Debatt

Vern Ekebergsletta for alltid

Ekebergsletta er i tillegg til å være en viktig grønn lunge, også et rikt område for kulturminnevern. La oss derfor få et vern nå!

Bilde 1 av 8
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ekebergsletta må bevares for nåtid og ettertid fritt tilgjengelig for allmennheten!

I en stadig tettere by står gode formål i kø om å få plass på knappe arealer. Miljøpartiet De Grønne har i mange år jobbet for varig vern av Ekebergområdene etter kulturminne- og naturmangfoldsloven. Dette må vedtas av regjering og Storting for å sikre at umistelige verdier ikke skal gå tapt.

Siden 1800-tallet har Ekebergsletta vært et sentralt rekreasjonsområde. I dag brukes sletta av folk i alle aldre fra hele Oslo til rekreasjon og idrett. Om sommeren arrangeres Norway Cup, verdens største fotballturnering med barn fra hele verden. Slik bidrar grøntområdet til trivsel, mosjon, idrettsglede og gode minner for tusenvis av mennesker hvert år.

Det er ikke første gang at det kjempes en kamp om retten til arealer på Ekeberg. I 1240 sto slaget mellom Kong Håkon Håkonsen og Sturle Bårdsson nettopp her. Syvårskrigen fra 1563-70 utspandt seg på Svenskesletta mellom svenske og norske styrker. Tyskerne la under krigen ut 5.000 miner i området. Fremdeles kan man se skår i trærne der minene lå. Arkeologiske funn viser at Oslos historie startet på Ekeberg. Det er funnet spor av bosetting så langt tilbake som til 8400 f.Kr. Ved Ekeberg hovedgård er det avdekket rundt 3000 år gamle hustufter. Like ved finnes helleristninger fra 6000 år tilbake i tid, og gravhauger fra bronsealder og yngre jernalder.

Derfor er Ekebergsletta i tillegg til å være en viktig grønn lunge, også et rikt område for kulturminnevern. Dette gjelder både for allerede avdekkende fornminner og for alle arkeologiske gjenstander som fremdeles ligger under jorda. Det påtagelige nærværet at mennesker gjennom tusener av år, gjør det naturlig å bruke også kulturminneloven for å få vedtatt et varig vern. Det betyr ikke at alle fornminner trenger å graves opp i dag. Ideen om Ekeberg som rekreasjonsområde er gammel og har vært holdt i hevd siden Oslo var langt mer grisgrent enn nå. Takket være tidligere kloke hoder har området i stor grad vært sikret fra nedbygging. Lokalhistorien sier at Ekebergsletta faktisk ble foreslått ivaretatt som friområde allerede i 1580.

Det vil begås en stor feil dersom Ekebergsletta bygges ned. Kulturminneloven har som formål å verne kulturminner og kulturmiljøer både som en del av vår kulturarv og som et ledd i en helhetlig miljø- og ressursforvaltning. For Ekebergsletta gjelder begge deler. Området er rikt på viktige kulturminner, samtidig som det har spesielle miljø- og naturkvaliteter som må ivaretas for allmennheten.

La oss derfor få et vern nå!

Mer fra: Debatt