Politikk

Uten frivilligheten stopper Norge

Hver dag står flere tusen mennesker opp med ett mål for øyet; nemlig å dyrke engasjementet i idretten, lokalsamfunnet og fellesskapet. Som folkevalgte i dagens eksisterende kommuner og i den nye storkommunen er vi nødt til å sikre forutsigbare og langsiktige rammevilkår for frivilligheten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Frivilligheten betyr mye for velferden vår og for å skape gode og aktive lokalsamfunn for oss alle. Om det er Steinberg Idrettsforening, breddesatsningen hos Godset eller håndballteamet hos Glassverket spiller ingen rolle. Viktigheten av at ildsjelene møter en kommune som er på offensiven eller tilbudssiden er det som er avgjørende for at vi lykkes i å skape de nødvendige arenaene for frivilligheten i Nye Drammen.

Frivilligheten i Norge er ikke bare idrett. Det er også de organisasjonene og enkeltmenneskene som tar et ansvar og sørger for hverdagsintegreringen, for eksempel gjennom språkkaféer på biblioteket eller ved å invitere våre nye landsmenn med på tur i skog og mark for å skape gode opplevelser av hva Norge kan by på. Frivilligheten skiller seg fra samfunnet forøvrig. De venter ikke på at stat eller kommune skal be dem hva de skal gjøre. Frivilligheten tar tak og sørger for inkluderingsaktiviteter som er tilpasset akkurat deres lokalsamfunn. Sammen må vi ta vare på folks vilje til å bidra på den måten som fungerer best i deres lokalmiljø. Hverdagsintegreringen er ikke det som flytter fjell, men det flytter fjellet sten for sten og en stor del av æren bør gå til frivilligheten.

Drammen Høyre går til valg på nettopp dette. Vi ønsker at det skal være lett å være frivillig i kommunen vår, både i organisert og uorganisert aktivitet. Vi vil være en pådriver, tilrettelegger, støttespiller og partner for frivilligheten. Derfor ønsker vi å styrke det frivillige arbeidet som bidrar til inkludering og integrering. For å få dette til er vi nødt til å bidra til en og dialog mellom kommunen og frivillige organisasjoner.

I dialogen med kultursektoren, idretten og frivilligheten vil vi appellere til dugnadsinnsats og oppfordre alle til å ta i et tak. Mens kommunen vår og verden vi lever i stadig knyttes sammen i høy fart må vi legge til rette for at frivillige som ønsker det, lan bidra med frivillig innsats.

Frivilligheten er en møteplass, demokratiskole, skaper engasjement, tilhørighet og identitet, er kanaler for påvirkning, styrker folkehelsen og skaper aktiviteten. Som samfunn må vi anerkjenne at uten frivilligheten stopper Norge, og derfor må vi ivareta de frivillige organisasjonene og enkeltmenneskene også i den nye kommunen.

Mer fra: Politikk