Norge og Patrick Thoresen er mildt sagt i skyggen av Sverige VM.

VM på to nivåer

Det pågår et ishockey-VM i Slovakia, som egentlig ikke har begynt ennå for Norges del.

Til nå har laget vært markører i de tre tapene mot Russland (2–5), Tsjekkia (2–7) og Sverige (1–9). Etter en anstendig start mot russerne med to scorede mål, en litt mindre anstendig kamp mot tsjekkerne bikket det over til det pinlige mot tittelforsvarer Sverige.

Det ble selvsagt broderlig harselas i en kamp uten motstand for Sverige, og der de norske spillerne ble mer og mer oppgitt sammen med en frustrert landslagssjef Petter Thoresen. Det er himmelvid forskjell mellom Sveriges NHL-proffer og de norske spillerne som er spredt i europeiske og norske klubber.

Onsdag fortsetter antakelig nedturen mot Sveits, som har to seirer til nå og kom til VM-finalen i fjor.

Målet til Norge er å komme til kvartfinalen. Det ser helt urealistisk ut. Da må de inn blant de fire beste i denne pulja og de plassene er det Russland, Tsjekkia, Sverige og Sveits som skal ta. Vi må altså ha en bragdmatch i ettermiddag for å leve i håpet.

Denne pulja består av to nivåer. De fire nevnte, mens Norges VM begynner med kampene mot Østerrike fredag, Italia lørdag og Latvia tirsdag i neste uke. For som VIF-trener Espen Knutsen sa før VM: For Norges del handler det om å berge plassen, det vil si holde ett av disse lagene bak seg. Dette er motstandere Norge kan slå alle sammen hvis man kommer opp på tilnærmet vanlig nivå. To lag rykker ned og Storbritannia er fremste kandidat fra den andre pulja.

Norge uten Mats Zuccarello og med skader på Mats Rosseli Olsen og Mathis Olimb er dessverre ikke bedre enn hva som er blitt vist til nå. Keeperne Henrik Haukeland og Henrik Holm har opplevd rene mareritt. Men mareritt går som regel over.