Ungdommen nå for tida!

(fra memoarene)

UNGDOMMEN NÅ FOR TIDA! (fra memoarene)

«Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere» - Sokrates (470 f.Kr. - 399 f.Kr.)

Lite nytt under solen? Mai måned er i anmarsj og det er russeslepp igjen. De første blå og røde kjeledressene har dukka opp i bybildet. Og vi minnes våre egne gymnasdager i Bø i Telemark for femogførti år siden. Og det er bare å tilstå - vi kjenner oss overhodet ikke igjen i dagens skandaleoppslag i fjernsyn og presse.

Vi var snille vi gutta på tidlig søttitall. Og ansvarlige. Alle hadde kondomer på romma sine på internatet, for eksempel. I tilfelle et mirakel skulle skje etter lørdagsdansen i gymsalen. Sjøl skrev jeg slett ikke grove vers og viser, men så godt jeg kunne vakker poesi. Til jentene.

Jeg kan huske åssen praten gikk. Vi kunne sitte en sju - åtte stykker på et rom i kveldinga og prate om løst og fast, for eksempel om jenter. En gang snakket vi om størrelsen. Hadde den noen betydning? Vi var enige om at det hadde den ikke. Det er da Nils, la oss kalle ham det, runder av debatten med et men. - Men, sier Nils, - den må i hvert fall være lang nok til å nå inn til klitoris.

Da ble det stille i forsamlinga. Du kunne høre et ubrukt kondom falle.
Det var stille lenge. Så skiftet vi tema. Jeg mener, åssen følge opp?

Jeg fikk meg liksom ikke til å si at Nils tok feil og jeg visste beskjed fordi jeg hadde funnet og lest en bok i hylla på hjemmekontoret til far på Tveita i Oslo som het "Lykkelig ekteskap" - og i den var det plansjer og tegninger med piler og forklaringer. Svampelegemet, corpora cavernosa penis, bulbus vestibuli - alt mulig .. Ja, vi hadde nok teorien inne, de fleste av oss.

Men det fins jo (til nød) andre ting å prate om enn jenter. Ungdomstida fløy! 


Ola Bog sitt bilde.

.