Veien ut av skammen

Den mørkeste dagen i året er rett rundt hjørnet, og det er ikke vintersolverv.

Med en forventet omsetning på 4 milliarder i løpet av 24 timer i Norge alene (OHF), klarer handlefenomenet Black Friday å sette en solid parentes rundt fly-, kjøtt- og forbrukerskam.

Vi vil komme den i forkjøpet. Uten store salgsskilt håper vi likevel du hører oss, og at du får lyst til å bruke makten din til å snu ryggen til det som drar deg med i jaget etter ting du ikke trenger.

Skammens kjerne

Moteindustrien er i dag verdsatt til rundt 2,4 trillioner dollar, og lønner over 75 millioner mennesker (Fashion Alliance). Det tar en CEO fra ett av de fem ledende moteselskapene fire dager å tjene livslønnen til en gjennomsnittlig tekstilarbeider i Bangladesh (Oxfam).

Industrien står for 20 prosent av verdens avfallsvann, enorme materialsvinn, og et lastebillass med klær brennes eller kastes hvert sekund (UNCTAD).

Vi er alle fullt klar over at forbruket vårt har konsekvenser, men hvordan endre et så stort maskineri? Man kan bare gi opp, ikke sant? Men du har mer makt enn du tror, og vi ser en vei ut av skammen.

Trenger – trenger ikke

Det er på tide å slutte å skylde på kjedebutikkene for overproduksjon og dårlige arbeidsforhold så lenge vi legger igjen penger der.

Og selv om de gir likere forutsetninger i et samfunn med økende forskjeller, ser vi også hvordan normalen har blitt å gå på impulshandel, uten refleksjon over alt som allerede er «ubrukelig» hjemme.

For noe og noen ofres. Det kan være råvaren som er så dårlig at du forbauset ser at den er helt borte etter første vask, eller det kan være menneskene langt unna.

Hvordan ellers kan et produkt reise verden rundt og likevel koste det samme som en dobbel latte?

«Shaming» og handleskam

Vårt mål er ikke at du slutter å handle, samfunnet trenger handel og innovasjon. Målet vårt er at du skal prøve å kjenne den GODE følelsen av makt.

At lille du kan være med på å velte stort lass ved å velge bedre. Det kjennes sabla godt, nemlig! Og mens du unngår impuls og lav verdi, vokser muligheten for å gjøre bedre valg med det du har spart.

Har du valgt ordentlig kvalitet noen gang? Sjansen er stor for at du er glad i disse tingene. I motsetning til det som burde ende opp i en Fretex-container, er kvalitetsproduktene de som skinner ekstra og gir større glede for hvert år.

Du pakker det bort for våren, og når vinteren kommer vet du at det kommer til å være like fint å bære i år som i fjor. At det ikke mister fasong og er verdt å reparere etter flere års bruk.

Det er da du kan se at følelsen henger sammen med prisen du betalte.

Å smake kvalitet

Vi gjør det med musikk, vi har startet å gjøre det med mat, som en opplevelse på en bedre restaurant, eller samleplaten du koser deg ekstra med.

Vi velger å bruke mer på det som smaker bedre. Men hvorfor gjør vi det fortsatt ikke med klær?

På samme måte som et kvalitetskjøp kan gi deg stor verdi, gir det også oss en utrolig glede å skape vinn-vinn-situasjoner gjennom designet vi leverer.

Kan vi bruke en råvare ingen andre vil ha, eller redusere avfall gjennom mønsterkonstruksjon? Kan vi benytte håndverksteknikker og ferdigheter som er i ferd med å gå tapt, eller jobbe med mennesker som ikke finner sin plass i samfunnet? Kan vi jobbe litt mer komplisert fordi det gir unike resultater? Ja, det kan vi.

Vi håper innstendig at du blir med på å tenke nytt. At nå når den mørkeste dagen i året kommer over oss, lar du alt som skriker pris fremfor innhold bli igjen i hyllene, og lar butikkene selv få ansvaret for å kvitte seg med det.

Fuck Fast Fashion

Smak på den lille setningen og se om du liker det. Det gjør vi. Det er en protest hver gang du handler, som vi håper du velger å ha i bakhodet fremover.

• Si NEI til FOR billig.

• Endre en liten ting hver måned, og gjør så godt du kan.

• Bruk tid på å finne ting du virkelig liker.

• Insister på kvalitet og transparens.

• Våg å eksperimentere med det du allerede har.

• Støtt butikker som gir deg unikt design.

• God Black Friday, alle sammen.