Universell utforming – det gjelder faktisk deg!

Når jeg forteller noen om hva jeg driver med, får jeg ofte høre “Å ja, internett for blinde“ eller lignende. Tålmodig forteller jeg hver gang at dette gjelder dem selv, mest sannsynlig nå, men i hvert fall i fremtiden.

I Funka har vi gjort utallige brukertester i et stort spekter av situasjoner med mange ulike brukere. Mange av funnene forteller at det går ikke å spille Jeopardy! for å finne årsaken, hvis alt du får vite er resultatet. En oppgave som ikke ble fullført innen tiden kan være grunnet stress, trøtthet eller mislykket multitasking, men det kan også være grunnet permanente konsentrasjonsvansker eller utviklingshemming. Eller noe helt annet. En lenke som ikke ble funnet kan være grunnet feil innstillinger eller krevende lysforhold, men det kan også være grunnet fargeblindhet eller nedsatt syn.

En helt vanlig uke

Gi meg hvilken som helst uke, og jeg kan fortelle at jeg i løpet av den uka mest sannsynlig har vært både trøtt og utsovet, tissetrengt og dehydrert, distrahert og fokusert, stresset og rolig, surfet med mobilen og hatt to store skjermer, fått sollys i fleisen og glemt å slå på lyset, og sikkert også hatt kaffeabstinenser. For å nevne noe. Og ja, jeg vet at jeg drikker for mye kaffe.

Alt dette påvirker blant annet min mentale kapasitet, min motoriske presisjon, hvilket innhold og funksjonalitet jeg får presentert og hvor godt jeg ser det jeg får presentert. Ingenting av dette er det vi tenker på med funksjonsnedsettelser, men det påvirker likevel hvordan jeg takler et grensesnitt. For eksempel er det sabla frustrerende når søkeforslag som fungerer greit på PC, krever en helt bestemt timing i skrivingen på mobil – for raskt, og bokstaven blir ikke registrert; for langsomt, og alt forsvinner. Og forslagene kommer ikke før etter tredje bokstav. Helt seriøst: jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å lage noe så lite funksjonelt.

Det er ikke “oss“ og “dem“ – det er vi!

Universell utforming er altså ikke for å tilrettelegge for en gruppe, det er for å gjøre det enklere for oss alle. Og når du blir eldre er dette enda viktigere. Selv om du skulle være blant de ytterst få som ikke får svekket skarpsyn, vil du likevel oppleve redusert lysfølsomhet med alderen. Selv om du skulle være så heldig å holde deg frisk til bens, er det likevel bedre å ha mulighet til å bestille noe via nettbrettet mens du sitter i sofaen, og få det levert på døra, enn alltid å måtte dra til butikken for å finne det du trenger.

I våre prosjekter ser vi stadig eksempler på hvor mye overlapp det er mellom det mange omtaler som brukeropplevelse og det vi i Funka mener med universell utforming. I et konkret prosjekt, forsøksprosjektet for elektronisk valg ved sist Stortingsvalg, var vi to firma som vurderte løsningen fra hver våre perspektiv – UX og UU. Både i ekspertgransking og ved brukertest var opp mot 90 % av funnene de samme, selv om vi i Funka testet med brukere med ulike funksjonsnedsettelser og det andre firmaet “gjennomsnittspersoner“ (som egentlig er like sjeldne som enhjørninger). Begrunnelsen for hvorfor noe var et problem var ofte forskjellig, men løsningene var svært like.

Så neste gang noen sier til deg at de jobber med universell utforming på nett, så kan du bli kjempeglad for at noen prøver å gjøre ditt digitale liv lettere. Og kanskje kan du ta opp mobilen din og se at nettbanken din nå fungerer også der!