Debatt

Vi skal ikke dempe oss

I dag er det lov å ikke være rolig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det handlet aldri om sorteringssamfunnet. Det handlet heller ikke om åtte kvinner per år som gjennomførte selvbestemt fosterreduksjon, men om et angrep på en abortlov som har fungert godt. Det handler om mistenkeliggjøring av kvinner, og et angrep på selvbestemmelsen. Selv om KrFs abortgjennomslag i regjeringsforhandlingene var minimalt, er angrepet på abortloven, som Erna Solberg lot skje for å sikre fortsatt makt, provoserende og bekymringsfullt.

De kommer hvert år, forsøkene på å redusere 8. mars til en kampdag for spesielt interesserte. Kvinner og menn som går i 8. mars-tog må heve blikket. Vi har det tross alt bra i Norge, hevdes det. «Forsvar selvbestemt abort. Fjern nemndene», årets hovedparole i Oslo, er verken smal eller navlebeskuende. Den representerer helt grunnleggende rettigheter til å bestemme over egen kropp og reproduksjon.

I 2019, 41 år etter at abortloven ble vedtatt, ser vi nå en innskrenking av kvinners rett til å bestemme. Tankesettet som ligger bak bygger på en oppfatning om at kvinner ikke selv er i stand til å fatte beslutninger som er riktige. Vi ser eksempler på angrep på abortlover i hele verden. Høyrepopulistiske krefter bruker nettopp denne i en kamp mot feminisme. I Ungarn har angrepet på kjønnsforskning og abort foregått parallelt.

Vi må klare å ha en roligere diskusjon om de etisk vanskelige spørsmålene rundt abort, sier enkelte. Men i dag er det lov å ikke være rolig. De personlige historiene som har preget abortdebatten er viktige. Ingen skal få forsøke å få kvinner til å tie om sine erfaringer, med argumenter om at det er umulig å diskutere når følelsene er sterke.

Å redusere antall aborter bør være et tverrpolitisk mål. Men det skjer ikke ved å begrense kvinners rettigheter. Sverige, som tillater selvbestemt abort til uke 18, har det høyeste aborttallet i Norden. Veien til færre aborter og vanskelige valg for kvinner er «prevensjon, prevensjon, prevensjon», sa forsker Mika Gissler ved det finske instituttet for helse og velferd til Dagsavisen tidligere i år. La oss gå i tog for en kunnskapsbasert, men ikke en rolig og dempet abortdebatt.

Mer fra: Debatt