Debatt

Utenforskap og inkludering i det politiske fellesskapet

Viktig at funksjonshemmede går ut i verden og forteller om barrierene de møter i det politiske liv

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

UTENFORSKAP OG INKLUDERING I DET POLITISKE FELLESSKAPET

Som funksjonshemmet har jeg erfart utenforskap i et parti og inkludering i et annet parti.

I disse dager kjører FFO (Funksjonshemmedes fellesorganisasjon) en kampanje over hele landet. En kampanje om å inkludere mennesker med nedsatt funksjonsevne i demokratiet og i det politiske fellesskapet.

Opplever utenforskap i et parti

I 2011 meldte jeg meg inn i et politisk parti og engasjert som jeg er deltok jeg på alle møtene i lokallaget og jeg var også ivrig med i valgkampen . Med mine mange år som aktiv i mediene kjente alle i lokallaget til mitt politiske engasjement. Men jeg var jo også kjent for å stå på barrikadene for de som sliter med psykiske lidelser.

Etter som tiden gikk skjønte jeg at jeg ikke ble tatt inn i varmen. Mine utspill ble sjeldent eller aldri tatt på alvor. Til det lokale partiprogrammet i forbindelse med kommunevalget 2011 foreslo jeg kvarters ruter på lokaltoget til Lillestrøm. Forslaget ble blankt avvist som urealistisk, enda partiet var opptatt av å vise sin miljøprofil. Tre år senere ble det innført kvarters ruter på lokaltoget til Lillestrøm.

På bydelsutvalgets liste ble jeg plassert som nr. 8. Flere av de som ble høyere plassert viste seg aldri på møter og var totalt fraværende i valgkampen.

På Oslo-partiets (fylkeslagets) årsmøtet deltok jeg sammen med fem andre fra lokallaget. Årsmøtet gikk over to dager og i lunsjpausene (varte en time) forsvant de andre ut på byen. Jeg ble ikke invitert med og kjente ingen fra de andre lokallagene. Etter dag to skjønte jeg at jeg aldri ville bli akseptert som en likeverdig partikamerat. Etter dette kom jeg aldri tilbake.

Viktig å se nyansene – Alt er ikke bare svart

I 2013 mottok jeg Mental Helse `s ildsjelpris. De som forsvant på byen i lunsjpausene under årsmøtet kom på døra med to flasker rødvin og koselige gratulasjonsord. Og den ene sørget for at jeg fikk blomster fra bydelen.

I år 2015 mottok jeg bydelsprisen og bak den stod bl.a. noen av dem som jeg følte ignorerte meg.

I disse menneskene er det ingen ondskap. Bak disse kunstige og skjulte barrierene ligger mye usikkerhet, fordommer og uvitenhet.

I Rødt blir jeg inkludert

En kveld i oktober 2014 ble jeg oppringt av Nominasjonskomiteen i Rødt. Jeg ble spurt om å stille på Bystyrelista i forbindelse med Kommunevalget 2015.  De kjente meg fra mediene og hadde sansen for mine utspill. De spurte om yrke og jeg fortalte at jeg var ufør. Så flott svarte hun, for i Rødt er vi opptatt av Mangfoldet. Samme kveld meldte jeg meg inn i Rødt.

Jeg deltok på møtene, ble sett og hørt og fikk gjennomslag for flere av mine forslag. Jeg var en av de andre. På Bystyrelista ble jeg nr. 15 og på Bydelsutvalgslista ble jeg nr. 1 nettopp fordi jeg representerte folk med litt helseutfordringer. Til Stortingsvalget ble jeg nr. 20 på Stortingslista fordi jeg representerte folk med funksjonshindringer.

Jeg oppfordrer alle politikere til å vise inkluderende holdninger og til å slippe Mangfoldet inn i varmen. Husk ! Funksjonshemmede utgjør 17% av befolkningen. Og jeg vil også oppfordre flere som har møtt motgang og medgang i det politiske liv til å fortelle verden om sine erfaringer.

På den måten kan vi bryte ned fordommer og kunstige barrierer. Jeg har begynt. Blir du med ?

Gunn Pound

Mer fra: Debatt