Demokraten

- Uutholdelige uker for Idyll-naboene

Eldre mennesker som ikke tør si fra sitter stilltiende og lider i sine leiligheter. Atter andre rømmer vekk til hytta eller fritidsbåten. Sånn arter livet seg på Dampskipsbrygga sommeren 2021, hevder flere av den kommunale festplassens naboer.

For det som skulle bli en idyll for arrangøren bak «Sommer i Fredrikstad» har i stedet blitt et mareritt for nabolaget ved elvebredden, mener flere. Nå har hele sju sameie-styrer fått nok og skrevet brev til kommunen om den seks uker lange festival-virksomheten.

En form for «tortur»

– Mange opplever det meste av det som utspiller seg fra «Idyllhavens» scene som uutholdelig. Ja, noen mener at dette må karakteriseres som en form for «tortur» og daglig bli påtvunget støy de ikke har bedt om. Enkelte har meldt fra om musikkstøy fra «Idyllhagen» som gjør at glass klirrer, og vindusglass vibrerer, samt at lys i forskjellige farger fra lyskastere blir slynget inn i stuene. Dette bekreftes for øvrig i forbindelse med rapporter fra lydprøver som har vært foretatt hos naboer til «Idyllhagen». Dette var lydprøver foretatt av Multiconsult i Oslo på oppdrag fra kommunen. Foruten felles innspill fra sameiene har også mange enkeltpersoner sendt klage til kommunen på «Idyllhagens» tilstedeværelse på Dampskipsbrygga, skriver Roar Dahl Knudsen i en e-post til Demokraten på vegne av de sju sameie-styrene på blant annet Bankbrygga, Dampskipsbrygga og på Kråkerøy-sida av Vesterelva.

– Dere mener det er en klar forskjell på én ukes festivaldrift slik det vanligvis har vært i mange år tidligere med Glommafestivalen og seks uker som i 2021?

– Ja, det er en enorm forskjell på én uke og seks uker (fem uker + Glommafestivalen). Sameiene har som sagt uttalt at det er greit at arrangementer som Glommafestivalen og Tall Ships’ Races benytter Dampskipsbrygga når disse har arrangementer i byen, da disse ikke holder på mer enn i noen dager. Glommafestivalen har for øvrig hatt sine arrangementer i 30 år, og er å anse som en kulturbegivenhet med tradisjoner i Fredrikstad. «Idyllhagen» som er noe helt nytt, og som strekker seg over fem uker er uutholdelig. I tillegg til støy ødelegger «Idyllhagen» også trivselen for mange ved at de sperrer av hele Dampskipsbrygga, og fjerner «benkene» som kommunen har utplassert og som folk flittig benytter, påpeker Dahl Knudsen.

– Hva bør oppskriften på en god utleiepolitikk på Dampskipsbrygga, Fisketorget og Stortorvet være – hvilke begrensninger bør politikerne få innført?

– Når det gjelder arrangementer med bruk av høyttaleranlegg i henhold til veilederen til Helsedirektoratet bør det kun tillates inntil seks dager per lokalitet per år med slike arrangementer på Dampskipsbrygga. Oslo og andre større byer følger disse reglene. Dampskipsbrygga kan også fra tid til annen leie ut enkelte dager til for eksempel messer og markeder (arrangement uten bruk av høyttaleranlegg), men primært synes vi at de fine «benkene» som kommunen har laget og plassert ut på Dampskipsbrygga skal være til trivsel og hygge for alle de som liker å benytte disse. Kommunen må gjerne plassere ut flere slike benker, oppfordrer Dahl Knudsen.

