Valg i det blå

Allerede før svenskene har valgt 9. september er utsiktene til nyvalg en het spådom.

Få uker før svenskene går til valg, er det fortsatt ikke klart hva de stemmer på. Uvissheten om hvem som kommer til å samarbeide med hvem etter valget råder. Utsiktene til kaos og umulige regjeringsforhandlinger overskygger innspurten av valgkampen. Den viktigste grunnen er høyrepopulistenes enorme framgang. Til nå har de andre partiene løst det ved å nekte å snakke med Sverigedemokraterna. Problemet nå er at Sverigedemokraterna ligger an til å bli den store vinneren. Partiet ligger an til å bli Sveriges nest største, på noen målinger er de størst.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sa sist uke at partiet allerede har planlagt for at det kan bli nyvalg. Det er ikke en fjern tanke. Etter valget for fire år siden ble det regjeringskrise samme høst som regjeringen Stefan Löfven tok over makten, da regjeringen ikke fikk støtte for budsjettet. Valget i 2014 endte med at ingen av de tradisjonelle blokkene fikk flertall, men siden den rødgrønne blokken ble størst ble det Socialdemokraternas Löfven som lagde mindretallsregjering. Åkessons høyrepopulister er årsaken til rotet i blokksystemet. Sverigedemokraterna (SD) ble tredje størst for fire år siden, men siden ingen av de andre partiene vil samarbeide med dem endte de i en sterk vippeposisjon. Da regjeringen ikke fikk støtte for sitt første budsjett så Löfven seg nødt til å lyse ut nyvalg. Nyvalget ble avlyst da den borgerlige blokken likevel bestemte seg for å støtte regjeringens budsjett. Det ble viktigere å hindre at Åkessons parti innflytelse. Den såkalte Desemberavtalen skulle gjelde helt til 2022, til utgangen av kommende valgperiode. Kjernen i avtalen er at regjeringen og den borgerlige Alliansen ble enige om at lederen for den største blokken skulle bli statsminister og at minoritetsregjeringer var garantert å få gjennomslag for budsjettet sitt. Målet var å stenge Sverigedemokraterna ute fra politikken. Formelt ble avtalen sagt opp noen måneder etter at den kom på plass, men i praksis har den gjeldt gjennom hele regjeringsperioden som nå går mot slutten. Det store spørsmålet svenske velgere ikke har fått klart svar på til nå, er hvordan de andre partiene vil se på SD etter valget 9. september.

Dette valget lukter reprise av 2014, bare enda mer uoversiktlig. Velgerne strømmer til Sverigedemokraterna og de to blokkene ligger an til å bli enda mindre enn sist. Kan og vil de fortsette å holde ett av landets største partier unna politikken? De sier det ikke helt høyt ennå, men høyresiden er på glid for å slippe SD inn.

Slik er ståa nå, ifølge de siste meningsmålingene: Den rødgrønne regjeringen ligger an til å gå på en ordentlig valgsmell. Löfvens Socialdemokraterna taper flest velgere av alle partiene sammenlignet med valget for fire år siden. Regjeringspartner Miljöpartiet går også tilbake, men den rødgrønne siden er likevel fortsatt størst av de to tradisjonelle blokkene når SVs søsterparti Vänsterpartiet regnes med. Den borgerlige Alliansen ledet an av høyrepartiet Moderaterna går også tilbake fra forrige valg, men ikke like mye som de røde. Likevel vil Moderaternas leder Ulf Kristersson at Alliansen tar over regjeringsmakten selv om de borgerlige partiene skulle bli mindre enn de rødgrønne. Han får støtte fra Kristdemokraterna, men den støtten er ikke mye verdt om de kristne ryker ut av Riksdagen slik som målingene nå tyder på. Både Centerpartiet og Liberalerna som også inngår i Alliansen, sier nei til Kristerssons krav fordi de da frykter at høyreregjeringen vil gjøre seg avhengig av støtte fra Sverigedemokraterna.

Kristersson har avvist at Moderaterna vil forhandle med Sverigedemokraterna, men sier samtidig at de ikke kan stenges ute. I helgen skrev Aftonbladet om et gryende kommuneopprør i Moderaterna som vil trosse partiledelsen og samarbeide med SD etter valget.

Statsminister Löfven har åpnet opp for samarbeid på tvers av blokkene for å løse floken, og har fridd til Centerpartiet og Liberalerna om å skifte til den rødgrønne siden. De rødgrønne står fast på at SD fortsatt skal stenges ute. Det ville være «fullstendig ødeleggende» om SD får innflytelse, sa utenriksminister Margot Wallström før helgen.

Sverigedemokraterna har allerede endret partilandskapet i Sverige. Den forutsigbare og tradisjonelle venstre-høyre-aksen er satt ut av spill med høyrepopulistenes massive inntog. Sverigedemokraterna utgjør nå en tredje blokk, ifølge tidligere forsvarsminister Sten Tolgfors fra Moderaterna. Mens de tradisjonelle venstre-høyre blokkene har konkurrert om materielle vilkår, om størrelsen på skatter og avgifter, velferd og næringslivet, så er det kultur og verdier som står i sentrum for Sverigedemokraternas kamp. Det er ikke lenger høyre- mot venstresiden, men oss mot dem. Resultatet blir et splittet partilandskap som har vist seg å gjøre det svært vanskelig å styre Sverige. Det kan bli enda vanskeligere etter 9. september.