17 nye smittetilfeller i Fredrikstad, ni i Sarpsborg

Kraftig økning i antall smittede i de to byene knyttes blant annet til et religiøst arrangement. 43 personer i samme miljø skal være smittet, og flere hundre er satt i karantene.

Ifølge en pressemelding fra Fredrikstad kommune har det foreløpig ikke vært mulig å konkludere med hvor smitten opprinnelig kommer fra. Totalt 35 nye smittetilfeller er påvist i Fredrikstad siste fire døgn.

– Det vi vet er at smitten har spredt seg i to klynger; i en storfamilie-setting og under et religiøst arrangement, opplyses det i pressemeldingen, som ble sendt ut sent tirsdag kveld.

Påvirker barnehager og skoler

Innbyggere fra både Fredrikstad og Sarpsborg var samlet til et religiøst arrangement i Sarpsborg fram mot helgen som var, og i ettertid viser det seg at minst en av deltagerne var smittet av korona.

De siste dagene har 43 personer fra det samme miljøet i Sarpsborg og Fredrikstad fått påvist korona, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Ifølge Sarpsborg kommune er nå flere hundre personer i de to kommunene satt i karantene. Blant annet gjelder dette flere barnehager, skoler og helseinstitusjoner.

Fredrikstad kommune opplyser til Fredriksstad Blad at nesten halvparten har blitt smittet i forbindelse med, eller i etterkant av, en muslimsk høytid.

Les også: Ti nye koronasmittede i Fredrikstad mandag

Regner med mer

For å få kontroll på situasjonen, samarbeider de to kommunene nå tett om smittesporing.

– Vi ser alvorlig på situasjonen, og må nok regne med flere smittetilfeller knyttet til dette arrangementet i dagene som kommer. Samtidig håper vi at vi gjennom god smittesporing forhindrer at utbruddet vokser seg enda større. Alle som deltok på arrangementet er satt i karantene, og vi jobber fortløpende med testing av deltagerne, sier kommuneoverlege i Fredrikstad Anne Kristine Nitter i pressemeldingen.

Det er i tillegg til tidligere meldinger påvist smitte hos en elev på 7. trinn ved Kjølberg skole (elever og ansatte ved trinnet er satt i 10-dagers karantene), nok en elev ved 7. trinn på Hauge skole og enda et barn i Haugeløkka barnehage.

Alle berørte er kontaktet. De aktuelle elevene er ikke smittet på skolen, men i hjemmet.

(NTB/Demokraten)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.