Debatt

Velferd uten olje

De Grønne vil ikke «stoppe Norge», slik statsminister Erna Solberg hevder.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Lørdag møte tusenvis opp til klimamarsjen i Oslo. Et av kravene lød "la oljen i Arktis ligge". Aps Jonas Gahr Støre, som vil bore etter mer olje i Lofoten, gikk ikke i toget. Det gjorde heller ikke Høyres Erna Solberg. Hun benyttet heller dagen til å beskylde miljøorganisasjonene og De Grønne for "å redusere klimadebatten i Norge til en diskusjon om olje". Slikt kan man altså bli statsminister av i 2017.

Olje = Klimaendringer = Flyktninger

Faktum er: klimadebatten må handle om hvordan vi skal slutte med olje. 20 millioner klimaflyktninger er allerede på flukt fra naturkatastrofer og ekstremvær som nå øker i omfang og hyppighet som følge av utslipp fra olje, gass og kull. Norge er i dag verdens syvende (!) største eksportør av CO2-utslipp. De største utslippene kommer ikke når "oljå" hentes opp, men når den brennes.

Havnivåstigning kan gi så mange som 2 milliarder (!) flyktninger innen 2100. Det er vår plikt, som verdens rikeste land, å forsøke å stanse denne utviklingen. Ikke på bekostning av de fattige, men for de fattige.

“Grådighet. Feighet. Og dumhet.”

De siste årene har hver femte person i tilknytning til oljenæringen – til sammen rundt 50 000 personer – mistet jobben sin. Ikke som følge av De Grønne, men som følge av fallende oljepris. Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer om langvarig, høy arbeidsledighet dersom Norge ikke kommer seg ut av oljeavhengigheten. Investeringene i olja er allerede hele syv ganger større enn investeringene i fastlandsindustrien. Nå økes de.

Om velgerne sliter med å få øye på Solbergs og Støres plan for å omstille Norge er årsaken åpenbar: Den finnes ikke. Forfatter Karl Ove Knausgård sa det kanskje best i klimamarsjen: « Norge er et av verdens rikeste land, og det eneste motivet for å bygge ut nye oljefelt, er mere penger. Det er grådighet. Det er feighet. Og det er også dumhet.».

Vår oljeomstillingsplan: 150.000 nye, grønne jobber

Norge og verden ikke har ikke tid til enda en regjering som ikke tar ansvar. De Grønne går til valg på å fase ut oljen trygt, klokt og gradvis over femten år, og samtidig skape 150 000 nye, grønne jobber. 10 000 nye arbeidsplasser, hvert år. Slik vil vi raskt etablere et grønt næringsliv som den nye bunnplanken i den norske velferdsstaten.

I dag lanserer vi vår plan for hvordan dette skal gjøres. Den kan leses på mdg.no.

Ni av ti jobber allerede i dag med andre ting enn olje i Norge. Men om vi ikke skal tape i konkurransen om fremtidige inntekter, må utrygge oljejobber erstattes med trygge grønne jobber. Vind og sol er i ferd med å kapre større og større markedsandeler på bekostning av olje og kull over hele verden. For de som jobber i olja trengs det målrettede omstillingstiltak. De Grønne vil bruke 10 milliarder årlig på tre hovedgrep som vil øke etterspørsel og gi folk arbeid, når oljeaktiviteten skal reduseres:

1.     Gi tilbud om etterutdanning og omskolering til oljearbeidere. Slik kan høykompetente oljearbeidere videreutdanne seg til hvordan de kan anvende sin kompetanse på andre felt enn olje alene.

2.     Redusere arbeidsgiveravgiften. Målrettede reduksjoner i skatt på arbeid har vært gjennomført i flere land. Studier gjennomført i OECD-land har vist at en redusert arbeidsgiveravgift for lavtlønnsgrupper kan ha en positiv effekt på sysselsettingen.

3.     Gi støtte og skattefordeler til grønn virksomhet. Norsk oljesektor ble verdensledende gjennom målrettet satsing og aktiv virkemiddelbruk fra statens side. Vi vil nå gjøre det samme mot de næringene der Norge har spesielle konkurransefortrinn.

Hva skal vi leve av etter olja?

Ikke et enkelt område vil erstatte oljen. Norge har, også bokstavelig talt, et hav av muligheter. For å gi et lite inntrykk:

·  Innen 2050 kan Norge produsere tang og tare for 40 milliarder. Potensialet for verdiskaping i bioøkonomien er opp mot 1000 milliarder kr i 2050, noe som er en tredobling sammenlignet med i dag. De Grønne vil etablere Bionova som pådriver for utvikling av bionæringer og bioteknologi, basert på marine ressurser og jord- og skogbruk.

·  Det forventes investeringer i havvind i Europa på 250 milliarder i året de neste 5-10 årene. Norge kan få en betydelig markedsandel. De Grønne vil gjennomføre en storstilt satsing på havvind, og finansiere en fullskala testpark. Slik kan vi utnytte den unike kompetansen oljenæringen besitter på installasjoner til havs

·  Verdens første nullutslippsbil- og passasjerferge er bygget på Fjellstrand verft. De Grønne vil stille krav om utslippsfrie ferger på alle fergestrekninger og støtte ny skipsbygging. Dette vil skape muligheter for norske verft som tidligere har vært knyttet til olje og gass.

Men det aller viktigste vi har her i landet er menneskene. Høyt utdannede, hardtarbeidende mennesker som bestemmer over egne liv er et fantastisk utgangspunkt for å legge om vår økonomi til en moderne, nordisk velferdsøkonomi, med en sterk kunnskapsdrevet og innovativ tjenesteytende sektor, på linje med den våre oljefrie naboland har allerede.

De Grønne tror på Norge etter olja. Det eneste som mangler er politisk vilje. Derfor vil vi hive klimabremsen Frp ut av regjeringskontorene. Og derfor vil vi tvinge Støre og Solberg til å lete etter muligheter - i stedet for mer olje!

Mer fra: Debatt