– 1100 kroner timen er selvkostprisen for å ha en trailer stående i kø

Lederen i Fredrikstad Næringsforening Kjell Arne Græsdal er kritisk til kø-kaoset ved Frevar.

Av Arne Børresen

Næringslivets talsmann i Fredrikstad, Kjell Arne Græsdal, er kritisk til at varetransporten blir sittende fast i Frevar-køen i flere timer.

– For en trailer som står stille med en sjåfør ombord regner vi en selvkostpris på 1100 kroner timen. Når du på Habornveien har 2000 lastebiler, varebiler og trailere pr. dag koster dette næringslivet voldsomt mange penger, sier Græsdal etter dag nummer to med endeløse køer i retning Frevar.

Les også: Her er korona-reglene på Frevar

Kø opp til Mills

Allerede 06.40 strakk Frevar-køen seg opp til krysset Habornveien / Titangata. En drøy time senere gikk køen helt opp til innkjøringa til Mills Fabrikker i Borgarveien.

– Jeg befinner meg på hytta i Saltnes. Men hvis det er riktig at køen dekker nærmest hele Habornveien så er jo dette enormt, sier Græsdal.

– Hva vil du si omkring Frevars ansvar for problemene de nå påfører næringslivet og varetransporten til Øra-området?

– Det er klart Frevar har et ansvar. Men jeg skal her og nå være forsiktig med å kritisere ledelsen før jeg får mer kunnskap om saken. Uansett er jo dette en situasjon som ikke kan vedvare.

Det er barenfaren Sadmir Sultanovic enig i.

– Jeg skjønner egentlig ikke poenget med at vi som bare skal kaste kvistavfall langt ute i engene sør for gjenvinningsstasjonen skal måtte stå tre timer i kø, sier han.

– Jeg skjønner egentlig ikke poenget med at vi som bare skal kaste kvistavfall langt ute i engene sør for gjenvinningsstasjonen skal måtte stå tre timer i kø, sier Sadmir Sultanovic. Her i krysset i Habornveien / Torsnesveien.
Foto: Arne Børrsen

Barnefar Sadmir Sultanovic måtte vente lenge for å kaste kvist. Her i krysset i Habornveien / Torsnesveien. Foto: Arne Børresen.

– Påsken er alltid travel

Fredrik Hellström, direktør ved det kommunale foretaket Frevar, beklager ulempene varetransporten og bedriftene på Øra får som følge av kø-kaoset.

– Dette beklager vi sterkt, selvsagt. Jeg kom selv hit 07.10 og så de lange køene. Men nå har vi fått inn folk fra både Mesta og Borg Havn som hjelper oss med å dirigere trafikken ved blant annet å slippe fram bilister med næringsavfall først, sier Hellström.

– Hva vi i dag kommer til å gjøre er å sluse en del av personbiltrafikken ned i den gamle Øraveien og videre til Titangata og Løytnant Donsvei. Tungtrafikken får vi ikke gjort så mye med siden Heibergsgaten er stengt for tyngre kjøretøy, forklarer Frevar-sjefen, og oppfordrer publikum til å drøye med å besøke avfallsmottaket til over påske.

– Er det aktuelt å utvide åpningstidene utover klokken 15.00?

– Ikke foreløpig. Men vi har jo åpent til klokken 19.00 på tirsdager og torsdager. Vi må jo dessuten nevne at påska alltid er den travleste tida, selv når samfunnet ikke er rammet av Covid 19-viruset.