Wembley: Denne stadionet koster mindre enn det engelske landslaget. FOTO: NTB SCANPIX

Wembley er til salgs. Hva er så en folkesjel verdt i disse dager?

Verdens mest berømte fotballstadion er til salgs. Men hva i all verden er vitsen med det?

Wembley kan selges til USA, står det å lese hos BBC. Eller til pakistaneren Shahid Khan, som flyttet til USA og ble rik på bildeler. Han eier allerede Fulham og den amerikanske klubben Jacksonville Jaguars, som spiller den amerikanske varianten av fotball. Du vet den der hands er lov og du kaster ballen til en medspiller. Altså ikke fotball i det hele tatt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Summen sies å være estimert til 900 millioner pund, rundt ni milliarder kroner, ifølge BBC. Khan skal betale 600 millioner pund og FA får beholde VIP og salg på stadion, verdt omtrent 300 millioner pund.

Dermed er pengene som skifter eier 600 millioner pund. Summen er omtrent det startelleveren til England er verdt. I VM er det dessuten en hel stall, og da bikker vi godt over 900 millioner. Du får altså ikke kjøpt hele det engelske landslaget en gang for summen du må betale for Wembley. Smak på den.

Det er noe merkelig i fotballen når verdens mest berømte fotballstadion koster mindre enn spillerne som bruker den. Det engelske fotballforbundet (FA) argumenterer for et salg med at de vil kvitte seg med gjeld etter å ha bygget nye Wembley og sprøyte penger inn i breddefotballen. Det betyr anlegg og baner for folket.

Les også: Bedre før VAR

Statistikk viser at hver sjuende match nedover i systemet og på grasrota i England må avlyses på grunn av dårlige forhold. Garderobene er falleferdige og trenere i breddefotballen har ikke den nødvendige kompetansen. Om FA selger, skal altså pengene gå til nettopp dette. Det er en god idé å satse på alle, men må de virkelig selge Wembley for å få det til?

Hvilken garanti har da FA for at England fortsatt vil spille der? Og hva med Fulham. Hvor lenge spiller de på Craven Cottage? Det er til slutt et spørsmål om penger. Om det lønner seg for Khan å flytte Fulham til Wembley, da gjør han det. Han har allerede sagt at Jacksonville Jaguars vil spille flere kamper i London, fordi publikum svikter hjemme i Florida.

Les også: Nuno i det høyeste

Man har ikke rare garantiene for hva Khan tenker å gjøre med stadion i framtida. Khans plan, i tillegg til matcher med Jaguars, er planen å arrangere flere konserter enn det gjøres i dag.

Fotball er noe mer enn bare sport i England. Det er identitet, det er kultur og det er politikk. Fotball er en del av den engelske sjelen og Wembley er stedet nasjonen samles rundt.

Hva er så en folkesjel verdt i disse dager? 900 millioner pund høres lite ut. Wembley bør være på engelske hender, for Wembley er hele Englands stadion. Ikke Khans.

Les også: I denne engelske klubben synger supporterne «Sámiid Ædnan» på tribunen