Trond Giske. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

VG og Giskes dansevideo

Bildet som nå tegnes av VGs kildebehandling er ikke pent.

Han skulle aldri vært der. Det var Trond Giskes egen konklusjon etter at dansevideoen med ham fra Bar Vulkan ble offentlig kjent for en måned siden. «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært min oppførsel og rolle bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikheter i maktforhold eller aldersforskjell, eller det kan dreie seg om sosiale sammenhenger med mye alkohol», sa Giske til NRK Dagsrevyen da han i desember 2017 beklaget etter metoo-avsløringene. Han skulle jobbe seg tilbake og gjenvinne tillit.

Han søkte om ny tillit kun ett år etter metoo-avsløringene. Vi og mange andre mente, før dansevideoen ble kjent, at det var for tidlig. At Giske later til å ha tatt så lett på den tilliten valgkomiteen i Trøndelag ville vise ham, vitner om manglende evne til å ta konsekvensene av egen oppførsel innover seg.

«Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra». Det valgte VG å sitere Sofie (27) på, da de publiserte den første saken om Trond Giskes besøk på Bar Vulkan i februar. Det ble tidlig klart at VGs beskrivelse av Sofies dansing med Giske var mangelfull. Til NRK uttalte Sofie at hun og venninnen ikke hadde opplevd episoden som ubehagelig. Dette ble også inkludert i VGs dekning av saken videre. Når Sofie nå forteller sin historie til TV 2, kommer det fram at hun ikke ønsket å bli sitert slik VG gjorde. Hun forsøkte å trekke uttalelsen sin, og hun skal ha bedt om at VG fjernet formuleringen «så ble det litt mye». Da hun ikke ble hørt, ga hun opp.

Vi vet ikke alt om hva som har foregått før VG-saken ble publisert. Bildet som nå tegnes av VGs kildebehandling er ikke pent. Dessverre bidrar dette til å undergrave det viktigste poenget i Giske-saken. Kritikken mot Giske har ikke kun handlet om dansevideoen. Det er Giskes manglende dømmekraft, og evne til å sette seg selv i slike situasjoner gang på gang, som gjør at han ikke fortjener ny tillit.