Ikke glem at du er hele folkets justisminister, Tor Mikkel Wara, ikke bare for de som stemmer FrP. FOTO: LENE SØRØY NEVERDAL

Wara, bryr du deg når søstra mi får bank på åpen gate?

Hatkriminaliteten øker. Er det fordi du ikke sanker stemmer på å bekjempe den?

Det er en helt vanlig lørdag formiddag på Tøyen. Midt på lyse dagen. Faisa Warsame er på vei hjem fra butikken i sitt kjære, og til nå trygge nabolag. Ut av det blå hører hun en dame rope «jævla negerhore». Det er starten på en episode Faisa aldri kommer til å glemme. Rett etterpå går damen regelrett til angrep på Faisa. Og dette er ikke den første rasismemotiverte voldsepisoden vi er vitne til her på Tøyen. Dette skjedde nå på lørdag, det skjedde en lignende episode på Tøyen for tre uker siden, og det skjer i hele byen, om ikke i hele landet. Jeg gidder ikke flere tomme ord og lovnader om hvordan regjeringen bekjemper hatkriminalitet. Jeg vil ha handling, jeg vil ha flere domfellelser for rasisme og jeg vil ha det nå. For jeg er jævlig redd.  

 

Resten er historie. Faisa anmeldte angrepet og dro til legevakten. Hun er en flott og viktig ressursperson her på Tøyen. Og jeg håper ikke engasjementet hennes svekkes av denne hendelsen. Men nå ligger saken på ditt bord. Den ligger i en stor, mørk bunke med saker om rasismemotivert vold. Og bunken, den vokser. Politiet melder om stadig mer hatkriminalitet. Har du som justisminister tenkt å gjøre noe med bunken, Tor Mikkel Wara? Det virker ikke sånn, skjønner du. Det virker som du er mer interessert i å dra østkanten ned i søla med billige politiske poeng, og tiltak som ikke monner. Det virker som din agenda er å snakke ned østkanten, menneskene her, og ikke om hva som bekymrer oss. Jeg personlig er dritredd for at min mor skal få juling på vei hjem fra butikken. Jeg tror ikke helt du klarer å forestille deg den redselen.

 

Jeg forstår selvsagt at du er opptatt av å bekjempe all kriminalitet. Hvem er ikke det? Problemet er bare at det hjelper så inderlig lite når partiet ditt med sine enkle fortellinger og populistiske metoder nører opp under hat som fører til hatkriminalitet. Når FrP poster et bilde på Facebook hvor de spør følgerne om de ønsker mer politi og strengere straffer, ledsaget av et bilde av en som ser ut som meg, så fører det til hat. Hat som gir søstera mi på Tøyen juling på åpen gate. Hat som fører til at folk ønsker å ta livet mitt og kaste meg ut av landet, selv om jeg er født og oppvokst her. Og ja, jeg vet du ikke er enig med høyreekstremistene. Men på samme måte som FrP krever at jeg som muslim skal ta avstand fra ekstrem islamisme, må ditt parti ta avstand fra høyreekstremistene. Hvis ikke har du null integritet og troverdighet som minister. Trenger vi virkelig en ny Benjamin Hermansen eller 22. juli for at du skal ta ansvar? 

 

Fredag 28. september, kl.13.00 skal det holdes en markering mot rasisme på Tøyen torg. Faisa skal være der. Jeg forstår godt om du ikke har mulighet til å ta turen på kort varsel. Men jeg synes likevel du kan sende noen av dine rådgivere. Om du gjør det, skal jeg spandere falafel på dem. Ikke glem at du er hele folkets justisminister, ikke bare for de som stemmer FrP.