Debatt

Visjonsløst om Ekebergsletta

Lettvint tilsidesettelse av av faglig-politisk utredning som har pågått i snart ti år.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Jann Ove Druglimo og Harald Trulsrud, Ekebergsletta for Alle

For et par uker siden fikk lederen for KFUM Eiendom god plass til å utfolde seg i Dagsavisen, der han på en selgers vis presenterer et stort klubb- og eiendomsprosjekt på Ekebergslettas friområder – helt uten at det stilles kritiske spørsmål.

I Dagsavisens neste oppslag i saken kan vi lese at byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen går inn for planene, etter eget utsagn uten å kjenne dem så godt. Ansvarlig byråd i byggesaker er ikke Rina Mariann Hansen, men byutviklingsbyråd Hanna Marcussen, og den lokalpolitiske støtten KFUM Eiendoms leder Vegard Kobberdal påberoper seg er en udokumentert tilsnikelse. Faktum er at Nordstrand Bydelsutvalg med stort flertall vedtok å støtte en tydelig begrensning av denne utbyggingen for mindre enn ett år siden. Rammene for dette ligger på en tiendedel av nye KFUM Arena.

Tilsidesettelse av klare faglige anbefalinger

At byråd Hansen offentlig synser om en meget kontroversiell byggesak som ikke ligger på hennes bord, og før ansvarlig byråd har uttalt seg, er i seg selv et politisk overtramp. Enda verre er at vi ser en uopplyst, lettvint tilsidesettelse av den faglig-politiske utredningen av Ekebergområdet som har pågått i snart ti år.

Nytt områdeprogram for Ekeberg allerede parkert?

Bakgrunnen for Plan- og bygningsetatens områdeprogram for Ekeberg by- og idrettspark er at den mangeårige prosessen med en helhetlig reguleringsplan for området ikke kom i mål. Dette store reguleringsarbeidet var et forsøk på å lage en juridisk bindende plan som alle aktører for framtiden skulle måtte forholde seg til. Den skulle ikke minst stoppe den stykkvise og irreversible nedbyggingen av Ekebergsletta som har pågått over mange tiår.

Når arbeidet med reguleringsplanen ikke lyktes, noe nær sagt alle parter beklager, bestilte Rådhuset utarbeidelsen av et områdeprogram som et alternativ til reguleringsplanen. Om ikke juridisk bindende som en reguleringsplan, skulle områdeprogrammet legge tydelige føringer på framtidig bruk av området. Alle aktuelle fagetater, politiske organer, organisasjoner og enkeltpersoner ble invitert til å uttale seg, og en mengde høringsuttalelser kom inn. Endelig skulle det bli en helhetlig styring av dette enestående området!

Dette lenge etterlengtede områdeprogrammet er nå ferdig, og skal til politisk behandling. At byråd Hansen og Høyres Pia Farstad van Hall, før politisk behandling, går offentlig ut og støtter et forslag som nærmest raserer de overordnede grepene i dette helhetlige områdeprogrammet, er mildt sagt oppsiktsvekkende. Når det i tillegg og etter eget utsagn skjer uten at man har «fått sett gjennom hele prosjektet», er slikt bare egnet til å skape politikerforakt.

Skograsering i randsonen av Ekebergsletta

Et hovedpunkt i områdeprogrammet gjelder bevaring av den gjenværende skogsonen rundt Ekebergsletta. Det gir nemlig en helt spesiell naturopplevelse å stå ute på Ekebergsletta, i Oslo by, omkranset av skog på alle kanter. Faktisk står vern av den sårbare skogsonen listet som det aller første tiltaket i hele programmet – og PBE ber ikke bare om vern, men også en forsterkning av skogen med nyplanting av løvtrær. Nye KFUM Arena vil medføre en fullstendig rasering av dette skogbeltet over et betydelig område, der skogen erstattes med en stor, sammenhengende bygningsmasse og nye parkeringsplasser for bil.

Dobbel utbygging på Ekebergområdet

Plan- og bygningsetatens områdeprogram inneholder videre planer om å bygge ut inntil 12.500 kvadratmeter ved Ekeberghallen, bare noen titalls meter fra den planlagte KFUM Arena! Dette er derimot ikke hvor KFUM Eiendom skal bygge. KFUM Eiendom skal hugge ned skogen rett ved siden av, og bygge der. Plan- og bygningsetaten er imidlertid svært tydelige i sitt områdeprogram: Friområdet tåler ikke KFUMs tusenvis av kvadratmeter i tillegg til det som allerede er planlagt for området. Dette vedtok også Nordstrand Bydelsutvalg gjennom sin klare tilslutning til områdeprogrammet.

Forført av OBOS-liga-opprykk

Det tillegges vekt at KFUM-kameratene har rykket opp i OBOS-ligaen. Vi gir våre gratulasjoner til KFUM-kameratene, men dette er på siden av saken og meget kortsiktig tenkt. Selv et permanent OBOS-liga-spill kan da ikke gi en fotballklubb rett til å bygge ned unike friområder for byen, og laget kan meget vel rykke ned igjen neste sesong. Tross god stemning var ikke engang de gamle tre-tribunene fylt opp i den meget viktige sesongåpningskampen. Ingenting tyder på at tusenvis av mennesker skal komme på disse kampene, og å ta bynær skog for å bygge tribunekapasitet i påvente av dette er helt meningsløst.

Familiearena er salgbart

Det store kommersielle prosjektet KFUM Arena er solgt inn som et familievennlig prosjekt. Her skal det blant annet være barnehage – slikt er jo lett å la seg blende av. Men hva når Plan- og bygningsetaten sier at kunstgressbanenes gummigranulat er fullstendig uegnet i forbindelse med barns lekeområder? KFUM Arena skal også inneholde svømmebasseng. Men for to uker siden meldte også Bækkelaget sportsklubb inn sine planer om nye klubblokaler. Disse inkluderer også en svømmehall, som skal ligge tvers over veien for KFUMs planlagte svømmehall. Ikke til å undres over, slike tomteprosjekter er jo attraktive for enhver eiendomsutvikler. BSK planlegger vel å merke å gjøre dette innenfor grunnflaten av eksisterende bygningsmasse og innen rammen av områdeprogrammet – en helt avgjørende forskjell fra KFUMs planer.

Hva blir det neste?

Hvis fellesskapets natur- og friområder skal kunne finansiere idrettsklubbers eiendomsutvikling og familietilbud slik vi her ser, hva blir da det neste? Det er vel ikke noe prinsipielt i veien for at eksempelvis Oslo Kiteklubb eller cricket-laget kan få en annen del av Ekebergsletta, og delfinansiere sine klubblokaler med sykehjem og kafédrift?

Samrøre

Totalbildet viser et meget uheldig samrøre. På den ene side en eiendomsutvikler med glansede brosjyrer, usanne bilder av nærområdene og mer enn tvilsomme påstander om prosjektets støtte. På den annen side politikere som tilsidesetter lokalpolitiske vedtak og tunge faglige anbefalinger, og påvirker en sak i media uten egentlig å vite hva man uttaler seg om.

Dette er visjonsløst og lettvint om et meget viktig område for Oslo by!

Mer fra: Debatt