Utøya vant

Arbeiderpartiet og AUF seiret stort i skolevalget.

Aldri har noe enkelt parti fått en så stor oppslutning i skolevalgene som Ap denne gangen. Skoleungdommen har sluttet opp om partiet i solidaritet med de omkomne på Utøya og AUF spesielt. Det er et oppmuntrende tegn i den dype sorgen.

Spørsmålet er om Utøya-effekten holder seg til valgdagen. Gjør den det, vil Ap bli valgvinner. Også meningsmålingene viser framgang for Ap, men ikke så sterk som det skolevalget tyder på at resultatet kan bli mandag. Ungdommen har normalt en mye lavere valgdeltakelse enn de eldre. Det kan skje at terrorangrepene 22/7 vil få ungdommen til å strømme til valglokalene denne gangen. Sannsynligvis er det Ap som vil tjene på det.

Skolevalgene er normalt en god pekepinn på valgresultatet. Det lover godt for Høyre som ble nummer to i skolevalget. Resultatet i skolevalget er i tråd med meningsmålingene den siste tida. Høyre ligger an til å bli kommunevalgets store vinner.

For SV er resultatet nedslående. Partiet som tidligere sto sterkt blant ungdommen, har havnet langt tilbake. Også det i tråd med partiets trøstesløse meningsmålinger. SV ble den store valgtaperen ved kommunevalget for fire år siden. Skolevalget og meningsmålingene tyder på at SV styrer mot et nytt stort tap.

Det hjelper tydeligvis ikke hva partiet finner på. I helgen startet partiledelsen valgbussen sin i et siste forsøk på å snu stemningen. Bussturen bråstanset i møte med Sps nestleder, olje- og energiminister Ola Borten Moe. Kranglingen mellom Borten Moe og miljøvernminister Erik Solheim om CO2-rensingen på Mongstad – Jens Stoltenbergs historiske månelandingsprosjekt – er meget skadelig for SV, men også for Sp og for samholdet i regjeringen. Etter 22/7 sto regjeringen fram som et sammensveiset team. Borten Moe har sørget for at temaet nå framstår som en bunt sprikende staur.

Skolevalget bekrefter at også Frp styrer mot et svakt valg mandag. Frp har gått fram ved fire kommunevalg og to stortingsvalg på rad. Hvis denne imponerende seiersrekken blir brutt, kommer det en diskusjon i partiet om politikk og ledelse. Ingen kommer til å kreve at Siv Jensen må gå. Hun står så sterkt at hun kan bli på sin post. Men hvis Frp også går på et nederlag ved stortingsvalget, tror jeg hun vil gå av som leder.