller Børresen.

– Ofte møter folk opp med både blomster og vin når man inviterer til salgsutstilling. På invitasjonene skrev jeg at man heller kunne vippse en sum til Angel Gowns, det resulterte i 5.000 kroner.

Da jeg hørte om foreldre som hadde blitt sendt ut fra sykehuset for å kjøpe en kjole til sitt døde barn, tenkte jeg at slik skal det da ikke være

—  Mette Henriksen i Angel Gowns Norge
Organisasjonen syr om donerte brudekjoler. Som denne kokongen,  primært til begravelse.

– Det handler om verdighet

– Bengt er mannen med et hjerte fylt av kjærlighet, sier Mette Henriksen i Angel Gowns Norge.

– Jeg er fremdeles målløs over at han ville gi inntekten fra salget av verket «Ode til de stille barna» til oss.

Fra syrommet på Selbak har Mette Henriksens idé om å bidra med bekledning for mange som blir født i stillhet vokst i en rasende fart.

– Jeg var overbevist om at dette var noe sykehus og begravelsesbyråer ordnet for de etterlatte. Men da jeg hørte om foreldre som hadde blitt sendt ut fra sykehuset for å kjøpe en kjole til sitt døde barn, tenkte jeg at slik skal det da ikke være. Mennesker som er i denne forferdelige situasjonen har nok med seg selv, forklarer hun.

Organisasjonen syr om donerte brudekjoler og ballkjoler. Nå har Mette Henriksen 12 engasjerte syersker rundt om i landet – fra Halden i sør til Namsos i nord.

– Selv om vi får kjolene gratis trenger vi å kjøpe inn basisvarer som nåler, tråd, bånd og fyllvatt når vi skal lage kokonger og kjoler. Bekledningen skal være gratis, derfor har denne kostnaden fram til nå blitt betalt av egne penger. I tillegg blir det etter hvert en betydelig sum som går til frakt og forsendelse, sier Mette Henriksen som har ett langsiktig mål med prosjektet:

– Mitt ønske er at alle sykehus i Norge har et lite lager av dåpskjoler, kokonger og dåpstepper. Det handler om verdighet i en veldig vanskelig tid, du skal ikke se ditt dødfødte barn tullet inn i et tørkepapir.

Tilbudet om dåpskjoler, kokonger og dåpstepper blir gitt til foreldre som mister et barn. Organisasjonen har som mål at alt skal være gratis for foreldrene som går gjennom en svært tung periode i livet.

---

Angel Gowns Norge

Syr om blant annet brudekjoler og ballkjoler til bekledning for barn født i stillhet i Norge.

4. februar 2020 ble organisasjonen Angel Gowns Norge opprettet og teller i dag 12 damer som syr.

Initiativtager Mette Henriksen fra Fredrikstad kontaktet Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB) som gjorde henne oppmerksom på Jannike Mittet’s organisasjon Georgs Gave. Kontakten med Mittet har vært og er fremdeles den viktigste årsaken til at organisasjonen har vokst til det den er i dag.

---






Mer fra Dagsavisen