Demokraten

Barn og unge fra Fargespill Østfold sang for Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Isegran og Håpets katedral torsdag – to dager før offisiell innvielse av prosjektet.

Kronprinsparet kom rett fra den offisielle åpningen av et nytt besøkssenter og utstilling på Rolvsøy, i forbindelse med at det er 250 år siden lekpredikanten Hans Nielsen Hauge ble født.

Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland og politimester i Øst politidistrikt, Ida Melbo Øystese ønsket Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit velkommen til Isegran.

Kunstnerisk leder for Håpets katedral, Solveig Egeland og biskop Atle Sommerfeldt ledsaget Kronprinsparet rundt på Isegran.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var imponert over arbeidet som er lagt ned i Håpets katedral.

Biekatedral-verkstedet, informasjon om plastgjenvinning, kulturelt innslag og ikke minst et besøk på den flytende Håpets katedral sto på programmet.

Overskuddsmaterialene etter byggingen av prammen som katedralen står på blir brukt til å lage mindre biehotell - kalt Biekatedraler.  Disse selges til inntekt for prosjektet. Hver uke kommer både skoleklasser og voksne språkelever til Håpets katedral og lager biekatedraler.
Takplatene i Håpets katedral er gjenvunnet og smeltet plast som har forurenset hav og strenderer. Både Kronprinsparet og biskop Atle Sommerfeldt fikk en god gjennomgang rundt prosessen fra «Fiskekasse til katedralstein» av prosjektleder Anne Skauen og ikke minst fiskekasseinnsamler Dag Skottene.

Det kulturelle innslaget sto deltakere fra Fargespill Østfold for. Med sang og dans sjarmerte de Kronprinsparet. SE VIDEO:

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.
Det er store dimensjoner på den 120 kvadratmeter store flytende katedralen. Ombord fikk Kronprinsparet forklart byggeprosess og den store  dugnadsinnsatsen av byggeleder Andreas Pagander, gudmor Celine Kurahachi Manstad (14) og kunstnerisk leder Solveig Egeland.
Med over 20 års erfaring innen fartøyvern  er Knut Sørensen prosjektets koordinator på Isegran. Det høytidelige besøket valgte han å betrakte på avstand.
Målet med prosjektet er å mobilisere mot ødeleggelse av havet ved å bygge og drifte Håpets katedral, et interreligiøst kunstprosjekt i tre og plast. Inspirert av Norske stavkirker ruver nå katedralen i havna på Isegran i Fredrikstad.

Les også:

Solveig Egeland: – Får du først smaken på å være ute i naturen, så blir du litt avhengig (+)

Religiøs samling og en gullstrupe for naturen

Anne Skauen: Når man deltar i et prosjekt som Håpets katedral, eller frivillig arbeid, vokser man som menneske


Nyeste fra Dagsavisen.no: