Debatt

Vær en nysgjerrig student

I dag ønskes studentene velkommen til nytt semester ved Universitetet i Oslo.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Velkommen til Universitetet i Oslo. Gratulerer med studieplass ved Norges beste universitet!

For meg, og for hele UiO, er dette den største dagen i det akademiske året. Å ønske tusenvis av nye studenter velkommen, får hjertet til å pumpe ekstra og er skikkelig gøy. Vi har tatt finstasen frem i dag. Kappen og kjedet er en del av vår tradisjon og historie, en tradisjon og historie som dere nå blir en del av og vil være med på å forme videre. Det er noen som har reist ekstra langt for å studere her på Universitetet i Oslo. Hjertelig velkommen til alle våre internasjonale studenter.

Universitetet i Oslo er et par år eldre enn den norske grunnloven. Universitetet har påvirket landet vårt og byen vår på så mange måter. De historiske byggene rundt oss illustrerer dette. I Gamle festsal ble stortingsmøter holdt i mange år. I universitetets aula, omgitt av Munchs storslagene kunst, har fredsprisvinnere som Martin Luther King, Mor Teresa og Dalai Lama blitt hedret.

Men dagen i dag handler ikke om det som har vært, men det som skal bli. Deres studietid starter nå, og det er du selv som sitter ved roret. Mitt viktigste råd er: vær nysgjerrig og bruk mulighetene. Dere vil bli møtt med flere veivalg i årene som kommer. Jeg håper dere vil møte usikkerheten med nettopp nysgjerrighet. Vær et ja-menneske, utforsk, prøv og feil. Når undervisningen starter, vil du møte de fremste ekspertene og du vil møte studenter med de samme faglige interessene som deg selv. Ta kontakt med dem, still spørsmål, start kollokvier, jobb sammen, hjelp hverandre og bruk det fantastiske studenttilbudet vi har.

Å utfordre det etablerte, diskutere og utforske nye tilnærminger er det som kjennetegner kritisk tenkning. Det er slik tenkning som kjennetegner oss som universitet og som vi vil at dere lærer. I over 200 år har UiO endret Norge. UiO vil fortsette å endre Norge og verden. Ved hjelp av dere.

Et av de viktigste industrieventyrene i Norge, Norsk Hydro, startet her på UiO. I 1903 skulle fysikkprofessor Kristian Birkeland demonstrere en elektrisk kanon for samfunnets topper i Gamle festsal. Det endte i et stort smell og kortslutning. Men erfaringen fra fiaskoen ble startskuddet for industriell produksjon av gjødsel. Dette i en tid hvor verdens befolkning var truet av sult og lagrene med naturlig gjødsel var tomme.

Ved å prøve og feile, vil nye muligheter oppstå, både for deg og for andre.

Du trenger ikke nødvendigvis teste kanoner i Gamle festsal, men vær ikke redd for å trå feil. Det er de færreste av oss som finner løsningen ved første forsøk. Hadde det vært slik ville jo alle verdens problemer allerede vært løst.

Også i dag står verden ovenfor utfordringer: klima, helse, energi, menneskerettigheter - verdens og samfunnets bærekraft. Det er utfordringer som ikke løses ikke i vakuum, men i samspill, på tvers av faglige, etniske og geografiske grenser. Med forskere og lærere i verdensklasse, sterke studenter, brede fag og pensum og ikke minst et stort mangfold, har vi en etisk forpliktelse til å bidra til å løse samfunnsutfordringer.

Jeg vil at du skal utforske verden på universitetet, men stopp ikke der, reis ut!

Legg en plan og benytt deg av en av våre gode utvekslingsavtaler. Bli kjent med nye kulturer. Få nye perspektiver. Få nye bekjentskaper du vil ha med deg livet ut.

Det siste jeg vil si, er noe jeg også sa da jeg stod her som fersk rektor i fjor, vær snill med hverandre. Å flytte til en ny by, etablere et nytt nettverk, starte en ny hverdag, det kan være ensomt og det kan være tøft. Så se hverandre i øynene, snakk med hverandre og bidra til et godt studiemiljø.

Det er nå du er student, gjør mest mulig ut av det!

Svein Stølens tale holdes på Universitetsplassen i Oslo i dag.

Mer fra: Debatt