Velgerne rømmer fra Frp

Statsbudsjettet har vendt opp ned på styrkeforholdet mellom partiene.

TV 2 presenterte i går kveld en ny sjokkmåling for Frp. Partiet går tilbake 4,3 prosentpoeng og havner under 10 prosent: 9,5 prosent. Målingen sender Siv Jensens parti tjue år tilbake i tida. Hvis dette hadde vært et stortingsvalg, ville Frp ha mistet 13 stortingsrepresentanter. Med Høyre går det også den veien høna sparker. Partiet går tilbake med 1,9 prosentpoeng til 23,4 prosent. Ap går fram med 3,3 prosentpoeng og når med dette 39,8 prosent. Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville Jonas Gahr Støre brennsikkert blitt statsminister.

Statsbudsjettet har snudd opp ned på styrkeforholdet mellom partiene. Alle meningsmålingene viser at velgerne svikter Høyre og Frp. Verst går det ut over Frp som er i fritt fall. Det gikk ikke bra i sin tid med den rødgrønne regjeringen på meningsmålingene. Men det glimtet gjerne til for regjeringen hver gang den la fram statsbudsjettet. Med sitt forslag til statsbudsjett har Høyre og Frp sendt en torpedo mot regjeringsskuta. Den lekker velgere som en sil. Særlig til Ap.

Meningsmålingene viser at Ap ikke har stått så sterkt på tretti år. TV 2- målingen ville ha gitt Ap 75 mandater, ett mandat mer enn det regjeringspartiene Høyre og Frp pluss KrF og Venstre ville ha fått til sammen. Målingen gir de rødgrønne partiene et solid flertall på Stortinget med 92 mandater. Det hjelper godt på den rødgrønne framgangen at SV på denne målingen er over sperregrensen. Plusser vi på to mandater fra Miljøpartiet De Grønne og det ene som Rødt får på denne målingen, er det flertallet på 95 på Stortinget som ønsker regjeringsskifte.

Hovedforklaringen på Aps voldsomme framgang i høst må tilskrives regjeringens forslag til statsbudsjett. Ap var riktig nok på sig oppover før budsjettet ble lagt fram. Med statsbudsjettet har partiet fått en kraftig dytt i ryggen. Aldri er et statsbudsjett blitt møtt med en så massiv kritikk som dette. Det er ikke bare organisasjonene og mediene som har kritisert. Den voldsomme kritikken fra regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre har også gjort sitt til at velgerne vender regjeringen ryggen.

Det er ikke over med dette. I dag begynner forhandlingene i Stortinget om statsbudsjettet. KrF og Venstre har til hensikt å fjerne særlig Frps fotavtrykk i budsjettet. Skal regjeringen overleve, må den bøye unna for KrFs og Venstres kraftige press. Spørsmålet er hvordan Høyres og Frps velgere vil reagere på det.