Demokraten

Anita hedret som årets medlem i lokal rideklubb: – Fellesskapet betyr alt!

For snart to år siden ble rusavhengige Anita Johannessen (55) fra Fredrikstad med i lavterskeltilbudet «Idretten skaper sjanser», på Tune ridesenter. Nå er hun hedret som Årets medlem i Råde og Onsøy rideklubb.

– Tidligere gikk jeg hjemme og ble deprimert, nå vil jeg helst være i stallen hver dag, sier tidligere rusmisbruker Anita Johannessen. Nå har hun fått prisen Årets medlem i lokal rideklubb.

I rytterprosjektet på Tune ridesenter er også kontakten med en lokal rideklubb viktig. Anitas klubb – Råde og Onsøy rideklubb – lovpriser henne. Nå har alle medlemmene stemt fram Anita Johannessen som «Årets medlem 2020».

– Det var innmari moro! Jeg har fått en ny hverdag med livsglede gjennom ridegruppa til Idretten skaper sjanser i Råde og Onsøy rideklubb. Fellesskapet her betyr alt, sier Anita Johannessen til Dagsavisen Demokraten.

Var livredd for hester

Det er gatelagsgründer Morten Nyborg som har dratt i gang lavterskeltilbudet på Tune Ridesenter – i samarbeid med Råde og Onsøy rideklubb og Norges Rytterforbund.

Anita er en av deltakerne som har fått en ny, meningsfylt og positiv hverdag. I utgangspunktet var hun livredd hester, nå er de firbeinte hele meningen med livet.

– Jeg var livredd for hester. Den første gangen jeg kom hit satt jeg «limt fast» til en krakk inne i stallen smiler hun, og fortsetter:

– Tidligere gikk dagene med til å ligge hjemme på sofaen og bli gradvis mer og mer deprimert. Nå vil jeg helst være sammen med hestene hver dag. Ja, jeg blir sliten – men på en helt annen måte enn før, sa Anita Johannessen til Dagsavisen Demokraten ved oppstarten i 2019.

– En beintøff dame

Det var Linda Bjerkan i Råde og Onsøy rideklubb som sendte inn forslaget på Anita som årets medlem.

– Kandidatene blir lagt ut på vår hjemmeside. Den med flest stemmer får hedersbeviset, forteller Bjerkan som mer enn gjerne deler sin oppfatning av Anita Johannessen:

– En fantastisk flott dame som siden mai 2019 har blomstret opp. Alltid med smilet på lur blir man i godt humør når man møter Anita. Beintøff og et godt forbilde – noe hun til de grader har bevist gjennom deltakelsen i Idretten skaper sjanser.

– Anita er beintøff og et godt forbilde, sier Linda Bjerkan i Råde og Onsøy rideklubb.

Jeg har fått en ny hverdag med livsglede gjennom ridegruppa til Idretten skaper sjanser.

—  Utøver Anita Johannessen (55)

– Å pushe grenser gir resultater

Morten Nyborg er daglig leder i Idretten skaper sjanser. Gatelagsgründeren forteller at de nye prosjektene har blitt rullende snøballer som vokser større og større.

– Prosjektet med gatelagene kan i år markere ti års jubileum, det var det nok få som trodde kom til å skje. Erfaringene fra gatelaget har vært enkle å adoptere til andre idretter. Ski-, sykkel- og ridegruppene var ukjent terreng for oss – men med små justeringer underveis opplever vi suksess også i disse idrettsgrenene, smiler Nyborg.

– Det er rett og slett rørende når vår utøver Anita Johannessen blir hedret som «Årets utøver 2020» i Råde og Onsøy rideklubb.

Med TV-serien «Petter uteligger – idretten skaper sjanser» har hele Norge blitt kjent med Morten Nyborgs prosjekter.

Er det mange som tar kontakt med ønske om å bli utøvere?

– Ja, mange. Både fra mulige utøvere som spør hvor de kan finne et tilbud, og pårørende som tar kontakt for sine nærmeste. I tillegg får vi henvendelser fra klubber og andre særforbund som ønsker å starte opp prosjekter, svarer Morten Nyborg og legger til:

– Fysiske utfordringer gjør at utøverne pusher grenser, det gir resultater. Det er ingen tvil om at én investert krone i frivillighetens arbeid gir enormt store avkastninger.

I 2019 fikk prosjektet besøk av helseminister Bent Høie. – Vi er avhengig av at utøvere griper muligheten. Anita Johannessen er det beste eksempelet på at det er mulig, sa Bent Høie.

Fakta: Idretten skaper sjanser

  • Idretten Skaper Sjanser ble startet i 2019 og er et lavterskel aktiviseringstilbud på ski, sykkel og riding for mennesker som sliter med rusutfordringer.
  • Målet er flere rusfrie timer, der utøverne gjennom faste treninger i gruppe opplever fellesskap og mestring som kan gi et liv med mindre rus.
  • Foreningen er stiftet av Norges Cykleforbund, Norges Skiforbund og Norges Rytterforbund og mottar støtte fra Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Gina Lindbæk Hansen, daglig leder Tune ridesenter, Morten Nyborg, Idretten skaper sjanser og Kristoffer Tvete fra Råde og Onsøy Rideklubb samarbeider om rytterprosjektet.