Debatt

Utdanningsetatens utmattelsestaktikk

Utdanningsetaten utnevnte tidligere fagdirektør og områdedirektør Bente Fredheim til å lede arbeidet med å bedre ytringskulturen i etaten. Fredheim skrev så i en kronikk i Dagsavisen at problemet er at politisk ledelse ikke har tillit til direktørene. Der begynner saken som nå ruller i media, skriver Simon Malkenes.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
«Manglende vilje til å bli styrt politisk, samtidig som man bruker mye tid og energi på å yte motstand på prosjekter sittende byråd eller bystyre ønsker gjennomført. Manglende vilje til å sette politiske beslutninger ut i livet ved stadig å ta omkamp eller trenere avgjørelser som allerede er fattet. Underveis i politiske prosesser skal saksdokumenter ofte ha vært mangelfulle og lite drøftende slik at det ga politisk ledelse lite reelt handlingsrom. Siden de rødgrønne overtok makten i Oslo i 2015, har det vært et sentralt trekk ved Utdanningsetaten i Oslo at den ikke øsnker å bli politisk styrt av en sterk byråd, og er villig til å gå langt for å unngå nettopp dette» (Dagsavisen 13.09.2018).

Noen steder å undersøke:

Tildelingen av rapporten «Osloskolen opp en divisjon»til Johan From på BI. Prosjektet ble utlyst på Doffin rett før sommeren (2017?). Utlysningen ble fjernet før den dukket oppigjen på høsten, da var oppdraget tildelt Johan From. From leder den kontroversielle rektorutdanningen på BI. Han har ikke tidligere forsket på skole. Han har også en rekke ganger uttalt i mediene at den Høyrestyrte Osloskolen er landets beste. Rapporten ble først levert høsten 2017 men den ble sendt i retur fordi den ikke holdt mål. Den nye rapporten kom før påske. Den er så svak metodisk at den ikke kan brukes. Prisen var 2,5 millioner.

Etter nyhetssakene om vold i Osloskolen leide Utdanningsetaten inn konsulentbyrået Ernst & Young for å utføre ståstedsanalyser på åtte videregående skoler. Skolebyrådens svar ble lest opp på dagsnytt 18 08.02.2018 (der jeg selv deltok). Hun sa: «Hva i alle dager!!!!! Konsulentbruken skal ned!!»

Min egen sak (bok kommer 22.10.2018)

Endring i styringssystem med avvikling av risikostyring gjennom strategiske planer med måltall for fremgang på standardiserte tester. Endringen skulle iverksettes 01.01.2018. Etaten påla likevel rektorene å utarbeide og sende inn strategiske planer, nå i det nye styringssystemet NYPOS. Arbeidet ble igangsatt rett før og gikk parallelt med budsjettprosessen og skolene fikk beskjed om å utarbeide og godkjenne strategisk plan innen 20. januar 2018. Politisk ledelse var ikke informert om dette. Det «gamle» styringssystemet er fortsatt i bruk. Det inngår i konsernstyringen med rektorkontrakter osv.

Byråden gjorde Osloprøven i digitale ferdigheter frivillig. Men i rundskrivet som fulgte prøvene påla etaten rektorene å innhente den samme kunnskapen som prøvene innhentet på andre måter om de ikke avhold prøven. I Aftenposten kunne en lese av 48 av 51 skoler fortsatt avhold prøven.

Etaten satte ned et eget utvalg for å utrede finansieringsmodellen for videregående skole 14.03.2017. i referatet fra etats MBU står det at: «Det skal gjennomføres en evaluering av ressursfordelingsmodellen av en ekstern aktør. Det skal ikke utredes en ny modell for ressurstildeling, prinsippene for dagens ressursfordelingsmodell ligger fast. Utredningen skal finne svar på om dagens modell kan gjøres bedre, ved enkelte justeringer, tilpasninger og utredninger i modellen.» Styringsgruppen besto av etatsledelsen.

Byråden og etatsledelsen lærer om tillitsbasert ledelse på BI. Etatsledelsen oppfører seg aggressivt og ufint mot professor Bård Kuvaas.

Etter høringen 22.05. ble det uttalt at politisk ledelse ville gjennomgå «styring og ledelse» i Utdanningsetaten. Dagsavisen skrev 11.06-13-06 om et varsel mot Søgnen og flere kilder fortalte om manglende ytringskultur i Utdanningsetaten. Politisk ledelse ville derfor undersøke ytringskulturen i Utdanningsetaten også. Rett etter forsøkte ass dir Stark å la etaten selv utforme undersøkelsen. Han fikk nei av Kommunaldirektør Fagerli. Deretter utnevnte etaten tidligere, fagdirektør og områdedirektør Bente Fredheim til å lede arbeidet med å bedre ytringskulturen i etaten. Politisk ledelse er ikke informert. Fredheim skriver så en kronikk i Dagsavisen der hun ikke anerkjenner problematikken hun er satt til å undersøke. Hun skriver at Osloskolen har gode resultater og at alt er bra. Problemet er i stedet at politisk ledelse ikke har tillit til direktørene. Der begynner saken som nå ruller i media.

(Bildet er fra etatens forslag til bedring av ytringskulturen i Osloskolen, levert 05.06.2018. Oppdraget ble løst ved blant annet å sette en rød ring rundt de to strategiske målene der det står tillit).

Mer fra: Debatt