Eldre tør ikke si ifra

Dagsavisen Demokraten har de siste dagene vært i kontakt med flere oppsittere som bor nærmest til «Sommer i Fredrikstad» – eller Idyll som også mange kaller arrangementet. Stig B. Nedrelid på Bankbrygga sier det slik:

– Lyden er såpass heftig at du kan glemme å høre på din egen TV eller radio. Du får simpelthen ikke ørens lyd når det står på som verst. Så sånn kan det ikke fortsette. Dette er kort og godt uutholdelig, sier den pensjonerte skipselektrikeren og legger til:

– I denne blokka er gjennomsnittsalderen 73 år. Mange er langt opp mot 90. Alle vet vi at de eldre kvier seg for å si fra. De blir heller sittende stilltiende og lide. Andre som har muligheten reiser ut i båten eller rømmer til hytta, forteller Nedrelid og peker over mot den kommunale festplassen fra sin egen veranda:

– Selv synes jeg det er irriterende å ikke kunne se elva om sommeren. Er jeg heldig så kan jeg kanskje se en båt eller to i den glippa der. Nesten all utsikt er jo blokkert. Nei – det var ikke dette vi så for oss vi da vi kjøpte leilighet på brygga. Et annet aspekt er jo også verdiforringelsen disse lange, sammenhengende høylytte arrangementene kan føre til, poengterer Stig B. Nedrelid.

Siri Martinsen (Ap)

– Har full forståelse

I ordfører Jon-Ivar Nygårds (Ap) feriefravær, svarer varaordfører og kommende ordfører Siri Martinsen dette på Dagsavisen Demokratens spørsmål som er sendt på e-post:

– Hva tenker du om den reduserte bo- og livskvaliteten de mange titalls naboene opplever sommerstid?

– Jeg har full forståelse for at det med økt aktivitet på Dampskipsbrygga fører til økt grad av støy, svarer fungerende ordfører Siri Martinsen.

– Har disse leietakerne opsjon på å leie Dampskipsbrygga også de kommende somrene?

– Nei.

– Har administrasjonen inngått avtalen med Idyllhagen (Terje Olsen) uten at det finnes politisk forankring?

– Administrasjon har tatt utgangspunkt i gjeldende reglement for våre byområder. Politisk venter vi på en sak hvor dette reglementet skal revideres således vil innspill fra aktører, beboere, næringsliv være viktig, poengterer Siri Martinsen (Ap).

– Bør kommunen vurdere kortere leieavtaler med pauser mellom «slagene» slik at nabolagene ikke plages av støy sammenhengende?

– Det er av de tingene som skal diskuteres i når reglementet skal revideres. Det vil være viktig at vi får en politisk debatt om hvordan vi ønsker byen vår i fremtiden, hvor alle har mulighet til å gi innspill. Her må vi finne en balanse mellom attraktiviteten, kultur, opplevelser, beboer og næringsliv.

– Har kommunen allerede fått mange klager fra berørte?

– Jeg er kun kjent med en henvendelse som er rettet til ordfører, avslutter varaordfører Siri Martinsen (Ap).

– Mener formannskapet sa nei

Frps gruppeleder Bjørnar Laabak mener det gir seg selv at naboer av en festival- og konsertplass hvor det foregår sammenhengende aktivitet i ukevis må høres:

– Alle heier på Glommafestivalen og eventuelt andre arrangement som skaper liv i sentrum, men seks til åtte uker i strekk er for mye både for næringsaktører og beboere rundt Dampskipsbrygga, sier Laabak og viser til tidligere Demokraten-oppslag med restauranteier Tore Omberg på Dampskipsbrygga som har havnet bokstavelig talt i skyggen av inngjerdingen.

– Jeg mener dessuten formannskapet sa nei til arrangement som strekker seg over hele skoleferien. I tråd med kommunedirektørens vurdering av saken, der et enstemmig formannskap sa nei, var støy og konkurranseproblematikk forhold som må utredes, påminner Frp-talsmannen, Bjørnar Laabak.

Olsen vil vurdere

Terje Olsen, daglig leder for Idylls «Sommer i Fredrikstad» sier til Dagsavisen Demokraten at han vil vurdere framtidas lokalisering av arrangementet:

– Vårt motiv for å lage dette arrangementet var å få mer liv til sentrum. Det synes vi vel alle er viktig. Men når sommeren er over får vi ta en vurdering på om neste års og kommende års arrangementer skal være i sentrum eller ikke.

– Når årets «Sommer i Fredrikstad» er over får vi ta en vurdering på om neste års arrangement skal legges til sentrum eller ikke, opplyser Idyll-sjef Terje Olsen.




Nyeste fra Dagsavisen.no: