Debatt

Vi hjelper ikke utsatte kvinner ved å tillate sexkjøp

Jeg er stolt av å representere et parti som gjennom historien alltid har gått i bresjen for like rettigheter mellom kvinner og menn. Det er kanskje ikke rart at jeg føler litt ekstra på denne stoltheten når det nærmer seg 8.mars. Feminisme handler om likeverd. Feminisme handler om at alle skal ha like muligheter uavhengig av kjønn.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På grunn av feminismens verdier, er jeg også stolt av å kalle meg feminist. Når det er politiske saker som strider med feminismens verdier, mener jeg disse ikke hører hjemme i paroler på 8.mars. Saker som å oppheve sexkjøpsloven, frihandel, stripping, bordeller og porno, er for meg saker som strider med de feministiske verdiene. I disse sakene er det et kjønn som er klart undertrykt, og det er kvinnen.

1.januar 2009 innførte den rødgrønne regjeringen forbud mot kjøp av sex. Formålet var blant annet at lovendringen skulle ha en holdningsskapende effekt, slik at etterspørselen etter sexsalg skulle gå ned. Syv år etter, er det ingen tvil om at holdningene er endret. Blir du tatt og bøtelagt for sexkjøp, gjør du det ikke igjen, dette ser vi også ved at etterspørselen etter sexsalg har gått ned. Loven har hatt preventiv effekt. Det neste steget er ikke da å tillate kjøp av sex. Det neste steget er å sette i gang flere og bedre tiltak for de prostituerte.

Å tillate bordeller i Norge er derfor et steg i feil retning. Det strider med feminismens verdier - det er ikke likeverd når det er kvinnen som er den utsatte. Vi går i feil retning med å ønske å legalisere kjøp av sex og begrunne dette med at det vil skje i "ordnede" former.

Sexkjøpsloven har gitt oss ønskede resultater i form av nedgang i sexkjøp, men vi må også fokusere på hva vi kan gjøre for de som i dag er prostituerte.

Da kan jeg nok en gang si jeg er stolt over å være fra et parti som alltid og fortsatt går, i bresjen for like rettigheter mellom menn og kvinner. For Arbeiderpartiet er soleklare i hva vi mener skal jobbes for når det gjelder kvinner i en slik sårbar situasjon. For å faktisk hjelpe de prostituerte må vi prioritere å ta halliker og mennene bak trafficking. Vi må tilby god oppfølging i form av utdanning og arbeid til tidligere prostituerte som ønsker å slutte å selge sex. Ikke minst, vi må jobbe for å styrke det internasjonale samarbeidet for å avdekke kriminelle miljøer som utnytter både kvinner og barn og for å intensivere helsearbeid rettet mot kvinner som er utsatt for prostitusjon.

Når det gjelder debatten som har vært ekstra aktuell etter parolemøtet i 8.mars komiteen skal vi selvfølgelig ha takhøyde for ulike meninger. Takhøyden debatten dessverre ikke hadde helt i starten, men som den gradvis har fått, er et tegn på feminismens verdier - at alle har lik verdi og rett til å ytre sine individuelle meninger. Reaksjonene og synspunktene som har kommet i ettertid av møtet viser at kampen for kvinners rettigheter fortsatt er høyst aktuell. Vi skal selvfølgelig debattere nye tiltak og løsninger, men vi må heller ikke glemme det vi har gjort som har vært vellykket. Syv år etter den rødgrønne regjeringen forbød kjøp av sex, ser vi at etterspørselen etter sexsalg har gått ned. Når et tiltak har vist så gode resultater, skal vi heller ikke gå tilbake til en tid hvor det var akseptabelt å kjøpe andres kropp for penger.

Mer fra: Debatt