Demokraten

5 fantastiske Fredrikstad-aktiviteter i påsken

Skap feriefølelsen uten å dra til fjells! I distriktet har vi både stille skog og frisk kyst. Selv for oss som bor her, er det fortsatt masse å se, oppdage og utforske.

I Aktivitetsrådet heier vi på gode turopplevelser. Å gå tur har positiv effekt på kroppen vår. Vi blir lettere i humøret, vi senker stressnivået og vi får fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet gir en rekke helsegevinster og kan forebygge og behandle mange ulike diagnoser og tilstander. Å gå tur gir ikke bare gode ferieopplevelser, det er også godt for helsa. Vi har samlet sammen fem gode turoppdagelser du kan prøve i nærmiljø.

1. Den nye lysløypa opp til Sprinkelet på Gressvik

Dette er Fredrikstads nye perle av en tursti. Lokalsamfunnsutvalget på Gressvik har jobbet i mange år for å realisere denne drømmen. Og nå er den endelig på plass.

Lysløypa starter i Trondalen og byr på en bratt startbakke som setter pulsen i gang. Her finns det flere avstikkere inn i skogen med nærliggende gapahuker dersom du ønsker utforske naturen mer.

Gjennom lysløypa møter du tett skog og mulighet for å gå i terreng. I midten av lysløypa kan du gå ut av stien på høyre side for å se utsikten over byen. Her har du Gressvikmarka fra sin beste side!

I enden av lysløypa finner du utsiktstårnet satt opp av Gressvik Røde Kors, men både rasteplasser og en større gapahuk satt opp av Lions.

Trondalen er et ypperlig område for stisykling, og Gressvik IF fått satt opptreningsapparater og en «pumptrack». Pumptrack er en slags sykkelbane med en serie kuler der du må «pumpe» deg rundt banen i stedet for å tråkke. En utrolig morsom aktivitet for både store og små. Ta med den sykkelen du har og test ut en runde. Her er det lek og moro som gjelder.

Det går også an å ta turen bort til Trondalsdammene. Dammene er del av den gamle vannforsyningen til Onsøy kommune.

2. Litt av alt på Mærrapanna

Mærrapanna har mye å by på! Barna kan leke i lekeapparat eller dere kan ta med ball og spille løkkefotball. Det finns et rikt planteliv på stedet og fugler både ved vannet og i skogen.

Med flere rasteplasser og større griller på den store plassen, ligger forholdene til rette for en middag i friluft. Har dere prøvd tortilla på bål? Dette har blitt en trend i sosiale medier den siste tiden.

På Mærrapanna er det mulig å utforske svaberg gjennom to forskjellige kyststier. Den ene starter på skogsveien frem til Mærrapanna og leder ut mot Geitøya. Her går du via en gammel bosetting, jettegryter og en populær uthavn for småbåter. På Geitøya er det fine bademuligheter fra svaberget; kanskje dette kan bli nytt favorittsted til sommeren?

Den andre kyststien starter i enden av lekeplassen til venstre for grillplassene. Følg kyststi-skiltingen. Denne stien går over hele sjøsiden av Mærrapanna og byr på fantastisk utsikt i vid vinkel. Et majestetiske syn!

3. Historisk sus over Ravneberget og Hunnfeltene

Om du vil oppdage kulturminner fra gamledager, så er dette en ypperlig tur. Fra riksvei 110 i Skjærviken tar du turen oppover Ravneberget gjennom Hunnfeltene. Hunnfeltet er et unikt kulturminne i Norge, med stenringer fra jernalderen. De eldste bosettingssporene på Hunn er fra yngre steinalder og bronsealderen, og området er preget av dette.

Hunnfeltene som gravfelt er fordelt på tre grupper: Gravhaugfeltet ved Hunngårdene, også kalt Vestfeltet, «Tingsted» med steinringfelt og en stor samling med ulike former for gravminner og andre kulturspor i skogen ved sandgropene.

Følg stiene oppover Ravneberget gjennom skogen for å komme til toppen. Ravnberget er et bratt fjell nord for Hunnfeltet. Her får du fantastisk utsikt over hele ytre Østfold. En tur verdt å prøve ut.

4. Kultursafari midt i sentrum

I 2017 ble Fredrikstad kåret til Norges mest attraktive by, og det med god grunn. Hvor godt kjenner du egentlig byens skulpturer, monumenter og kunstutsmykninger?

Pakk sekken og dra på kunstsafari! En gåtur i Fredrikstad kombinert med lokal sightseeing er en flott og tilgjengelig ferieaktivitet for store og små. Ta fram piknikkmaten i en av byens flotte parker, og kanskje ser du de første blomstene titte frem?

Det finns også fine lekeplasser og treningsapparater om du ønsker en lengre aktivitetsøkt. Gå inn på Fredrikstad kommunens hjemmeside for oversikt over ulike skulpturer eller gå rundt i sentrum og se hvor mange du klarer å finne på egenhånd.

5. Med kyststiene som ledetråd

Kyststien lar deg bli kjent med vår vakre kyst og oppdage nye perler du kan besøke til sommeren. Stiene byr på variert natur, utsikt, bålplasser, lekeområder, oppdagelser og mye mer. Og det beste? Den følger hele kyststripa vår, og du kan starte akkurat hvor du vil.

Et av våre favorittsteder er kyststien til venstre for stupetårnet på Foten. Her går du på svaberg, gjennom skog, utover fine hyttefelt og gjennom badesteder skjermet for mennesker.

En annen perle er Geitøya til venstre for Mærrapanna. Her finns det flere ting å se på, som for eksempel en gammel bosetting og fascinerende jettegryter.

Andre flotte steder med kyststimerking er Øra naturreservat på Østsiden og Glufsa på Kråkerøy. Kyststien er oppmerket og leder deg gjennom beste stedene å gå, så du trenger verken å være speider eller enn racer med kart og kompass.