Debatt

Vi vil skape en bærekraftig og menneskevennlig by

Nina Witoszeck kritiserer i Aftenposten fredag 5. oktober MDG for å fremme en Co2- besatt monokultur som vokser opp eller planlegges langs t-baner.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

MDG sitt mål er å skape en grønn by som er god å bo i for alle. En god by å bo i for oss innebærer gode og varierte bomiljø med menneskevennlig arkitektur, gode uteoppholdsarealer, med tilgang til grøntarealer og miljøvennlig transport. Vi tenker ikke mono- men mangfold.

I det bypolitiske arbeidet har MDG derfor lagt til rette for en grønn byutvikling gjennom økt bruk av områdereguleringer. Vi har styrket byantikvaren, er i gang med en arkitekturpolitikk, styrket områdesatsningene og er i gang med å sikre en bedre ivaretakelse av viktige uteareal og grøntområder.

En kompakt og grønn byutvikling

Det er riktig som Witoszeck påpeker at byutviklingen i Oslo de siste tiårene har vært drevet frem gjennom en kompakt by- strategi hvor fortettingen skal gå innenfra og ut og langs banenettet ved kollektivknutepunkt. Dette er en politikk som det er bred enighet om i bystyret og som virker fornuftig både ut i fra et klima-hensyn og ut i fra at Oslo har en begrenset arealreserve å ta av.

Ideen bak strategien er at vi ved å bygge tett noen steder, kan ivareta andre verdifulle områder i Oslo som Marka, Ekebergsletta, Ola Narr og mange av byens små grønne områder.

Uten en innenfra- og ut strategi ville vi ikke like lett kunne skille mellom fortettingsområder og boligområder av mer småhuskarakter. Det vil føre til mer fortetting over hele byen. Det vil blant annet være vanskelig å opprettholde Småhusplanen, dersom vi samtidig skal klare å sikre boliger i henhold til befolkningsveksten.

Fra nettverksstyrt til demokratisk styrt byutvikling

Som også Witoszeck påpeker, har nåværende byråd arvet en byutviklingsstrategi fra det Høyre-styrte byrådet. Den byutviklingspolitikken vi ser i Oslo i dag skyldes en byutvikling hvor det offentlige er og har vært avhengige av private aktører for å realisere boligbyggingen.

I Oslo eies tomtene i hovedsak av private. Kommunen har ikke gjennom byutviklingen ønsket eller hatt ressurser til boligbygging i egen regi. Dette har gitt en gjensidig avhengighet og en markedsstyrt byutvikling som har gitt kommunen en lavere grad av styring over boligutviklingen.

MDG mener at kommunen må sette sterkere føringer på byutviklingen for å sikre tilstrekkelig kvalitet, ikke bare i hvert enkelt prosjekt, men for hele områder. Vi ønsker å se et områdes behov og kvaliteter i sammenheng. Det er nettopp derfor MDG i kommuneplanen har vektlagt større bruk av områdereguleringer. Vi vil også vurdere andre virkemidler som gir kommunen mer styring over byutviklingen.

Bærekraftig utvikling

Miljømessig og sosial bærekraft er viktig for byutviklingen. Derfor er det helt avgjørende for den grønne byen at vi ivaretar gode bomiljø og nabolag som er viktige for trivsel og tilhørighet. Nærmiljøet er en bærebjelke i det grønne skiftet hvor nettopp det at folk bryr seg om hverandre, nærmiljøet og skaper grønne nettverk er viktig.

Vår politiske ambisjon er at det skal bygges boliger av høy kvalitet som er barnevennlige og aldersvennlige med funksjonelle uteoppholdsarealer og lysforhold med nærhet til grøntareal og kollektivtransport. I bydelen Clichy-Batignolles i Paris har de skapt en økologisk bydel på et gammelt industriområde. Husene er bygget rund en stor park, energien er miljøvennlig med solcellepanel og energiturbiner, plantene er opprinnelige for området og 30 prosent av leilighetene er forbeholdt folk med lav inntekt.

For oss er det ikke et mål at boligområder generelt skal være kompakte og tette, men at boligområdene må bidra til en bærekraftig byutvikling. Vi er derfor ivrige etter å følge med på forskning og statistikk og inviterer forskere som Witozseck og andre til å komme med innspill som kan bidra til at vi når målet vårt om en bærekraftig, vakker by som vi alle blir glade av å bo i.

Mer fra: Debatt