Debatt

VM-suksessen i Lenins skygge

Vladimir Putin hadde et VM-prosjekt. Han har lykkes. Har dette noe med sovjetstatens grunnlegger, Vladimir Lenin, å gjøre?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

MOSKVA (Dagsavisen): Når man vandrer inn mot Luzjniki stadion fra metrostasjonen Sportivnaya, møtes man av en massiv statue av Lenin. Profilen hans er synlig fra lang avstand. Ved sokkelen er det montert et stort banner: «Official FAN shop». Signert FIFA (det internasjonale fotballforbundet).

Man kan legge mye tung symbolikk og mange paradokser i dette bildet, men det oppsummerer mye av hva de fire siste ukene har handlet om. Verdens største idrettsbegivenhet i verdens største land. Et tilnærmet perfekt arrangement med logistikk som flyter, med over en million tilskuere fra hele verden, med en atmosfære som har smittet alle som har vært der. Å ta T-banen i Moskva har vært en multikulturell reise mellom de 215 stasjonene der nærmere ni millioner mennesker reiser hver dag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det var ikke dette vi hørte om på forhånd. Men det var dette vi opplevde. For oss innenfor bobla en imponerende, logistisk prestasjon. Til en prislapp ganske hinsides hva vanlige nasjoner kan tillate seg. For hver eneste tilskuer måtte gjennom det russiske byråkratiet. Hver eneste én hadde et FAN-id-kort rundt halsen som ga gratis transport med VM-byenes trikker, busser eller T-baner. Guidingen gjennom høyttalerne på Moskvas metro var på klingende amerikansk. Gjestfriheten var påtakelig.

Det perfekte VM? Selvfølgelig en sannhet med betydelige modifikasjoner. For dette er også verdens største kontrollapparat, i konkurranse med OL i Beijing i 2008. Hver eneste reisende på T-banen kan identifiseres. Det har vært forbud mot demonstrasjoner i alle VM-byer. Motstanden mot Putins pensjonsreform måtte foregå andre steder.

Politiet fikk ordre om ikke å offentliggjøre negative nyheter. Men de negative hendelsene er det knapt en turist som har opplevd. Nyhetsflommen fra Russland på sosiale medier har vært enorm. Engelske supportere ble avbildet jublende på Den røde plass etter tapet for Kroatia. Nei, de prøvde seg ikke på stunt-angrep mot Lenin-mausoleet. De fikk nøye seg med Ikea-butikker i Storbritannia etter kvartfinalen mot Sverige. Det russiske politi var svært synlig til stede i Moskva sentrum.

Tilbake til Lenin: Nå vaskes og pyntes det igjen foran søndagens finalearena, Luzjniki. Vi har aldri opplevd mer vasking rundt en arena enn her. Denne legendariske Moskva-stadion ble bygget til Spartakiaden i 1956 og var senter for sommer-OL i 1980 som nesten hele den vestlige verden boikottet. Da het den «Lenin stadion». Det nye Russland valgte å bytte navn, men kunne ikke kvitte seg med Lenin. Han står der, like sikkert som han ligger på mausoleet på Den røde plass, like støtt som han står i Moskvas nærmeste VM-by, Nizjnij Novgorod. På veien til VM-arenaen der krysser man Leninplassen med Vladimir som midtpunkt. I enda større utgave enn i Moskva.

Russernes forhold til Lenin krever en egen historisk og kulturell avhandling. Idrettens kobling til politikken likeså. Sjelden har den vært klarere enn i forbindelse med dette VM. Vladimir Putin la sin personlige prestisje i å få to store arrangementer til Russland. Vinter-OL i 2014 og fotball-VM i 2018. Han hadde full kontroll på FIFA. Motkandidat England fikk en eneste stemme på avstemningen på den famøse FIFA-kongressen for åtte år siden. Nå er systemet endret. Nå er det alle FIFAs 209 medlemsland som er med og bestemmer. Alle sammen prøvde å kvalifisere seg til dette VM der bare to land gjenstår i kamp om det klassiske VM-trofeet, Frankrike og Kroatia.

Mandag møter Vladimir Putin Donald Trump i Helsingfors, kvelden før sitter han på Luzjniki stadion sammen med blant andre Frankrikes president Emmanuel Macron og IOC-president Thomas Bach. Blir et av temaene den påstått statsstyrte russiske dopingen, som gjør at de fortsatt er utestengt fra flere idretter? Neppe.

At sport er politikk fikk vi synlig bevis for i onsdagens semifinale, også her innenfor murene bak Lenin-statuen. Hver gang den kroatiske midtstopperen Domagoj Vida var nær ballen, fikk han øredøvende piping fra russerne på tribunen. Fordi han hadde lagt ut en video der han dedikerte seieren i kvartfinalen til Ukraina. Slikt gjør man ikke uten motreaksjoner i et land der presidenten egentlig ønsker seg Russland som det moderne Sovjet. Og der de fleste tilskuerne som heiet på Russland også heier på dagens president. På flyplassen Sjeremetjevo er det flere Putin-suvenirer i butikkene enn VM-effekter.

Det var en skandale at Russland fikk VM. Men de gjennomførte det til punkt og prikke. Det kan ingen ta fra dem.

Mer fra: Debatt