Kultur

Verdifull innsats for integrering

At Partnerskaps­avtalen med Buskerud fylkeskommune ble opphevet, kom uventet og var en fatal avgjørelse uten god grunn.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Buskerud Innvandrerråd (BIR) er en samordnende og koordinerende paraplyorganisasjon for over 30 innvandrerorganisasjoner, herunder rundt 4000 personmedlemmer i Buskerud.

Siden opprettelsen i 1998, har BIR alltid vært en aktiv og viktig aktør i Buskerud. Rådet er engasjert i meningsfulle, brobyggende og dialogskapende arbeid i samspill med mange andre aktører på fylkes- og regionalnivå. Målgruppen for BIRs ideer, aktiviteter og arrangementer er hele samfunnet. BIR har stor tro på at i et flerkulturelt samfunn, er det alltid behov for gjensidige forståelse og respekt. I denne sammenheng er vi opptatt av respektfull dialog og god kommunikasjon mellom folk på tvers av kultur og etnisitet. Derfor er organisasjonens hovedmål å skape arenaer hvor forskjellige meninger, folkegrupperinger og kulturer kan møtes.

På den ene siden vil BIR jobbe med å skape et positivt bilde av innvandrere. På den andre siden jobber organisasjonen hardt og målrettet for positiv og effektiv integrering av innvandrere i samfunnet. Rådets formål, tankegang og aktiviteter har alltid vært interessante for mange forskjellige aktører, både lokalt og nasjonalt. Derfor har BIR flere små og store samarbeidspartnere. Blant annet kan det nevnes: Buskerud fylkeskommune, flere kommuner i Buskerud, IMDI, Kulturdepartement, Innvandrernes landsorganisasjon, mange frivillige organisasjoner i Buskerud, osv.

Buskerud Innvandrerråd har økt arbeids- og aktivitetsmengden og omfanget betydelig de siste årene. Rådet har selvfølgelig oppnådd mye denne perioden. BIR blir i dag verdsatt som en betydningsfull organisasjon for Buskerud fylkeskommune. Rådet har markert seg på de fleste arenaer i Buskerud, og andre deler av Norge. Selv om BIR er en frivillig organisasjon, har styret vært veldig engasjert og aktivt.
Året har vært preget av opphøret av Partnerskapsavtalen med Buskerud fylkeskommune. Dette kom uventet, og var ikke var godt begrunnet av dem som tok den fatale avgjørelsen.

Buskerud Inn­van­drer­­­­råd har allikevel vist at det viktigste for arbeid­et til organisasjonen er å kunne bidra i samfunnet. BIR er en frivillig organisasjon, og vi jobber frivillig. Opphøret av partner­­­­­skaps­avtalen, satte allikevel ikke en brems, det motiverte oss enda mer. BIR sitt engasjement er ikke et resultat av noen avtaler. Det er heller et resultat av ønsket om et bedre samfunn for alle, dette er drivkraften hos styret i BIR.

Styret består av ressurspersoner som er veldig engasjerte og gjør store synlige og usynlige innsatser på forskjellige områder. Leder Bijan Gharakhani ble kåret som en av hundre personer med minoritetsbakgrunn i Norge som har gjort seg bemerket i samfunnet, og er et forbilde for mange. To av styremedlemmene (Hayri Kilinc og Nasim Rizvi) var blant de nominerte til Årets Frivillighetspris i Drammen, og prisen gikk til Nasim Rizvi. Dette er anerkjennelser av det arbeidet som BIR har gjort, og fortsatt gjør.

BIR har ved flere anledninger, gjennom forskjellige tiltak og aktiviteter engasjert seg i flere viktige og aktuelle temaer.

Alle styremedlemmene i BIR har deltatt i ulike fora for å fronte saker på vegne av innvandrerrådet, vi kan nevne f.eks.: Innvandrerens Landsorgani­sa­sjon (INLO) Nav Brukerutvalget for Buskerud, Nav Brukerutvalget for Kongsberg Gjestebud Norge, IMDI, Drammen kommune, Ringerike kommune, Øvre Eiker, Nedre Eiker, Lier, TV-Aksjonen i Buskerud, 8-mars arrangement, DOTL, holdt foredrag m.fl.

Aktivitetsnivået har utvilsomt økt de siste årene. Ildsjelene i BIR bruker mye av sin tid til det frivillige arbeidet i rådet. Eksempelvis kan det nevnes at Leder i BIR, Bijan Gharakhani har lagt over 700 arbeidstimer i det frivillige arbeidet til organisasjonen.

Det har vært en begivenhetsrik arbeidsperiode for BIR. Som innvandrerråd har vi oppnådd mye denne perioden, samtidig som mye ble satt en stopper for, pga. opphør av Partnerskapsavtalen med Buskerud fylkeskommune.

BIR blir i dag verdsatt som en betydningsfull organisasjon både lokalt og nasjonalt. Vi ser også en økt aktivitet hos flere minoritetsorganisasjoner, arbeidet vår gir altså gode resultater.

Vi satser hele tida på å bli enda bedre, vi anser oss derfor ikke for å være i mål. BIR skal bli en enda sterkere og en mer slagkraftig organisasjon. Det har vært givende å få være med i BIR det siste året. Spesielt med tanke på at dette har vært et vanskelig år, på grunn av opphøret av Partnerskapsavtalen. Avtalen var viktig, men den var allikevel ikke drivkraften for det viktige arbeidet som vi gjør. Motivasjonen vår er fortsatt der, og vårt arbeid blir verdsatt og sett. Dette får vi bekreftelser om hele tida. Når Buskerud Innvand­rer­råd blir brukt som et foregangsråd av IMDI for minoritetsorganisasjoner, kan vi trygt si at ja, den jobben, tida og engasjementet vi legger i dette arbeidet, det er virkelig verdt alt.

Vi ser fram til søndagens årsmøte i Folkets Hus.

Publisert i Dagsavisen Femtiden samme dag

Mer fra: Kultur