137 lokale lister stiller til kommunevalg i høst

I alt 137 lokale lister stiller til valg i høst på kommunenivå. I tillegg kommer fem lister på fylkesnivå og fem samiske lister.

En ny oversikt fra NRK viser at de 147 uavhengige listene spenner vidt. I Tvedestrand stiller Xtra-lista, i Larvik Bedre Larvik og i Østfold Hvaler Styrbord​​.

I Buskerud ble Kongsberglista for en attraktiv kommune største parti i 2015 og prøver igjen i år. By- og bygdelista i Hamar har hatt ordføreren i fire perioder.

Optimum – borgerlig bygdeliste i Namsskogan har tradisjoner over 50 år tilbake. I Sarpsborg går de rett på sak og kaller lista Det rette parti.

LES OGSÅ: Fagforbundet oppdaget renholdskonkurrent på Facebook (Demokraten+)

Ifølge valgforsker Bjarte Folkestad ved Høgskulen i Volda kan de lokale uavhengige listene være en protest mot det etablerte. Men det kan også være andre grunner til at de blir dannet.

– Det kan være personer som ikke kommer så høyt opp på listene til de etablerte partiene som de ønsker, og derfor heller starter sin egen liste. Listene kan være saksorienterte, og handler om for eksempel skolenedleggelser eller bompenger, sier Folkestad.

DEBATT: «Organisering av Hvaler kommune»

Antallet lokale lister har ifølge valgforskeren vært overraskende stabilt. Etter en topp på slutten av 90-tallet da rundt 45 prosent av kommunene hadde lokale lister, har prosenten stabilisert seg på cirka 30 ved de siste valgene.

Og til tross for at mange kommuner slår seg sammen fra 1. januar 2020, er tallet på lokale lister ikke langt unna nivået fra 2015–137 mot 150.

(©NTB)