Nyheter

101 søkere på venteliste til Fiske og fangst

Fiskeriutdanning er mer populært enn noen gang. Likevel ble fiskerilinja på Kalnes videregående nedlagt i mangel på søkere.

På landsbasis er det mer enn hundre elever som ønsker å begynne på Fiske og fangst, men som ikke får skoleplass. Det skriver Fiskeribladet. Likevel ble yrkesfag Fiske og fangst på Kalnes videregående skole nedlagt i sommerferien på grunn av mangel på elever.

Bakgrunn: La ned studietilbud i sommerferien - tilbød plass 86 mil unna

Skylder på manglende interesse

Antall søkere til den yrkesfaglige linja Fiske og fangst har eksplodert i popularitet de siste årene, og ved flere skoler har de økt antall klasser for å kunne tilby plasser til flere elever. Men fortsatt står 101 elever på venteliste.

Fylkesråd for utdanning og kompetanse, Siv Henriette Jacobsen (Ap), har tidligere uttalt at mangelen på elever er blant årsakene til at Fiske og fangst ble nedlagt på Kalnes videregående skole.

– Det er 101 søkere på venteliste til Fiske og fangst på landsbasis. Hvorfor ble studiet på Kalnes likevel nedlagt?

– Vi har kun ansvar for våre egne elever, svarer Jacobsen.

– Det var, ifølge deg, åtte søkere til studiet på Kalnes, og dere manglet dermed sju elever for å fylle opp klassen på 15. Ved å ta inn elever fra ventelisten, og videreføre studiet, hadde dere ikke da tatt vare på de Viken-elevene som gikk yrkesfaglig fordypning på Kalnes og som hadde søkt seg inn på Fiske og fangst Vg2?

– Nei, det kan vi ikke. Vi er ikke en landslinje. Vi kan ikke skaffe elever fra hele landet, sier fylkesråden.

– Vi skal ta ansvar for å utdanne elever i vårt eget fylke.

Forvirring rundt landslinje

At studiet ikke er en såkalt landslinje er i følge Fellesforbundets Arvid Eikeland imidlertid ikke til hinder for å ta inn elever fra andre steder i landet. Han sitter i Faglig råd for naturbruk (FRNA), som jobber for å utvikle kvaliteten i naturbruk på videregående nivå.

– Det hersker nok noe forvirring rundt dette med landslinjer. En landslinje er noe som per dags dato bestemmes i Stortinget. Det er når en skole tar på seg ansvar for å gi opplæring i et yrkesfag hvor det er dårlig søknad, men der det er søkere på landsbasis. Da konsentreres søkerne til den skolen med den linja, sier Eikeland.

Han sier at et studietilbud ikke må være en landslinje for å ta imot elever fra andre fylker.

– Et studietilbud kan godt være landsdekkende selv om det ikke er en landslinje. Fylket må selv avgjøre om de ønsker å ta inn elever fra andre fylker. Det er opp til ethvert fylke å bestemme hvilket tilbud de skal gi, fortsetter han.

– Men det er ikke alle som tilbyr Fiske og fangst, og det er 101 elever på venteliste. Betyr dette at Viken – i prinsippet – kan ta inn elever fra den ventelista? 

– Ja, det er ikke noe som stopper dem fra å gjøre det. Men dette handler ikke bare om ungdommenes rett til utdanning, det er også politikk. Vil fylket bruke de pengene det koster for å kjøre skoleklassen med de åtte elevene?, spør han retorisk.

Interesseøkning på 200 prosent

Eikeland, som til daglig jobber mye med naturbruklinjene, sier at han ikke var klar over at Kalnes videregående tilbød Fangst og fiske.

Ungdom har i dag første, andre og tredjevalg og de fleste utdanninger fører til tradisjonell yrkesopplæring.

– De fleste får aksept for førstevalget, hvis ikke hjelper fylket dem med andre eller tredjevalget. Men man må huske at pengene følger eleven, og et fylke må da bestemme om de ønsker å bruke pengene innen sitt fylke. Beholder de eleven, beholder de også pengene. Dessuten vil de fleste ungdommer bli i fylket sitt, svarer han.

– Du sier "pengene". Hvilke penger er det?

– La oss si at en utdanning koster 60.000 kroner, så er det de pengene som følger eleven fra staten.

Skolen bør markedsføre seg

Han trekker fram tre forhold som kan ha påvirket antall søkere til Fiske og fangst på Kalnes.

– For det første må elevene være klar over at det tilbys på Kalnes. For det andre må en elev fra et annet sted i Norge søke om å få ta utdanningen et annet sted – og for det tredje må hjemfylket til eleven være enig i at de skal bruke pengene på en elev på Kalnes. Er fylket deres interessert i å la elevene gå der, er det som sagt ikke noe krav om at de må være landslinje for å ta imot elever utenfra.

Hovedtrykket med søkere til Fiske og fangst kommer fra nordvestlandet og nordover mot Finnmark.

– Skolene kan gå ut og selge seg som en skole som tilbyr Fiske og fangst, og annonsere det uten å ha status som landslinje. Og hvis Viken mener det er nok med åtte elever for å beholde studietilbudet, så er det ikke noe som stopper dem.

Må ha dialog

Ordfører på Hvaler, Mona Vauger, har vært kritisk til håndteringen av nedleggelsen av studiet. Hun mener at hvis det er sånn at fylkesrådet mener skolen må ha landslinjestatus for å tilby yrkesvalget til elever fra hele landet, så må de jobbe for å bli det.

– Det er stor positivitet i næringen, og vi har fått flere nye fiskere på Hvaler de siste årene. At ingen av de 101 på venteliste kan komme til Kalnes, må løses. Det kan ikke være så vanskelig, sier hun.

– Dette må vi bare ta opp og få til.

DETTE ER SAKEN

* I mars 2019 ble det vedtatt å opprette en Fiske- og fangst-linje på Kalnes videregående skole

* Forslaget om fiskerlinja kom fra den lokale fiskerinæringa i Østfold og lokalpolitikerne i fylket

* Fiske og fangst som yrkesfag på videregående skole er en inngangsport ikke bare til fiskeyrket, men også andre yrker innen «blå næring», som for eksempel akvakultur og marinbiologi.

* Ved starten av skoleåret 2019/2020 var representanter fra fiskerinæringa med på å rekruttere elever til studiet, ved blant annet å garantere læreplasser

* Det var fem elever som startet på yrkesfaglig fordypning for fiskerlinja. Alle fem søkte seg videre på Fiske og fangst Vg2, som skulle hatt oppstart i august 2020. I tillegg var det tre elever som søkte seg til studiet utenfra

* Den 25. juni ble imidlertid studiet nedlagt etter forslag fra fylkesråd for opplæring, Siv Henriette Jacobsen. Forslaget ble fremmet den 27. mai.

* Begrunnelsen var at det var for få søkere, og at det manglet læreplasser

Les også: – I ytterste konsekvens er det framtida til næringen som står på spill

Mer fra Dagsavisen